Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Εισαγγελική παρέμβαση για τις περικοπές στις αποδοχές των ΔΕΚΟ


Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τις περικοπές στις αποδοχές σε ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί από το 2011 και δεν εφαρμόστηκαν, παρήγγειλε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης.

Αφορμή στάθηκαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι σε πολλές ΔΕΚΟ όχι μόνο δεν εφαρμόστηκε ο νόμος του 2011 για περικοπές κατά 35% των αμοιβών και επιβολή πλαφόν 1.900 ευρώ στο μέσο μισθολογικό κόστος, αλλά διευθυντικά στελέχη και κατηγορίες εργαζομένων αύξησαν τις αμοιβές τους «διά της πλαγίας οδού», δηλαδή με χορήγηση ειδικών ή έκτακτων επιδομάτων και αποζημιώσεων ή με πλασματικές υπερωρίες και έξοδα κίνησης.

Μάλιστα, αρμόδιοι παράγοντες έκαναν λόγο για υπόγειες συμφωνίες μεταξύ στελεχών και συνδικαλιστών για παράκαμψη του νόμου και χορήγηση «αθέατων» αυξήσεων στις αποδοχές, επισημαίνοντας ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι διοικήσεις, παρά τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, δεν απέστειλαν αναλυτικά στοιχεία για τις μισθολογικές δαπάνες της διοίκησης και του προσωπικού.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

ΣΔΟΕ: 55 στις 100 τουριστικές επιχειρήσεις «κλέβουν»


Υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής εντόπισε και φέτος το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) στις τουριστικές περιοχές, ενώ το μέσο ποσοστό παραβατικότητας διαμορφώθηκε στο 55,7%.

Όπως ανακοίνωσε το ΣΔΟΕ, το διάστημα από 6/7/2012 έως 19/8/2012 πραγματοποιήθηκαν 4.067 έλεγχοι, κατά τους οποίους βρέθηκαν 2.266 παραβάτες και διαπιστώθηκαν 31.237 παραβάσεις.

Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του έτους 2011 πραγματοποιήθηκαν 2.846 έλεγχοι στους οποίους βρέθηκαν 1.508 παραβάτες και διαπιστώθηκαν 20.828 παραβάσεις. Το μέσο ποσοστό παραβατικότητας διαμορφώθηκε στο 53%.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Συντονισμού Ελέγχων της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΣΔΟΕ και είχε σαν στόχο την ευρύτερη γεωγραφική κάλυψη της επικράτειας, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση, καθώς επίσης και την αποφυγή επικαλύψεων από διαφορετικές Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΣΔΟΕ

Πηγή: protothema.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Μινωική έπαυλη ανακαλύφθηκε στην Ιεράπετρα


Μινωικό κτίριο, χρονολογούμενο από 1.600 έως το 1.400 π.Χ. έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη θέση Γαϊδουροφάς στην Ανατολή Ιεράπετρα σε υψόμετρο 900 μέτρων. Οι πρώτες ενδείξεις, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, κάνουν λόγο για ένα σημαντικό κτίριο, το οποίο με τα μέχρι τώρα χαρακτηριστικά που προκύπτουν από την ανασκαφή, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως έπαυλη.

Και ο Βρετανός αρχαιολόγος Άρθουρ Έβανς όταν πέρασε από το σημείο το 1898, σημείωσε στο ημερολόγιο του ότι διαπίστωσε πως στον χώρο -και παρά τις επιχώσεις- υπήρχαν αρχιτεκτονικά στοιχεία που μαρτυρούσαν την παρουσία μινωικού κτιρίου.

Κατά τη φετινή πρώτη ανασκαφική περίοδο διαρκείας δυο εβδομάδων, οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να ανασκάψουν, μέχρι το δάπεδο, το εσωτερικό δύο δωματίων.

Το κτίριο - σύμφωνα με τους αρχαιολόγους- διασώζει όλες τις επιχώσεις του, δεν έχει υποστεί μεταγενέστερη σύληση και το κυριότερο, οι ένοικοι το εγκατέλειψαν μετά την καταστροφή του χωρίς να πάρουν μαζί τους τα αντικείμενα που βρίσκονταν στο εσωτερικό του.

