Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Απογοητευτικά τα μηνύματα για την πορεία του τουρισμού

Αρνητικό μήνυμα εκπέμπει ο εγχώριος τουρισμός για το τριήμερο του Αγίου πνεύματος, το πρώτο ουσιαστικό τεστ για τη φετινή τουριστική περίοδο. Μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), τονίζουν ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά το μέτωπο του εγχώριου τουρισμού είναι «απογοητευτική». Οι ίδιοι πιστεύουν ότι τα δεδομένα πολύ δύσκολα θα αλλάξουν για φέτος.
Σταχυολογώντας μεταξύ των στοιχείων που αφορούν εγχώριους προορισμούς, η Πελοπόννησος καταγράφει ήδη μείωση κρατήσεων πάνω από 50% σε σχέση με πέρυσι, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Μαγνησία, ένας καθαρά παραδοσιακός προορισμός για αποδράσεις τριημέρου. Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα και για τη Μύκονο για το τριήμερο, χωρίς ωστόσο να δίδονται ακριβή ποσοστά της μείωσης των κρατήσεων.
Εάν στα παραπάνω δεδομένα προστεθούν και οι απώλειες από τις προσφερόμενες τιμές των ξενοδοχείων για τα δωμάτια (εκκινούν και από 20 ευρώ σε πολλές περιπτώσεις), τότε η κατάσταση μόνο ως αποκαρδιωτική περιγράφεται για τους επιχειρηματίες του κλάδου, που το μόνο που τους ενδιαφέρει πλέον είναι να σώσουν την επιχείρηση τους, όπως σημειώνουν.
Για την διάσωση της παρούσας κατάστασης η ΠΟΞ, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Γιάννης Ρέτσος, ετοιμάζει σχέδιο τόνωσης του εγχώριου τουρισμού, με διάθεση δωματίων των μελών της Ομοσπονδίας σε πολύ χαμηλές τιμές. Σε ό,τι αφορά τα τελευταία στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής (ΕΞΑ-Α) για το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2012 η Αθήνα έχει τις μεγαλύτερες απώλειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την πτώση σε πληρότητες να αγγίζει το 13% (46,9%), τη μέση τιμή δωματίου να μειώνεται κατά 5,7% (87,84 ευρώ) και τη μείωση στο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο, να φθάνει το 18,7% (41,22 ευρώ).

Πανελλαδικές: Απαιτητικά, αλλά διατυπωμένα με σαφήνεια τα σημερινά θέματα

Ιδιαίτερα απαιτητικά ήταν σήμερα τα θέματα της Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης, στην οποία διαγωνίστηκαν χιλιάδες υποψήφιοι. Εκτιμάται ότι ακόμη και οι άριστοι μαθητές δυσκολεύτηκαν σε τουλάχιστον δύο ερωτήματα. Ωστόσο, τα θέματα ήταν σαφώς διατυπωμένα, αλλά οπωσδήποτε πολλά και γι αυτό απαιτείτο περισσότερη ώρα για την επίλυσή τους. Αυτή την άποψη διατύπωσαν πολλοί καθηγητές, μόλις είδαν τις ερωτήσεις των θεμάτων της χημείας και αυτός ήταν ο λόγος που οι περισσότεροι καλοί μαθητές εξάντλησαν το τρίωρο που είχαν στη διάθεσή τους.
Προβλήματα, όμως, συνάντησαν οι υποψήφιοι της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών) που διαγωνίζονταν σήμερα στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές ήταν οι ερωτήσεις των υποψηφίων που ζητούσαν διευκρινίσεις για αρκετά σημεία των θεμάτων, ωστόσο, όπως υποστηρίζουν από το υπουργείο Παιδείας, ανάλογες ερωτήσεις γίνονται κάθε χρόνο για τα θέματα στο συγκεκριμένο μάθημα.
Στα Λατινικά της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, δεν φαίνεται, μέχρι στιγμής, να έχουν συναντήσει δυσκολίες οι εξεταζόμενοι, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους υποψηφίους της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Κύκλος Τεχνολογίας και Παραγωγής ) που διαγωνίστηκαν σήμερα στην Ηλεκτρολογία.
Οι υποψήφιοι επιστρέφουν την Τρίτη, με την εξέταση του μαθήματος επιλογής «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας».

Τραυμάτισαν με μαχαίρια τρεις αλλοδαπούς στον Νέο Κόσμο

Δύο κρούσματα επιθέσεων με μαχαίρια με σοβαρό τραυματισμό αλλοδαπών, μέσα σε 25 λεπτά, στην ίδια περιοχή και σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, απασχολούν την αστυνομία. Δέκα πέντε λεπτά μετά τα μεσάνυχτα μεταφέρθηκαν βαριά τραυματισμένοι στον Ευαγγελισμό, δύο Πολωνοί, με τραύματα στην κοιλιακή χώρα, από την διασταύρωση Βουλιαγμένης και Καλλιρρόης στο Νέο Κόσμο.
Στις 12.40 μετά τα μεσάνυχτα βρέθηκε αιμόφυρτος στο δρόμο, στη συμβολή των οδών Δημόνακτος και Κριναγόρου, έξω από το δημοτικό σχολείο της περιοχής, ένας Αλβανός τραυματισμένος και αυτός από μαχαίρι στην κοιλιακή χώρα και μεταφέρθηκε επίσης στον Ευαγγελισμό. Ο ένας Πολωνός και ο Αλβανός διέφυγαν τον κίνδυνο, ενώ κρίσιμη είναι η κατάσταση του δεύτερου Πολωνού.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τουλάχιστον στην περίπτωση του Αλβανού, φαίνεται ότι την επίθεση πραγματοποίησαν άτομα που επέβαιναν σε τρεις μοτοσικλέτες. Τα κίνητρα των επιθέσεων δεν έχουν διευκρινιστεί προκειμένου να ξεκαθαρίσει η Αστυνομία αν πρόκειται για ρατσιστική ενέργεια ή άλλου είδους διαφορές.

