Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Έρευνα: Η οικονομική κρίση απειλεί σοβαρά παιδεία και εκπαιδευτικούς

Δραματικές ανακατατάξεις έχει φέρει η οικονομική κρίση σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης, επηρεάζοντας δυσμενώς και τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς, όπως προκύπτει από την έρευνα των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην εκπαίδευση στις χώρες της Ευρώπης. Τα συμπεράσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου της ΟΛΜΕ.
Ειδικότερα, 55 συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών (που καλύπτουν τους τομείς της προσχολικής εκπαίδευσης, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης) και αντιπροσωπεύουν 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 14 χώρες εκτός ΕΕ, απάντησαν σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών (ETUCE) με θέμα: «Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον τομέα της εκπαίδευσης, από το 2008 μέχρι σήμερα».
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα είναι τέταρτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά στα ποσοστά περικοπών των δαπανών για την παιδεία, ενώ προηγούνται οι Λετονία, Ρουμανία και Ουγγαρία, χώρες από τις οποίες «πέρασε» το ΔΝΤ. Η χώρα μας, όμως, είναι πρώτη στην ΕΕ σε περικοπές μισθών των εκπαιδευτικών. Όπως διαπιστώθηκε, οι μισθοί των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 30%. Επίσης, η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα σε περικοπές συντάξεων εκπαιδευτικών – το ποσοστό της μείωσης ανέρχεται στο 20%.
Να σημειωθεί ότι στην Αργεντινή, χώρα που πριν από περίπου μια δεκαετία καταστράφηκε οικονομικά και χρεοκόπησε εξαιτίας της «σωτήριας» (!) επέμβασης του ΔΝΤ, οι βασικές μηνιαίες αποδοχές του πρωτοδιόριστου εκπαιδευτικού σήμερα ανέρχονται σε αντιστοιχία σε περίπου 1.800 ευρώ καθαρά. Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα δεν υπερβαίνουν τα 600 ευρώ!

Νωρίτερα από πέρυσι αναμένονται τα φορολογικά έσοδα

Η εισροή εσόδων στα ταμεία από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων θα γίνει νωρίτερα από πέρυσι λόγω της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής –για πρώτη φορά– υποβολής των δηλώσεων για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ (με εξαίρεση τους συνταξιούχους) και για όλους τους επιτηδευματίες. Τα παραπάνω διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του αναφορικά με την παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα, μέχρι τις 16 Ιουλίου.
Αυτό αναμένεται επειδή, σε αντίθεση με τις χειρόγραφες δηλώσεις για τις οποίες απαιτείται μεγάλος χρόνος επαλήθευσης και καταχώρισης στο σύστημα, οι ηλεκτρονικές δηλώσεις εκκαθαρίζονται αυτόματα, γεγονός που βοηθά στην άμεση βεβαίωση του φόρου αλλά και στη διευκόλυνση των διεκπεραιώσεων και ελεγκτικών επαληθεύσεων. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι έντεκα μέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας, είχαν υποβληθεί μόνον 492.869 ηλεκτρονικές και 81.306 χειρόγραφες φορολογικές δηλώσεις επί συνόλου περίπου 5,5 εκατ. Η νέα λήξη της προθεσμίας είναι νωρίτερα από την αντίστοιχη περυσινή.
Αναφορικά με την ολιγοήμερη παράταση για τις δηλώσεις των νομικών προσώπων (ΑΕ, ΕΠΕ κλπ), μέχρι τις 8 Ιουνίου, το υπουργείο διευκρινίζει ότι αυτή αφορά αποκλειστικά στην ηλεκτρονική υποβολή αριθμού δηλώσεων που δεν είχαν υποβληθεί. Η ηλεκτρονική υποβολή αυτών των δηλώσεων διευκολύνει το υπουργείο Οικονομικών στην άμεση καταχώριση αυτών και την επίτευξη του στόχου των άμεσων διασταυρώσεων. Το υπουργείο προτρέπει τους φορολογούμενους στη σταδιακή υποβολή των δηλώσεων, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν τις τελευταίες ημέρες.