Τα αίτια καταστροφής και οι λόγοι εγκατάλειψης του κτιρίου δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμα και περαιτέρω στοιχεία αναμένεται να προκύψουν με την πρόοδο της ανασκαφής, σύμφωνα με τους ίδιους.

Ακόμη, όπως τονίζουν, οι αρχαιολόγοι τέτοιες επαύλεις υπάρχουν και σε άλλα μέρη της Κρήτης αλλά έως τώρα έχουν καταγραφεί και ανασκαφεί μόνο σε πεδινές περιοχές, σε υψόμετρο έως 400 μέτρα, όπου παραδοσιακά σχετίζονται με την αγροτική καλλιέργεια.

Αντίθετα, το κτίριο στην Ανατολή βρίσκεται πολύ υψηλότερα, και αποτελεί το δεύτερο υπό ανασκαφή κτίριο σε τόσο μεγάλο υψόμετρο μετά από εκείνο στη Ζώμινθο από τους Γιάννη και Έφη Σακελαράκη.

Η ανασκαφή πραγματοποιείται στο πλαίσιο πενταετούς ερευνητικού προγράμματος που υλοποιεί και χρηματοδοτεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τη χρηματική στήριξη ιδρυμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με επικεφαλής τον λέκτορα Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Γιάννη Παπαδάτο, και υποδιευθυντή τον Γεραπετρίτη αρχαιολόγο Κωστή Χαλικιά, διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης.

«Με αυτή την ανασκαφή προσπαθούμε να καταλάβουμε τη σημασία των βουνών για τη μινωική οικονομία, δηλαδή τους φυσικούς πόρους και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές που εκμεταλλεύονταν οι Μινωίτες σε αυτά τα υψόμετρα, τονίζει ο επικεφαλής της ανασκαφής Γιάννης Παπαδάτος.

Ο κ. Παπαδάτος τόνισε ότι «ο δεύτερος στόχος είναι να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε τι γινόταν στη Μινωική Ιεράπετρα όπου τα στοιχεία είναι ελάχιστα. Παρά τη διαχρονική σημασία της πεδιάδας της Ιεράπετρας, δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα για τη θέση του μινωικού οικισμού, και δεν γνωρίζουμε αν υπήρχε κάποιου είδους διοικητικό ή ακόμα και ανακτορικό κέντρο, όπως αυτά που έχουν ανασκαφεί σε γειτονικές θέσεις, στα Γουρνιά, στο Μακρύ Γιαλό και στο Μύρτο.

«Γι' αυτό και αναζητούμε έμμεσα στοιχεία στα βουνά ελπίζοντας ότι η ανασκαφή στην Ανατολή θα μας τα προσφέρει».

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Φεύγουν από την Ελλάδα οι κυπριακές τράπεζες


Μετά τη γαλλική Credit Agricole που πουλάει την Εμπορική, και οι κυπριακές τράπεζες σκέφτονται να απεμπλακούν από τις ελληνικές δραστηριότητες τους έπειτα από σύσταση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρο. Η Τράπεζα Κύπρου φέρεται μάλιστα ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την Alpha Bank για να ανταλλάξουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ενώ η MIG έχει εκφράσει ενδιαφέρον για να αποκτήσει τις ελληνικές δραστηριότητες της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου.

Στην πρώτη περίπτωση όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ», φέρεται ότι οι τράπεζες συζητούν την ανταλλαγή των δανειακών χαρτοφυλακίων τους μαζί με τα δίκτυα καταστημάτων, ενώ η συμφωνία ενδέχεται να περιλαμβάνει τη μεταβίβαση των μετοχών μεταξύ των δύο τραπεζών.

Η Cyprus Popular Bank Public Co Ltd, κατόπιν υπόδειξης του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, ανακοίνωσε ότι «τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τον Όμιλο της Marfin Investment Group ή / και τον κ. Ανδρέα Βγενόπουλο για την πώληση της Marfin Egnatia Bank δεν ευσταθούν».

