Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Προϋπολογισμός: Στα 10,874 δισ. το έλλειμμα το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου

Στα 10,874 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2012, έναντι στόχου 12,896 δισ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα το πρωτογενές έλλειμμα ανήλθε σε 2,349 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση έναντι του στόχου των 4,234 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού το πεντάμηνο ανήλθε σε 18,173 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας υστέρηση 661 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο των 18,834 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η απόκλιση οφείλεται στην υστέρηση των εισπράξεων Φόρου Εισοδήματος (κατά 305 εκατ. ευρώ) κυρίως λόγω της παράτασης που δόθηκε στα νομικά πρόσωπα για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012, έσοδα που αναμένεται να εισπραχθούν εντός του Ιουνίου.
Μειωμένες επίσης ήταν οι εισπράξεις από φόρους συναλλαγών (απόκλιση κατά 497 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου) λόγω του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης, ενώ υπήρχε υστέρηση και ορισμένων μη φορολογικών εσόδων ειδικού χαρακτήρα. Ένα μέρος της υστέρησης των εσόδων καλύφθηκε από τις εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων καθώς και την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών έμμεσων φόρων μέσω της εντατικοποίησης των σχετικών ελέγχων.
Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν σε 1,493 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 1,758 δισ. ευρώ. Η απόκλιση από τους στόχους του πενταμήνου κατά 265 εκατ. ευρώ οφείλεται σε καθυστερήσεις πληρωμών από Ευρωπαϊκά Κοινοτικά Ταμεία και μεγάλο μέρος της, όπως εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται να καλυφθεί τον επόμενο μήνα.
Συνολικά, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 19,666 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 926 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου των 20,592 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο πεντάμηνο του 2012 ανήλθαν στα 30,541 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2,947 δισ. ευρώ έναντι του στόχου των 33.488 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται τόσο στον περιορισμό των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού που είναι μειωμένες κατά 1,510 δισ. ευρώ, όσο και στη μείωση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1,437 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, η μείωση των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού οφείλεται στον περιορισμό των πρωτογενών δαπανών (1,126 δισ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου), των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα (158 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου) και των δαπανών για τόκους σε καθαρή βάση (136 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο).

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Λάρισα: Μεγάλες ζημιές από φωτιά στο Οινοποιείο Τυρνάβου


Σε ένα εκατομμύριο ευρώ ανέρχονται οι ζημίες που προκλήθηκαν στον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου, μετά από μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στις εγκαταστάσεις του. Συγκεκριμένα η φωτιά εκδηλώθηκε στο εμφιαλωτήριο και στην αποθήκη υλικών και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, φαίνεται ότι ξεκίνησε από γειτονικό χώρο όπου υπήρχαν ξερά χόρτα. Έλαβε, γρήγορα διαστάσεις, λόγω των εύφλεκτων υλικών, συνοδευομένη μάλιστα και από εκρήξεις.
Ωστόσο, η παρέμβαση ανδρών της πυροσβεστικής υπηρεσίας από την Λάρισα, η οποία ενισχύθηκε και με δυνάμεις από τους όμορους νομούς, απεσόβησε τα χειρότερα και η φωτιά τέθηκε τελικά υπό πλήρη έλεγχο. Από την πυροσβεστική εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα και σήμερα, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας από το ανακριτικό της τμήμα, αναμένεται να σχηματιστεί δικογραφία η οποία και θα σταλεί στον εισαγγελέα. Από τις πρώτες εκτιμήσεις φαίνεται ότι καταστράφηκε όλη η γραμμή εμφιάλωσης του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com


Δύο ληστείες και μια διάρρηξη τη νύχτα στην Αττική

Δύο εισβολές ληστών σε σπίτια και μια κλοπή κοσμηματοπωλείου, σημειώθηκαν τη νύχτα στην Αττική. Στις 4.22 τα ξημερώματα, δύο άγνωστοι εισέβαλαν σε μονοκατοικία στο Γαλάτσι και με την απειλή πιστολιού άρπαξαν από τον ιδιοκτήτη άγνωστο χρηματικό ποσό και διέφυγαν. Μία ώρα αργότερα, δύο άλλοι ληστές μπήκαν σε μονοκατοικία στα Άνω Λιόσια, ακινητοποίησαν τους ιδιοκτήτες με την απειλή μαχαιριού και άρπαξαν χρήματα και τιμαλφή, καθώς και τα κλειδιά του αυτοκινήτου τους, με το οποίο διέφυγαν. Τέλος, στις 4 τα ξημερώματα, τρεις άγνωστοι διέρρηξαν κοσμηματοπωλείο στη συμβολή των οδών Πλάτωνος και Σκρα, στην Καλλιθέα, άρπαξαν κοσμήματα άγνωστης μέχρι στιγμής αξίας και εξαφανίστηκαν. Οι δράστες αναζητούνται από την Αστυνομία.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ηράκλειο: Δυο νεκροί και δυο τραυματίες από συμπλοκή


