Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Ελλάδα: Προς παγκόσμιο ρεκόρ ύφεσης


Του Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ*

Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας είναι ήδη η τρίτη μεγαλύτερη σε διάρκεια στην ιστορία, έχοντας ξεπεράσει αυτή των ΗΠΑ μετά το κραχ του 1929. Πηγαίνοντας πίσω μέχρι και το 1700, μόνο σε δύο άλλες περιπτώσεις έχουν υπάρξει μακροβιότερες υφέσεις: από το 1980 μέχρι το 1997 στη Λιβερία, μία χώρα στη Δυτική Αφρική και από το 1989 μέχρι το 1997,στο Τατζικιστάν, μία χώρα στα σύνορα με το Αφγανιστάν (στοιχεία BBC, UK). Αμέσως μετά ακολουθεί η ύφεση της Ελλάδας, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον για ένα χρόνο και πιθανό για δύο ή περισσότερα.

Δεν είναι, όμως, μόνον η διάρκεια της ελληνικής ύφεσης που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ αλλά και το κόστος της που είναι ασύλληπτο.

Πέρα απ' το γεγονός του αποκλεισμού της απ' τις αγορές, της αναδιάρθρωσης του χρέους της και της ανάγκης για πολυετή άντληση δανείων απ' την Τρόικα με παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας, η χώρα έχει υποστεί μέχρι στιγμής αθροιστική μείωση του ΑΕΠ της κατά 20%. Μόνο από τη μείωση αυτή του ΑΕΠ, τη μείωση της τιμής βασικών περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, αυτοκινήτων, μετοχών) και των τραπεζικών καταθέσεων, το κόστος ξεπερνά κατά πολύ το μισό τρις ευρώ. Αυτό είναι μεγαλύτερο από το 200% του ελληνικού ΑΕΠ. Το οικονομικό κόστος του σεισμού και του τσουνάμι που ακολούθησε στην Ιαπωνία το 2011 ήταν της τάξης του 4% του ΑΕΠ της χώρας.

Επιπλέον, η Ελλάδα έχει βρεθεί στην 4η, πλέον, χειρότερη θέση στον κόσμο στην ανεργία, χάνει θέσεις εργασίας με το μεγαλύτερο ρυθμό διεθνώς, έχει υποστεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των αναπτυγμένων κρατών στην αγορά κατοικίας, τη μεγαλύτερη μείωση μισθών και συντάξεων διεθνώς, καταγράφει το μεγαλύτερο ρυθμό στο κλείσιμο επιχειρήσεων, τη μεγαλύτερη αύξηση στους δείκτες κοινωνικού και οικονομικού πόνου στα αναπτυγμένα κράτη, τη μεγαλύτερη αύξηση στο δείκτη απαισιοδοξίας, τη μεγαλύτερη αθροιστική πτώση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων (ως ποσοστό του ΑΕΠ) όπως μετοχές, αυτοκίνητα, ακίνητα, τη μεγαλύτερη αύξηση σε έμμεσους φόρους κ.λπ.

Η περιουσία του μέσου Έλληνα έχει υποστεί συντριπτικό πλήγμα. Η αγοραστική του δύναμη έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 50%. Ένας μισθωτός των 1.000 ευρώ χρειαζόταν κατά μέσο όρο το 30% ενός μισθού του για να αγοράσει 1.000 λίτρα πετρέλαιο στη δεκαετία του '00. Από την αυγή της νέας δεκαετίας μέχρι σήμερα απαιτείται το 100% ενός μισθού για την αγορά 1.000 λίτρων πετρελαίου.