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Ν. Μπάρτλε: «Τα επιτόκια των δανείων προς την Ελλάδα μπορεί να μειωθούν»


Οι πιστωτές της Ελλάδας ενδέχεται να προσαρμόσουν τα επιτόκια των δανείων διάσωσης, δήλωσε ο Γερμανός βουλευτής Νόρμπερτ Μπάρτλε, εκπρόσωπος για τη δημοσιονομική πολιτική του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Passauer Neue Presse, σημεία της οποίας αναμεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. 

Η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει τους οικονομικούς στόχους που τέθηκαν με τα προγράμματα βοήθειας, δήλωσε ο κ. Μπάρτλε, προσθέτοντας ότι μόνο μικρές αλλαγές είναι νοητές, όπως αυτές στα επιτόκια.

Εξάλλου, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Rheinische Post ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Μίκαελ Μάιστερ, σημεία της οποίας αναμεταδίδει επίσης το Bloomberg, δήλωσε ότι οι αλλαγές που γίνονται στην ελληνική οικονομία είναι πολύ αργές και ότι η Ελλάδα πρέπει να κρίνει τον επόμενο μήνα, αν θα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη.

Ο κ. Μάιστερ είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναρωτηθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου, εάν έχει πλειοψηφία στη Βουλή και μεταξύ των πολιτών, για τις απαιτούμενες επώδυνες αλλαγές, προσθέτοντας ότι μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν λυπηρή.

Ο Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι έως σήμερα αναφορές δείχνουν ότι η ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα είναι ανεπαρκής, ιδιαίτερα όσον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις. Κάθε πρόταση για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα δεν θα είχε την υποστήριξη της πλειοψηφίας του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος σε σχόλιο που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε άλλα μέσα ενημέρωσης.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Ν. Δένδιας: Ενδείξεις εμπρησμού

Σε 10 μέρες 589 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα


Για ενδείξεις -αν όχι αποδείξεις- εμπρησμών έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας και γνωστοποίησε ότι ήδη έχει ζητήσει τη συνδρομή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Όπως ανέφερε ο υπουργός, τις τελευταίες δέκα μέρες έχουν εκδηλωθεί 589 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 16 μόνο σήμερα. 


Στο μεταξύ, στις περιοχές Προβατά και Σιδηρούντα εντοπίζονται τα κύρια μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς που συνεχίζει για τέταρτη μέρα το καταστροφικό της έργο στη Χίο. Η καταστροφή στο νησί είναι πολύ μεγάλη, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχει καταστραφεί το 30% των μαστιχόδεντρων. 

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές στο Μονόπετρο Μαγνησίας, στα Πηγάδια Μεσσηνίας και στην Κοχυλού, Άνδρου. Καλύτερη είναι η κατάσταση σήμερα στα πύρινα μέτωπα της Πελοποννήσου, όπου τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε ύφεση.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Τα top 10 των πανεπιστημίων και τα κριτήρια

Του ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΤΣΑΟΥΣΙΔΗ

Ως το κορυφαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα στον κόσμο φέρεται και πάλι το Χάρβαρντ, σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Ανώτατης Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ζια Τονγκ της Σανγκάης, που αξιολογούν πάνω από 1.000 πανεπιστήμια σε όλον τον κόσμο. Κάπως αντίστοιχες είναι και οι αξιολογήσεις που κάνει κάθε άνοιξη η εφημερίδα “Times” του Λονδίνου, ενώ στα ίδια μονοπάτια κινούνται και άλλες έρευνες όπως αυτή που διεξάγεται από όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι διάφορές για τον προσεχτικό παρατηρητή είναι στα πόσα από τα πρώτα 10 πανεπιστήμια είναι αγγλικά και πόσα αμερικάνικα και πόσα στα πρώτα 20 για παράδειγμα είναι από την Κίνα.

Έτσι προωθείται και η βιομηχανία των σπουδών στο Ενωμένο Βασίλειο αλλά και αλλού. Και εννοώ, πανεπιστήμια άθλια που χορηγούν τίτλους σπουδών στους έχοντες και παραέχοντες.

