Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Εθνική Τράπεζα: Νέα τριετής επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας

Προβλέπει την μείωση αποδοχών για μισθοδοτικά κλιμάκια άνω των 1.800 ευρώ


Την υπογραφή νέας επιχειρησιακής σύμβασης τριετούς διάρκειας σε κλίμα συναίνεσης και με αίσθημα ευθύνης με το Σύλλογο των Εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ), ανακοίνωσε σήμερα η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.

«Οι εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές συνθήκες στη χώρα, καθώς και η ανάγκη για βελτίωση του λειτουργικού αποτελέσματος της τράπεζας, καθιστούν απαραίτητη την προσαρμογή της τράπεζας στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, με στόχο την ενίσχυσή της προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επικρατούσες σήμερα αντίξοες συνθήκες. 

Με τη νέα σύμβαση επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό η μείωση του λειτουργικού κόστους η οποία θα συνεισφέρει σημαντικά στην επιτυχία του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας, ενώ παράλληλα λαμβάνεται μέριμνα για την προστασία των χαμηλότερων μισθολογικών κλιμακίων και τη δίκαιη κατανομή της προσαρμογής στα υπόλοιπα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας προβλέπει την μείωση αποδοχών για μισθοδοτικά κλιμάκια άνω των 1.800 ευρώ, κλιμακωτά, οι οποίες σε μέσο όρο φθάνουν το 7% περίπου.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

ΙΚΑ: Διασφαλισμένη η απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων


Η απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων είναι διασφαλισμένη, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ -ΕΤΑΜ), σχολιάζοντας «δημοσιεύματα των δύο τελευταίων ημερών που αφορούν την οικονομική κατάσταση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ειδικότερα το μέλλον των συντάξεων».

Η διοίκηση του ΙΚΑ αναγνωρίζει ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα δυσχεραίνουν εκ των πραγμάτων την οικονομική κατάσταση του Ταμείου «κυρίως λόγω της αύξησης της ανεργίας».

Στη συνέχεια τονίζει ότι «οι πρωτοβουλίες του Ιδρύματος για περιστολή των δαπανών, την αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων για τη ρύθμιση οφειλών, την εξάλειψη των παραβατικών συμπεριφορών και των παράνομων παροχών, με την συνδρομή του χρηματοδοτικού προγράμματος στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προϋπολογισμού, διασφαλίζει την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων».

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Μ. Σαλμάς: Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων


Την πεποίθησή του πως ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος δεν θα προβεί σε νέες κινητοποιήσεις εξέφρασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, διαβεβαιώνοντας, ωστόσο, παράλληλα πως σε κάθε περίπτωση «αυτή τη φορά η Πολιτεία δεν είναι ανοχύρωτη».

Παράλληλα, ο κ. Σαλμάς εκτίμησε πως μέχρι τη 15η Σεπτεμβρίου θα έχει υπογραφεί από το υπουργείο Υγείας το δελτίο τιμών φαρμάκων, «μέσω ενός νέου συστήματος υπολογισμού των τιμών τους που θα έχει απόλυτη διαφάνεια».

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της Δημοκρατικής Αριστεράς Κατερίνας Μάρκου, ο κ. Σαλμάς διευκρίνισε πως το υπουργείο βρίσκεται σε διαβούλευση με τους εταίρους για το νέο σύστημα υπολογισμού των τιμών.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

«Αιτία πολέμου» για τους πανεπιστημιακούς οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια

Προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις σε επιστολή τους προς τον Γιάννη Στουρνάρα


Κάθετα διαφωνούν οι καθηγητές ΑΕΙ με τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια. Οι εκπρόσωποι τριών Ομοσπονδιών των πανεπιστημιακών και των καθηγητών των ΤΕΙ,(ΠΟΣΔΕΠ και ΟΣΕΠ ΤΕΙ), καθώς και η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών, σε κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα προειδοποιούν: 

«Οποιαδήποτε αυθαίρετη, οριζόντια και κατάφορα άδικη αντιμετώπιση του μισθολογικού μας ζητήματος αποτελεί για μας casus belli και θα προκαλέσει αντιδράσεις στο χώρο των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας, την έκταση και την ένταση των οποίων δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να προβλέψουμε προς το παρόν τουλάχιστο!».