Δυο νεκροί και δυο τραυματίες είναι ο απολογισμός συμπλοκής που έγινε τη νύχτα της Κυριακής στο χωριό στο Προφήτης Ηλίας του Ηρακλείου, στο οποίο έχουν καταφθάσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενο βεντέτας. Η τραγωδία εκτυλίχθηκε ενώ στο χωριό είχε στηθεί γλέντι για τον κλήδονα.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένας 34χρονος δημοτικός υπάλληλος και γυμναστής πήγε στο κρεοπωλείο που έχει ένας 52χρονος, προκειμένου να λύσουν μεταξύ τους διαφορές. Οι δύο άνδρες λογομάχησαν και ήρθαν στα χέρια. Στη μέση όμως μπήκε ο 17χρονος γιος του κρεοπώλη, ο οποίος προσπάθησε να προστατεύσει τον πατέρα του.
Τότε ο 34χρονος φέρεται να τράβηξε ένα πιστόλι, με το οποίο άρχισε να πυροβολεί τον 52χρονο στα πόδια. Μία από τις σφαίρες τραυμάτισε στον λαιμό τον 17χρονο, ενώ άλλη μία εξοστρακίστηκε και τραυμάτισε έναν 64χρονο άνδρα που βρισκόταν εκεί κοντά. Ο 52χρονος έτρεξε προς το αυτοκίνητό του, πήρε την καραμπίνα και πυροβόλησε τουλάχιστον δύο φορές κατά του 34χρονου, τον οποίο σκότωσε.
Ο 52χρονος κρεοπώλης, ο οποίος έχει τραυματιστεί στα πόδια, αμέσως μετά το περιστατικό παραδόθηκε στην Αστυνομία, δίνοντας μάλιστα την καραμπίνα με την οποία πυροβόλησε και σκότωσε τον συγχωριανό του. Ο ίδιος υποστηρίζει, σύμφωνα με πληροφορίες ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο 17χρονος γιος του δέχθηκαν ένοπλη επίθεση από το θύμα με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να ανταποδώσει τα πυρά για να σώσει τις ζωές τους.
Ο 52χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος, ενώ στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου μεταφέρθηκε ο 64χρονος που τραυματίστηκε από τους πυροβολισμούς, ο οποίος όμως υπέκυψε σήμερα το πρωί στα τραύματά του. Επίσης, ο 17χρονος νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στη νευροχειρουργική κλινική του Βενιζέλειου. Τόσο στο Βενιζέλειο, όσο και στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, αλλά και στον Προφήτη Ηλία, είναι ισχυρή η αστυνομική παρουσία για λόγους ασφαλείας, υπό το φόβο βεντέτας.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com



Αναβάλλεται η επίσκεψη της Τρόικας

Τα προβλήματα υγείας του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προοριζόμενου για το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών Βασίλη Ράπανου, καθώς και η ημερομηνία διεξαγωγής της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ μεταθέτουν χρονικά την επίσκεψη της Τρόικας στην Αθήνα, που είχε προγραμματισθεί να ξεκινήσει σήμερα.
Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε χθες στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι η Τρόικα ανέβαλε το ταξίδι της στην Ελλάδα για «μερικές μέρες» και η νέα ημερομηνία «θα ανακοινωθεί τα επόμενα 24ωρα». Νωρίτερα, κυβερνητικός αξιωματούχος είχε δηλώσει κι αυτός στο Reuters ότι η Τρόικα εξετάζει την αναβολή του ταξιδιού της στη χώρα για «μερικές μέρες».
Ο πρωθυπουργός θα λάβει σήμερα εξιτήριο από το νοσοκομείο, ωστόσο σύμφωνα με τις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών του θα πρέπει να παραμείνει στην κατοικία του υπό παρακολούθηση και ακινησία για μία εβδομάδα. Ο Βασίλης Ράπανος αναμένεται να λάβει εξιτήριο σήμερα το απόγευμα της Δευτέρας ή το πρωί της Τρίτης, ωστόσο δεν έχει αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του.Ο Γιώργος Ζανιάς παραμένει υπουργός Οικονομικών, ωστόσο την Πέμπτη και την Παρασκευή θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, καθώς και τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.
Τούτων δοθέντων, οι εκπρόσωποι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ δεν θα είχαν ιδιαίτερα παραγωγική επίσκεψη εφόσον έρχονταν στην Αθήνα τη Δευτέρα, όπως ήταν προγραμματισμένο. Εκτιμάται ότι η Τρόικα ενδεχομένως να φθάσει στην Αθήνα στις αρχές Ιουλίου – πιθανώς τη Δευτέρα 2 Ιουλίου.

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Το μεσημέρι ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των πανελλαδικών

Σήμερα ανακοινώνονται από το υπουργείο Παιδείας οι βαθμολογίες των υποψηφίων στις εφετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Παιδείας, οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των Γενικών Λυκείων και των Επαγγελματικών Λυκείων Β΄ θα ανακοινωθούν σήμερα μετά τις 13:00 σε όλα τα λύκεια της χώρας.
Οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και Επαγγελματικών Λυκείων Β΄ θα μπορούν επίσης, μετά τις 13:00 το μεσημέρι, να βρίσκουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα http://results.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον 8ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.
Οι διαδικασίες επεξεργασίας των προφορικών και των γραπτών βαθμών για τον υπολογισμό του γενικού βαθμού πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όλων όσων έλαβαν μέρος στις φετινές εξετάσεις και οι σχετικές καταστάσεις θα αποσταλούν άμεσα στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να προωθηθούν στα Γενικά Λύκεια αρμοδιότητάς τους, προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές βεβαιώσεις πρόσβασης.
Επίσης αναμένεται να εκδοθούν τα αποτελέσματα απόλυσης σε όλα τα Γενικά Λύκεια. Οι αντίστοιχες καταστάσεις στα Επαγγελματικά Λύκεια - Ομάδα Β', αναμένεται να αποσταλούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες, προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές βεβαιώσεις πρόσβασης. Παράλληλα, οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων συνεχίζονται κανονικά και η βαθμολόγηση των γραπτών έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό.
Τέλος, υπενθυμίζεται για άλλη μία φορά ότι όλοι οι υποψήφιοι Γενικών Λυκείων, Επαγγελματικών Λυκείων Β΄ και Επαγγελματικών Λυκείων Α΄ πρέπει να υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό τους δελτίο μέχρι τις 5-7-2012 μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) που δημιούργησαν φέτος στο Λύκειό τους και τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων.

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com