Δυστυχώς τα ελληνικά ΜΜΕ στην πλειονότητα τους στάθηκαν στο ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια που αναφέρονται στην κατάταξη είναι το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (στις θέσεις 301-400).

Και εδώ αρχίζει η απογείωση της βλακείας, της υποκρισίας και του υπολανθάνοντος εθνικισμού. Μας θυμίζουν ότι το 2011 το πανεπιστήμιο της Αθήνας είχε καταταγεί στις θέσεις 201-300. Ε, και; Ήταν, αν θυμάμαι καλά, στην 280ή θέση και τώρα πέρασε στην επόμενη εκατοντάδα όπου η ιεράρχηση παύει να υπάρχει – αναφέρονται και τα 100 μαζί. Και πόσες καλές σχολές έχει το πανεπιστήμιο της Αθήνας σε σχέση με το Αριστοτέλειο, των Ιωαννίνων, της Πάτρας, της Κρήτης (π.χ. βιολογικό);

Οι κινέζοι ιεραρχούν στην πρώτη δεκάδα, μετά το Χάρβαρντ, το Στάνφορντ, τρίτο το ΜΙΤ και τέταρτο το Μπέρκλεϊ. Στην πέμπτη θέση είναι το Κέιμπριτζ, ακολουθεί το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Καλιφόρνιας, το Πρίνστον, το Κολούμπια, και του Σικάγο και η δεκάδα κλείνει με την Οξφόρδη!

Στην αγγλική ιεράρχηση Οξφόρδη και Κέιμπριτζ κονταροχτυπιούνται με το Imperial και το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ενώ στη λίστα της ΕΕ μπαίνουν και πανεπιστήμια από άλλες χώρες.

Κι εγώ αναρωτιέμαι: τι σχέση έχουν τα μύδια με τα μούρα;

Οποίος έχει πάει στο Χάρβαρντ και πέρασε μέσα στο campus μπορεί να μου πει πώς θα το συγκρίνουμε από κτιριακή υποδομή με το Αριστοτέλειο έστω; Αλλά κι αν αυτό δεν είναι πρωτεύον (και συμφωνώ) πώς μπορεί κανείς να συγκρίνει πανεπιστήμια που είναι ιδιωτικά (ιδρύματα τα πλείστα) με τα ελληνικά που λειτουργούν με το συνήθως βλακώδες δημόσιο λογιστικό.

Στις ΗΠΑ, μεγάλες εταιρίες χρηματοδοτούν ιδρύματα που στήθηκαν συνήθως με κληροδοτήματα και συνεχίζουν να προσελκύουν δωρεές που φυσικά απαλλάσσουν τους δωρητές από την αντίστοιχη φορολόγηση. Στην Ελλάδα, τα πανεπιστήμια χρηματοδοτούνται από το δημόσιο ταμείο που στην περίπτωσή μας είναι έτοιμο να τιναχτεί στον αέρα.

Και το χειρότερο: η εκπαίδευση στην Ελλάδα «τρώει» το 3,2% (και αν) του προϋπολογισμού και η έρευνα το 0,3%. Συνολικά 3,5%. Στη Φιλανδία ξεπερνούν τα δυο μαζί το 10% και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες μιλούμε για τριπλάσια νούμερα.

Γιατί τα αναφέρω αυτά; Διότι οι μεσίτες που προξενεύουν τα ελληνικά πανεπιστήμια σε σπεκουλαδόρους σαν αυτούς που άρπαξαν τράπεζες και ετοιμάζονται να καταβροχθίσουν νοσοκομεία, λιμάνια, το νεράκι που πίνουμε και πάει λέγοντας, έχουν ήδη βάλει τα πολιτικά και δημοσιογραφικά παπαγαλάκια τους να μας διεκτραγωδούν την κατάσταση στα ελληνικά ΑΕΙ. Και πατάνε και στη λίστα της Σαγκάης!