Απ' την υπογραφή του Μνημονίου μέχρι σήμερα οι άνεργοι έχουν αυξηθεί περίπου κατά 700.000 με κίνδυνο ο αριθμός αυτός να φτάσει στο 1 εκ. μέχρι τις αρχές του 2013, ανεβάζοντας το σύνολο των ανέργων στο 1,6 εκ. Οι οικονομικές συνέπειες της εκτόξευσης της ανεργίας είναι τεράστιες. Η ανάγκη καταβολής επιδομάτων ανεργίας, η μείωση της αγοραστικής δύναμης τόσο για τον άνεργο όσο και για την οικογένειά του, η μείωση στα έσοδα του κράτους από φόρους και εισφορές, η απογείωση των ιδιωτικών πτωχεύσεων, η αδυναμία αποπληρωμής δανείων, κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών, πληρωμής φόρων και τελών είναι μόνο μερικές απ' αυτές.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί το κοινωνικό κόστος απ' την ανεργία. Μελέτες δείχνουν πως κάποια απ' τα προβλήματα που συνδέονται με την ανεργία είναι η αύξηση ασθενειών εξαιτίας αδυναμίας κάλυψης ιατρικών αναγκών, διατάραξη της ψυχικής υγείας των ανέργων, αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής έντασης και βίας, ενίσχυση της κοινωνικής και πολιτικής αστάθειας, αύξηση της εγκληματικότητας, υποβάθμιση του επιπέδου ζωής, υποβάθμιση του επιπέδου μόρφωσης, ανασφάλεια, απαισιοδοξία κ.λπ. Ιατρικές μελέτες συνδέουν την κρίση με τη μείωση των γεννήσεων και του μέσου όρου ζωής, την αύξηση των θανάτων, των αυτοκτονιών και των λοιμώξεων.

Αν τα δύο πρώτα χρόνια του δεύτερου Μνημονίου προκαλέσουν αντίστοιχη βλάβη με αυτήν των δύο πρώτων ετών του πρώτου Μνημονίου, τότε το καλοκαίρι του 2014 η Ελλάδα θα μετρά 2,4 εκ ανέργους και το κόστος απ' την απομείωση των περιουσιακών στοιχείων θα έχει ξεπεράσει το 1 τρις ευρώ.

Σε μία τέτοια περίπτωση θα μιλάμε για οικονομική γενοκτονία των Ελλήνων.

* Ο Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ είναι Χρηματιστηριακός Τεχνικός Αναλυτής, διευθυντής GSTA Ltd, WTAEC Ltd

Το παρόν άρθρο δημοσιεύητκε στο tvxs.gr την Κυριακή 8 Ιουλίου

Περισσότερα άρθρα: http://lpyrgos.blogspot.com

Λάρισα: Ο θάνατός της χάρισε… ζωή

Ζωή σε πέντε ανθρώπους, έδωσε με τον θάνατο 49χρονη η οποία κατέληξε στην Μονάδα Εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, όπου νοσηλευόταν πάσχουσα από εγκεφαλική αιμορραγία.
Η άτυχη γυναίκα, η οποία διέμενε στην Αθήνα είχε έρθει στην Καρδίτσα για το γάμο της κόρης της, όπου και υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. Αρχικά νοσηλεύτηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας και εν συνεχεία διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Λάρισας. Αργά χθες το βράδυ στήθηκε γέφυρα ζωής ανάμεσα σε Λάρισα, Αθήνα, Ιωάννινα αλλά και Μόναχο, μετά την απόφαση των οικείων της –οι οποίοι κατά πληροφορίες είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στο θέμα αυτό– να δωρίσουν όργανα της, προκειμένου να σωθούν άλλες ανθρώπινες ζωές. Υπό τον συντονισμό του Εθνικού Οργανισμού Μεταμόσχευσης, το ήπαρ μεταφέρθηκε στο Μόναχο, οι πνεύμονες στην Βιέννη, η καρδιά στο Ωνάσειο, οι κερατοειδείς στην Θεσσαλονίκη και τα νεφρά στα Γιάννενα.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Θ. Σκορδάς: 4 δισ. ευρώ θα επιστραφούν στην αγορά έως το τέλος του έτους!

Ρευστότητα στην αγορά και επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδοτήσεων αποτελούν προτεραιότητες για το υπουργείο Ανάπτυξης, τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ.
Ο κ. Σκορδάς υπογράμμισε ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχουν δοθεί στην αγορά τα 4 δισ. από τα 6,8 δισ. ευρώ που χρωστά το κράτος από επιστροφές ΦΠΑ λέγοντας: «όλη η προσπάθεια, λοιπόν, που κάνει και ο υπουργός ο κ. Χατζηδάκης είναι στο πως θα πάμε πολύ γρήγορα στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος που λέγεται ρευστότητα. Χρωστάει το δημόσιο στους ιδιώτες 6,8 δισ. ευρώ από το ΦΠΑ. Έχει δεσμευτεί το αρμόδιο υπουργείο για τα 4 δισ. ευρώ από αυτά να επιστραφούν, μέχρι το τέλος του χρόνου».
Σε ότι αφορά στις τιμές και τα καρτέλ στην αγορά προειδοποίησε ότι δε θα γίνουν ανεκτά και είπε ότι θα υπάρξουν σύντομα αποτελέσματα σημειώνοντας: «Το λέω όσο πιο κομψά γίνεται νομίζω ότι, το μήνυμα θα πρέπει να είναι σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι οι αθέμιτες πρακτικές, η καρτελοποίηση γενικά της αγοράς, δεν θα είναι μια κατάσταση που θα είναι ανεκτή. Νομίζω ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορεί να υπάρχει ένα απτό αποτέλεσμα σε αυτά τα ζητήματα».