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: Νέα απογραφή συνταξιούχων από τις 2/7 έως και τις 28/9

Τη διενέργεια νέας απογραφής των συνταξιούχων του Ιδρύματος στο χρονικό διάστημα από τις 2 Ιουλίου έως και τις 28 Σεπτεμβρίου αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Όπως ανακοινώθηκε, οι συνταξιούχοι πρέπει να προσέρχονται αυτοπροσώπως στο πιστωτικό ίδρυμα (τράπεζα, ΕΛΤΑ), από το οποίο εισπράττουν τη μηνιαία σύνταξή τους, προσκομίζοντας τα εξής δικαιολογητικά: δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήριο σε ισχύ (για αλλοδαπούς) καθώς και ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων Β΄ τριμήνου 2012. Επισημαίνεται ότι η καταγραφή θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει ξεχωριστά για κάθε παροχή που χορηγεί το Ίδρυμα (κύρια, επικουρική σύνταξη ή εξωιδρυματικό επίδομα).
Όπως αναφέρει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ιδιαίτερη προσοχή εφιστάται στις περιπτώσεις όπου στο ενημερωτικό σημείωμα δεν αναφέρεται ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και τον οποίο πρέπει να προσκομίσουν στο πιστωτικό ίδρυμα ή να φροντίσουν για την έκδοσή του, πριν από την προσέλευσή τους για την απογραφή τους, όπου και θα πρέπει να συνυποβάλλουν.
Όσον αφορά στις κατηγορίες συνταξιούχων, που εξαιρούνται από τη διαδικασία προσέλευσης στα πιστωτικά ιδρύματα, (συνταξιούχοι, που κατοικούν στο εξωτερικό και πληρώνονται, μέσω πληρεξουσίου, ανήλικα τέκνα, που δεν διαθέτουν αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο και είναι κάτω των 14 ετών, συνταξιούχοι που τελούν σε κατάσταση ανικανότητας για δικαιοπραξία, λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής) θα πρέπει ο νόμιμος πληρεξούσιος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, με πρόσφατη εξουσιοδότηση – θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής, να μεταβεί με τα ίδια δικαιολογητικά στα υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (τμήματα πληρωμών) του τόπου κατοικίας του συνταξιούχου.
Το μέτρο της απογραφής των συνταξιούχων στοχεύει στην αντιμετώπιση της παράνομης είσπραξης σύνταξης από μη δικαιούχους.

Καλαμάτα: Με το «Panorama» του Ντεκουφλέ ξεκινά το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορου

Το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας που αποτελεί το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της Πελοποννήσου, θα πραγματοποιηθεί στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, από τις 12 έως τις 19 Ιουλίου 2012. Η έναρξη του φεστιβάλ θα γίνει με την παράσταση «Panorama», τη νέα παραγωγή της ομάδας DCA του Φιλίπ Ντεκουφλέ.
Παλιός γνώριμος του Φεστιβάλ, ο ευρηματικός Ντεκουφλέ είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους χορογράφους της Γαλλίας και από τους πιο αγαπητούς σε όλο τον κόσμο. Έγινε κυρίως γνωστός στο ευρύ κοινό από την αξεπέραστη, ως σήμερα, χορογραφία της τελετής έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων του 1992 στην Αλμπερβίλ. Το «Panorama» είναι μια παράσταση με το χαρακτηριστικό ύφος του Ντεκουφλέ, ένα θεαματικό και γεμάτο χιούμορ και εκπλήξεις ταξίδι στον μαγικό του κόσμο, κατοικημένο από παράξενα πλάσματα και εξαιρετικούς χορευτές. Η παράσταση ανατρέχει σε προηγούμενες χορογραφίες του, προσφέροντας ένα πανόραμα του έργου του.
Το «Panorama» ήδη έχει προγραμματιστεί να περιοδεύσει στα μεγαλύτερα θέατρα της Ευρώπης, ανάμεσα στα οποία και το Sadler's Wells στο Λονδίνο, μετά την παρουσίασή του στην Καλαμάτα. Και φέτος, οι παραστάσεις θα πλαισιωθούν από σεμινάρια και εργαστήρια υψηλής ποιότητας και από μια σειρά παράλληλες εκδηλώσεις, ενώ φέτος για πρώτη φορά σύμφωνα με τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, κάποιες από τις παραστάσεις του φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν στο ολοκαίνουργιο κέντρο χορού που κατασκευάζεται στην πόλη.