Όντως υπάρχουν στραβά, νεποτισμός, κατάχρηση, διαπλοκή σε κάποια τμήματα ελληνικών ΑΕΙ. Αλλά τι σχέση έχει αυτό με το κριτήριο π.χ. τα πόσα βραβεία Νομπέλ έχουν κερδίσει έλληνες ή γιαπωνέζοι πανεπιστημιακοί; Ή το πώς συνεργάζονται τα πανεπιστημιακά τμήματα με την… αγορά;

Δηλαδή γιατί πρέπει να φτάσει να ρυθμίζει η αγορά τα της νομικής, της φιλοσοφικής, της θεολογικής και ένα σωρό άλλων σχολών;

Ρώτησε κανείς στην… ελληνοκρατούμενη Μεγάλη Βρετανία, πόση αποδοχή έχουν ή δεν έχουν στα μεταπτυχιακά του Κέιμπριτζ, του Ιμπίριαλ, της Οξφόρδης, του Εδιμβούργου; Θα εκπλαγούν! Αλλά μετά πώς θα κινδυνολογούν;

Και μιας και ένα από τα κύρια επιχειρήματα των θιασωτών της εκπόρνευσης των ελληνικών πανεπιστημίων είναι η συναλλαγή φοιτητών – καθηγητών για την ανάδειξη των δευτέρων σε θέσεις (πρυτανικές ή άλλες), μήπως πρέπει να θυμίζουμε στους άθλιους συνεχιστές της Διαμαντοπούλου, ότι πρώτη παράταξη στα πανεπιστήμια είναι η ΔΑΠ της Νέας Δημοκρατίας, δεύτερη η ΠΑΣΠ του ΠαΣοΚ και τρίτη η προσκείμενη στο ΚΚΕ. Άρα;

Μα πόσο θράσος πρέπει να έχουν όλοι αυτοί που στην Αριστερά χρεώνουν τα πάντα; Αλήθεια, πόση πλάκα θα είχε αν όλες οι αριστερές παρατάξεις αποφάσιζαν και απέσυραν τους λίγους εκπροσώπους που διέθεταν στα εκλεκτορικά σώματα του παλιού νόμου;

Και όποιος έχει αντίρρηση ας ψάξει να βρει για παράδειγμα πώς εκλέχτηκαν διάφοροι ουρανοκατέβατοι στη Δημοσιογραφική σχολή του ΑΠΘ.

Περισσότερα άρθρα: http://lpyrgos.blogspot.com

Αττική: Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκλεβε φορτηγά

Εγκληματική οργάνωση που διέπραττε κλοπές ΙΧ και ΔΧ φορτηγών, εξαρθρώθηκε από την αστυνομία. Προχθές το πρωί στο Περιστέρι, συνελήφθη 37χρονος ημεδαπός, ο οποίος μαζί με έξι συνεργούς του, αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν δύο Ι.Χ. φορτηγά από την περιοχή. Όπως προέκυψε από την έρευνα που διενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής σε συνεργασία με το Β' Τ.Α. Περιστερίου, ο συλληφθείς, μαζί με δύο ημεδαπούς, ηλικίας 22 και 20 ετών και άλλους τέσσερις άγνωστους συνεργούς του, είχε διαπράξει 81 κλοπές ΙΧ και ΔΧ φορτηγών. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, οι δράστες αφαιρούσαν τα οχήματα και τα μετέφεραν σε άγνωστες τοποθεσίες, όπου τα διέλυαν με τη χρήση ειδικών εργαλείων και τα μετέτρεπαν σε ανταλλακτικά. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Την Πέμπτη θα απολογηθεί ο Θεοφίλου στον ανακριτή

Προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη πήρε ο 30χρονος Τάσος Θεοφίλου, κατηγορούμενος για την αιματηρή ληστεία της Πάρου από τον εφέτη ειδικό ανακριτή Κώστα Μπαλτά, ο οποίος εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του για ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν τον κατηγορούμενο με την οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» καθώς και με συγκεκριμένες τρομοκρατικές πράξεις. Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τη ληστεία στην Πάρο με την επίμαχη οργάνωση και γι' αυτό η δικογραφία θα παραμείνει για την ώρα σε τακτικό ανακριτή.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα της Πελοποννήσου