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών στην επιστολή τους ζητούν άμεσα συνάντηση, τόσο με τον υπουργό Οικονομικών, όσο και με τον υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

«Συμφωνούμε με την ανάγκη δίκαιης κατανομής των βαρών και πάταξης της φοροδιαφυγής με όλα τα μέσα! Υπενθυμίζω όμως ότι οι πανεπιστημιακοί δεν έχουν πάρει καμιά αύξηση από το 2004. Όταν λοιπόν κάποιοι έκαναν πάρτι αυξήσεων οι πανεπιστημιακοί δεν συμμετείχαν!» δήλωσε σχετικά η γενική γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ κυρία Ευγενία Μπουρνόβα. «Επιπλέον έχουν χάσει ήδη το 25% των ονομαστικών τους αποδοχών από το 2009. Ας σημειωθεί εξάλλου ότι δεν έχουν καμία ιδιαίτερη πρόνοια δηλαδή ούτε μειωμένα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ούτε λέσχες για φτηνό καφέ και φαγητό ούτε δωρεάν κατοικία στον τόπο υπηρεσίας τους ούτε καν τη δυνατότητα συνυπηρέτησης με τους/τις συζύγους τους!!! Είναι απαράδεκτο να καλούνται να επιτελέσουν το καθήκον τους με τέτοια άδικη αντιμετώπιση από την πολιτεία», συνέχισε.

«Το βάρος της κυβέρνησης πρέπει να δοθεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής και όχι στις οριζόντιες περικοπές: η συμμετοχή στην προσπάθεια οικονομικής επιβίωσης της χώρας πρέπει να είναι ανάλογη με το ύψος των αποδοχών του κάθε εργαζόμενου και την περιουσιακή του», κατέληξε η κυρία Μπουρνόβα.

Η κοινή επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα έχει ως εξής:

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που αναφέρονται στο πακέτο μέτρων για την εξοικονόμηση των τουλάχιστον 11,5 δισεκατομμυρίων, επαναφέρουν στο προσκήνιο το θέμα των ειδικών μισθολογίων, συμπεριλαμβανομένου του μισθολογίου των λειτουργών της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας.»

«Οι Ομοσπονδίες των Πανεπιστημιακών, του διδακτικού προσωπικού των ΤΕΙ και των Ερευνητών έχουμε επανειλημμένα ενημερώσει τους προκατόχους σας, αλλά και τους αρμόδιους Υπουργούς Παιδείας, για το γεγονός ότι το ουσιαστικό πάγωμα του μισθολογίου μας από το 2004, αφού δεν πήραμε αυξήσεις, όπως τα άλλα ειδικά μισθολόγια το 2008-9, της τάξης του 25-100%, σημαίνει στην πράξη ότι από τότε υφιστάμεθα περικοπή των αποδοχών μας της τάξης των 200 εκατομμυρίων Ευρώ κατ' έτος! Δηλαδή ο χώρος της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας έχει υποστεί -προκαταβολικά και από δεκαετίας- μισθολογική μεταχείριση από την Πολιτεία στο πνεύμα των μνημονίων! Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι πάγια θέση των Ομοσπονδιών μας είναι η ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό μισθό (Αναλυτικότερα δεδομένα φαίνονται στα υπομνήματα και στην αλληλογραφία με τους αρμόδιους Υπουργούς που επισυνάπτονται)».

«Η συζήτηση για τα θέματα αυτά είχε ξεκινήσει σε συνάντηση τον Οκτώβριο του 2010 με τον κύριο Φίλιππο Σαχινίδη, τότε Υφυπουργό Οικονομικών. Συνάντηση όμως που δεν είχε καμιά συνέχεια παρά τις επανειλημμένες και επίμονες προσπάθειες μας προς όλες τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου σας».

«Οι τρεις Ομοσπονδίες και τα μέλη αντιλαμβανόμαστε την κρίσιμη δημοσιονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Όμως, αντιτιθέμεθα στην λογική των οριζόντιων περικοπών, όπως και στην λογική της μεταφοράς του βάρους των περικοπών από μια κατηγορία των ειδικών μισθολογίων σε μια άλλη, και ζητάμε να εξεταστούν οι ειδικές συνθήκες που ισχύουν για τα μέλη μας, όπως συνοπτικά της εκθέσαμε παραπάνω. Οφείλουμε όμως να σας ενημερώσουμε προκαταβολικά ότι η όποια αυθαίρετη, οριζόντια και κατάφορα άδικη αντιμετώπιση του μισθολογικού μας ζητήματος αποτελεί για μας casus belli και θα προκαλέσει αντιδράσεις στο χώρο των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας, την έκταση και την ένταση των οποίων δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να προβλέψουμε προς το παρόν τουλάχιστο!»