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Εισβολή ληστών σε σπίτι εμπόρου στην Γλυφάδα

Μια ακόμα εισβολή ληστών σε σπίτι σημειώθηκε σήμερα στις 5.10 τα ξημερώματα στη Γλυφάδα Αττικής. Τέσσερις άγνωστοι μπήκαν σε διώροφη μονοκατοικία, κόβοντας τα κάγκελα από το παράθυρο της κουζίνας στον πρώτο όροφο, χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς, και ακινητοποίησαν τον 26χρονο ιδιοκτήτη, ο οποίος είναι έμπορος πολύτιμων λίθων με την απειλή πιστολιού και μαχαιριού. Στο ισόγειο κοιμούνταν οι γονείς του 26χρονου, οι οποίοι δεν αντιλήφθησαν το παραμικρό. Οι δράστες έδεσαν τα χέρια του 26χρονου και παρέμειναν πολλή ώρα στο διαμέρισμα, αναγκάζοντας τον να τους ανοίξει το χρηματοκιβώτιο, απ' όπου άρπαξαν χρήματα και πολύτιμους λίθους μεγάλης αξίας και εξαφανίστηκαν.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Αττική: Τρεις συλλήψεις για χρέη προς το Δημόσιο

Για οφειλές στο Δημόσιο ύψους 6,6 εκατομμυρίων ευρώ συνελήφθη χτες από την ασφάλεια Αττικής ένας 56χρονος ιδιοκτήτης εταιρείας στην Αθήνα. Επίσης, συνελήφθησαν στον Βύρωνα ένας 44χρονος, για οφειλές ύψους 2.088.522,11 ευρώ, και στο Ελληνικό ένας 43χρονος για χρέη προς το Δημόσιο ύψους 587.465,48 ευρώ. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Αρχές Αυγούστου θα ξεκινήσει η είσπραξη του τέλους ακινήτων

Από τις αρχές Αυγούστου θα ξεκινήσει το υπουργείο Οικονομικών την αποστολή των ειδοποιητηρίων για το τέλος ακινήτων του 2012. Πρόκειται για ένα από τα μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση στοχεύει να εισπράξει έσοδα 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου ο προϋπολογισμός να επανέλθει σε τροχιά σύγκλισης με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που προβλέπει το Μνημόνιο. Αυτό  τέθηκε ως προϋπόθεση από το χθεσινό Εurogroup ώστε να ξεκινήσουν πάλι οι συζητήσεις με την Τρόικα για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας.
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι τα έσοδα από τέλος ακινήτων θα ανέλθουν στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ και θα καλύψουν έτσι το μεγαλύτερο μέρος από το ποσό των 3 δισ. ευρώ που αναζητείται. Το πιθανότερο είναι ότι θα αποσταλεί στους φορολογούμενους και πάλι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά θα είναι αποσυνδεδεμένο από το ποσό του ρεύματος. Η καταβολή του από τους φορολογούμενους αναμένεται να γίνει σε 5 δόσεις.
Τα άλλα δύο μέτρα για τα οποία επίσης θα πρέπει να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις ως το τέλος του μήνα, είναι οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια και η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης. Σε ότι αφορά στα ειδικά μισθολόγια, η κυβέρνηση αναζητά ισοδύναμα μέτρα για να αποφευχθούν οι μεγάλες περικοπές (το Μνημόνιο προβλέπει μείωση 12%). Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές Αυγούστου. Η εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης θα ξεκινήσει από 15 Οκτωβρίου.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com