Καλύτερη είναι η κατάσταση σήμερα το πρωί στα πύρινα μέτωπα της Πελοποννήσου, όπου τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε ύφεση. Ειδικότερα, υπό έλεγχο είναι η φωτιά στα Πηγάδια Ταϋγέτου και υπό μερικό έλεγχο στον Πύρριχο της Μάνη, όπου τις νυχτερινές ώρες ενώθηκε με την άλλη φωτιά που έκαιγε στην περιοχή του Δρύαλου.
Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στο Σκουτάρι Γυθείου που μαίνεται για τρίτη ημέρα κι έχει κάνει στάχτη αρκετά στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης με ελιές. Σε πλήρη εξέλιξη είναι και η φωτιά στην Τροιζήνα όπου επιχειρούν αυτή την ώρα δύο καναντέρ κι ένα ελικόπτερο καθώς και στον Σολομό Κορινθίας.

Στο μεταξύ, λίγο πριν τα μεσάνυχτα εκδηλώθηκε πυρκαγιά στις Ρίζες Τεγέας, λίγα χιλιόμετρα από την Τρίπολη, όπου οι υπεράνθρωπες ολονύχτιες προσπάθειες των πυροσβεστών, αλλά και των κατοίκων της περιοχής με ψεκαστικά μηχανήματα και υδροφόρες κατόρθωσαν να προστατεύσουν το παρθένο πευκοδάσος της περιοχής και να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά, για την οποία ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο Τρίπολης, δήλωσε πως πρόκειται για εμπρησμό.

Παράλληλα, σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στην περιοχή Λιανού κοντά στο Βαλτέτσι Αρκαδίας, που εκδηλώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί. Σε όλα τα μέτωπα της φωτιάς βρίσκονται ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής κι επιχειρούν για την πλήρη κατάσβεση.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Χίος: Συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η πύρινη λαίλαπα

Για τέταρτη ημέρα μαίνεται η πυρκαγιά στη Χίο συνεχίζοντας το καταστροφικό της έργο. Τα κύρια μέτωπα εντοπίζονται στις περιοχές Προβατά και Σιδηρούντα. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών (ΕFFΙS), η πυρκαγιά έχει κατακάψει έως τώρα περισσότερα από 127.400 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών μαστιχόδεντρων.

Μάχη για να σωθούν οι μαστιχοκαλλιέργειες της Χίου εξακολουθεί να δίνει η πυροσβεστική, καθώς οι ισχυροί άνεμοι καθιστούν την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που αφανίζει το νησί πολύ δύσκολη και απειλούν την παραδοσιακή οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων με ολοσχερή καταστροφή.

Παράλληλα, έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό η μελισσοκομία, αλλά και ελαιοκαλλιέργειες. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά καίει σε Ολύμπους, Αρμόλια, Καλαμωτή και Πυργί, από το οποίο η φωτιά συνεχίζει την πορεία της προς Νότο με σύμμαχους τους βοριάδες. Στο νησί επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 50 οχήματα, 110 πεζοπόροι, 50 εθελοντές και 79 στρατιώτες, με την υποστήριξη τεσσάρων αεροσκαφών και επτά ελικοπτέρων.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Χίου και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών του νησιού Κωνσταντίνος Γανιάρης, «η κατάσταση είναι δραματική». Όπως ανέφερε ο κ. Γανιάρης, οι φωτιές έχουν κάψει σημαντικές εκτάσεις μαστιχοκαλλιεργειών, οι οποίες ενδέχεται να έχουν φτάσει και το 40% του συνόλου του νησιού, κάτι που συνεπάγεται τεράστια οικονομική ζημιά. Ήδη έχουν καεί μαστιχοκαλλιέργειες στα χωριά Λιθί, Ελάτα, Βέσσα και Αρμόλια, ενώ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης της Χίου» η φωτιά καίει εκτάσεις στην περιοχή Αναβάτου - Σιδηρούντας, που είχαν αναδασωθεί μετά την πυρκαγιά του 1987.