«Για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά και αυτούς που αναλυτικά παρατίθενται στα συνημμένα υπομνήματα ζητάμε επείγουσα συνάντηση των Προεδρείων των 3 Ομοσπονδιών με τις Πολιτικές Ηγεσίες των Υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας, προκειμένου να σας ενημερώσουμε αναλυτικά και σε βάθος για όλες τις πτυχές του ειδικού μισθολογίου μας»

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Νεκρός ορειβάτης στον Όλυμπο


Νεκρός ορειβάτης εντοπίστηκε την Πέμπτη από ομάδα σέρβων ορειβατών σε χαράδρα του Ολύμπου. Στο σημείο μεταβαίνει ομάδα της πυροσβεστικής και της ασφάλειας προκειμένου να διεξαχθεί έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες επήλθε ο θάνατός του

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Τέλος η πίστωση στα φάρμακα σε 17 νομούς


Προσπάθεια να αποτραπούν οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών καταβάλλει η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), δηλώνοντας ότι ξεκίνησε η διαδικασία εξόφλησης των χρεών, η οποία θα διαρκέσει έως την Τρίτη.

Ωστόσο, οι φαρμακοποιοί δεν πείθονται και ήδη σε 17 νομούς έχουν σταματήσει να χορηγούν φάρμακα με πίστωση, ενώ την Πέμπτη κατέβασαν «ρολά» και οι φαρμακοποιοί τού Πειραιά, διαμαρτυρόμενοι για την μη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ.

Το Σάββατο, εξάλλου, συνεδριάζει η διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) όπου και θα συζητηθεί το ενδεχόμενο της πανελλαδικής αναστολής χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ, ο ΕΟΠΥΥ εξέδωσε οδηγίες σχετικά με την κατάθεση δικαιολογητικών ασφαλισμένων του, για απόδοση δαπάνης για την αγορά φαρμάκων στις περιοχές όπου υπάρχει αναστολή πίστωσης από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ανάστατη η Κόρινθος για το κέντρο κράτησης μεταναστών


Με τη μεταφορά 250 παράνομων μεταναστών σε στρατόπεδο ολοκληρώθηκε την Πέμπτη ο «Ξένιος Ζευς» στην Κόρινθο, κατά τη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν επεισόδια.

Ειδικότερα, περίπου 200 πολίτες με επικεφαλής τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ευστάθιο Μπούκουρα, συγκεντρώθηκαν στην πύλη προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη μετατροπή του στρατοπέδου σε κέντρο φιλοξενίας λαθρομεταναστών, ενώ προσπάθησαν να εμποδίσουν την είσοδο κλούβας με παράνομους μετανάστες.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας, Βασίλης Νανόπουλος επικαλέστηκε πληροφορίες για μεταφορά λαθρομεταναστών από την Αθήνα και έθεσε ζήτημα ασφάλειας, υποστηρίζοντας ότι στο στρατόπεδο υπάρχει μικρός αριθμός στρατιωτών, αλλά και οπλισμός, που δεν γνωρίζει αν έχει απομακρυνθεί.

Ο κ. Νανόπουλος ενημέρωσε ότι σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο με την παρουσία όλων των βουλευτών του νομού, συμφώνησαν όλοι να προχωρήσει η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς», αλλά να γίνει η συγκέντρωση των λαθρομεταναστών σε στρατόπεδα που πληρούν τις προδιαγραφές και δεν βρίσκονται μέσα στην πόλη, δίπλα σε δύο σχολεία και σε σπίτια, όπως το στρατόπεδο της Κορίνθου.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε, με δηλώσεις του, ο δήμαρχος Κορινθίων Αλέξανδρος Πνευματικός.

Ο δήμαρχος υποστήριξε πως «η Κόρινθος είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», ανέφερε ότι «με δική μου εντολή, ήδη, δεν γίνεται και δεν θα γίνει στο μέλλον καμία αποκομιδή σκουπιδιών», ενώ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διακόψει άμεσα την υδροδότηση του 6ου Συντάγματος Πεζικού.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com