Πάντως, οι φλόγες έχουν απομακρυνθεί από οικισμούς, αν και το βράδυ της Κυριακής χρειάστηκε να γίνει προληπτική εκκένωση των ευπαθών ομάδων δύο οικισμών. Παράλληλα οι κυνηγοί, που βρίσκονταν στο νησί με αφορμή την εκκίνηση της κυνηγητικής περιόδου, ετοιμάζονται να μεταβούν στο πύρινο μέτωπο για να υποστηρίξουν την πυροσβεστική, έπειτα από έκκληση του τοπικού συλλόγου.

Από το μεσημέρι της Κυριακής μεγάλη πυρκαγιά καταστρέφει και δασική έκταση ανάμεσα στα χωριά Πουρί και Βένετο στο βορειοανατολικό Πήλιο. Στην περιοχή επιχειρούν 25 πυροσβέστες με δεκατέσσερα οχήματα, τρία πεζοπόρα τμήματα, άνδρες της ΕΜΑΚ, ενώ ρίψεις πραγματοποιούν ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο.

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Αρχίζει κυνηγητό φοροφυγάδων

Σε διασταυρώσεις προκειμένου να εντοπίσει όσους φορολογούμενους δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις η γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Πρωταρχικός στόχος ο εντοπισμός –αν υπάρχουν- «κρυφών» εισοδημάτων. Προς την κατεύθυνση αυτή το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε εγκύκλιο σε όλες τις εφορίες με την οποία ζητά να σταλούν στη ΓΓΠΣ το αργότερο ως τις 31 Αυγούστου όλες οι φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν στις εφορίες χειρόγραφα ή ταχυδρομικά.

Στην εγκύκλιο, σύμφωνα με το «Εθνος», διευκρινίζεται ότι θα πρέπει οι προϊστάμενοι των εφοριών να μεριμνήσουν για την άμεση παραλαβή των δηλώσεων που έχουν «ξεμείνει» στα ταχυδρομεία. Να τονιστεί πως η μη υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος συνεπάγεται, ειδικά για τη φετινή χρονιά την επιβολή πρόσθετου φόρου ίσου με το 2,5% του ετήσιου εισοδήματος του παραβάτη, πέραν των λοιπών διοικητικών κυρώσεων που προβλέπει εδώ και πολλά χρόνια η ισχύουσα νομοθεσία.

Επίσης, όποιος φορολογούμενος εντοπιστεί να μην έχει υποβάλει δήλωση, χάνει το αφορολόγητο των 5 χιλιάδων ευρώ καθώς δεν του αναγνωρίζεται το δικαίωμα να προσκομίσει τις αποδείξεις που μάζεψε το προηγούμενο έτος. Ετσι, θα φορολογείται με επιπλέον 10% για το 25% του συνολικού ετήσιου εισοδήματός του. Αυτό σημαίνει ότι θα υποχρεώνεται να πληρώσει πρόσθετο φόρο ίσο με το 2,5% του συνολικού του εισοδήματος…

Πηγή: ethnos.gr, real.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

ΟΑΕΔ: Αυξήθηκαν οι άνεργοι τον Ιούλιο

Αύξηση κατά 1,59% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εμφάνισε ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιούλιο ανέρχονται στα 794.924 άτομα, ενώ παράλληλα καταγράφεται αύξηση των μακροχρόνια ανέργων και μικρή μείωση των επιδομάτων ανεργίας. Οι 6 στους 10 ανέργους είναι 30 έως 54 ετών, ενώ το 90% είναι Έλληνες.

Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, οι 337.705 (ποσοστό 42,48%) είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και μεγαλύτερο των 12 μηνών, και 457.219 (ποσοστό 57,52%) είναι εγγεγραμμένοι για διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Στην περιφέρεια Αττικής αναλογεί το 37,48% των ανέργων που αναζητούν εργασία από το σύνολο της χώρας και στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας αναλογεί το 19,35%.

Το 41,43% ή 329.329 άτομα είναι άνδρες και το 58,57% ή 465.595 είναι γυναίκες. Το 63,41% των εγγεγραμμένων ανέργων, είναι 30 έως 54 ετών, το 26,98% είναι κάτω των 30 ετών ενώ στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το 9,61%. Στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναλογεί το 46,66% των εγγεγραμμένων ανέργων, στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) αναλογεί το 34,23%, στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 18,01% και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση αναλογεί το 1,10%.

Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 187.273 άτομα και εμφανίζεται μειωμένος κατά 405 άτομα, ποσοστό 0,22% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Ιούνιο.

Οι μακροχρόνια άνεργοι αυξήθηκαν κατά 1,29%, ή κατά 4.288 άτομα, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με ποσοστιαία μεταβολή με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ των περιφερειών να έχει καταγραφεί στην περιφέρεια Ιόνιων Νήσων (3,29%) και αύξηση κατά 69.781 άτομα με ποσοστιαία μεταβολή 26,05% από τον Ιούλιο του 2011.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Μέτρα: Στον «Καιάδα» Τρόικας – κυβέρνησης εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αναμένεται να επηρεαστούν από τις νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό, που προβλέπονται στη δέσμη μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, την οποία επεξεργάζεται η κυβέρνηση σε συνεννόηση με την Τρόικα.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παρέδωσε από την περασμένη εβδομάδα δέσμη κοστολογημένων προτάσεων - σεναρίων στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και κατά συνέπεια στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, οι οποίοι και θα λάβουν τις οριστικές αποφάσεις. Στο τελικό πακέτο δεν περιλαμβάνεται πρόταση για μείωση συντάξεων των 700 ευρώ, ενώ η καταβολή του ΕΚΑΣ θα περιοριστεί μόνο σε όσους συμπληρώνουν το 65ο έτος ηλικίας, χωρίς να τεθούν συμπληρωματικά, περιουσιακά κριτήρια. Στον αντίποδα, για τα περισσότερα κοινωνικά επιδόματα θα εφαρμοστούν και περιουσιακά κριτήρια.

Όσον αφορά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αυτό που σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας είναι πιο αποτελεσματικό, είναι να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στις περιπτώσεις των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, με το γενικό όριο να παραμένει στα 65.

Αν και δεν έχει γίνει εξειδίκευση των προτάσεων, οι νέες ρυθμίσεις –εφόσον προκριθεί το σενάριο της αύξησης των «εσωτερικών ορίων»– θα θίξουν κυρίως τους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ, για τους οποίους τα όρια ηλικίας είναι χαμηλότερα από του ΙΚΑ, τις μητέρες με ανήλικα παιδιά που μπορούν να βγουν σε ηλικία 52 ή 55 ετών και για τις οποίες ούτως ή άλλως αυξάνονται τα όρια ηλικίας από το 2013 με το νόμο Κουτρουμάνη ή ακόμη και τους ένστολους.

Στα σενάρια περιλαμβάνονται ακόμη προτάσεις όπως:

1. περικοπή στις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων,

2. πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις,

3. περικοπή της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης,

4. αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης από 15 σε 20,

5. περικοπή από το πρώτο ευρώ κύριων συντάξεων, άνω όμως των 700 ευρώ, πιθανότατα από τα 800 ευρώ, με τα ποσοστά να κυμαίνονται από 2% και να φτάνουν έως και το 15%. Σύμφωνα με σενάρια, το ποσοστό παρακράτησης θα ξεκινά από το 2%, με τις απώλειες για το συνταξιούχο που λαμβάνει σύνταξη της τάξης των 850 ευρώ να αγγίζουν τα 204 ευρώ τον χρόνο, σε συντάξεις των 1.200 ευρώ η πιθανή παρακράτηση του 3% θα στερήσει από το συνταξιούχο 432 ευρώ το χρόνο, για συντάξεις των 1.500 ευρώ η μείωση του 5% θα οδηγήσει σε απώλεια της τάξης των 900 ευρώ το χρόνο, ενώ σε συντάξεις των 2.100 ευρώ μείωση της τάξης του 15%, που θεωρείται πολύ πιθανή, θα οδηγήσει σε απώλεια 3.780 ευρώ το χρόνο,

6. μείωση του εφάπαξ, ακόμη και αναδρομικά, σε όσους έχουν ήδη λάβει την παροχή, μέσω της επιβολής ειδικής εισφοράς στην κύρια σύνταξη.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com