Καταβαραθρώνεται το Χρηματιστήριο – στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22,5 ετών

Σε νέα χαμηλά 22,5 ετών κινείται σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση να υποχωρεί κάτω και από τα 20 δισ. ευρώ, ενώ αρκετές μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφουν νέα ιστορικά χαμηλά.
O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 13:30, υποχωρεί στις 480,69 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 4,24%, επίπεδα που αποτελούν νέα χαμηλά από τις αρχές του 1990. Τα προηγούμενα χαμηλά είχαν σημειωθεί στις 25 Μαΐου στις 485,18 μονάδες.
Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, εάν η αγορά διασπάσει καθοδικά τα επίπεδα των 485 μονάδων οι επόμενες στηρίξεις βρίσκονται στα επίπεδα των 460 και 445 μονάδων. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 28,16 εκατ. ευρώ.
Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς υποχωρεί κάτω από τα 20 δισ. ευρώ, στα 19,8 δισ. ευρώ και βρίσκεται κάτω και από το 10% του ΑΕΠ του 2011, η χαμηλότερη σχέση κεφαλαιοποίησης και ΑΕΠ πανευρωπαϊκά. Η μετοχή της Εθνικής να υποχωρεί κάτω από το 1 ευρώ, στα 0,95 ευρώ (-5,00%), με την κεφαλαιοποίησή της να υποχωρεί κάτω από το 1 δισ. ευρώ, στα 912 εκατ. ευρώ.

Σε δόσεις η καταβολή των οφειλομένων στους φαρμακοποιούς

Η οριστικοποίηση των ποσών που θα διατεθούν από το Δημόσιο για τις οφειλές του σε προμηθευτές, φαρμακοποιούς, κλινικές, κ.λπ., ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών, από τους υπηρεσιακούς υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Ζανιά και Υγείας Χρήστο Κίττα.
Σύμφωνα με παράγοντες που συμμετείχαν στη σύσκεψη, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ προς τους φαρμακοποιούς για τον Μάρτιο είναι διαθέσιμες, αλλά δεν θα καταβληθούν εάν οι τελευταίοι δεν σταματήσουν τις κινητοποιήσεις. Επίσης, διαθέσιμο είναι το ποσό των 210 εκατομμυρίων ευρώ για τις οφειλές του Απριλίου, αλλά πρέπει πρώτα να λογιστικοποιηθεί, κίνηση στην οποία αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.
Όσον αφορά στην εξόφληση των οφειλόμενων προηγούμενων ετών, αυτή δεν είναι δυνατόν να γίνει από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, αφού συναρτάται με τη συνολικότερη εξόφληση των οφειλομένων του Δημοσίου ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα ξεκινήσει με την εκταμίευση της επόμενης δόσης της δανειακής σύμβασης.
Ομαλαποίηση από Τετάρτη
Τη Δευτέρα ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Χρήστος Κίττας διαβεβαίωσε ότι τα αντικαρκινικά φάρμακα θα διακινούνται πλέον κανονικά και η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί πλήρως μέχρι την Τετάρτη στα νοσοκομεία, στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και στις ιδιωτικές κλινικές μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Ο κ. Κίττας ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα δοθεί μια τηλεφωνική γραμμή ώστε να κατευθύνονται όλοι στο σωστό νοσοκομείο ή φαρμακείο για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
Ο κ. Κίττας δήλωσε ότι το υπουργείο Υγείας έχει έλθει σε επαφή και έχει οριστικοποιηθεί η λύση από τις αντίστοιχες φαρμακευτικές εταιρείες και τα φάρμακα αυτά θα διακινούνται κανονικά στο εξής. Οι πληρωμές θα γίνονται άμα τη παραγγελία και τη παράδοση και αυτό θα συνεχιστεί έως ότου αναλάβει η νέα κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει να λύσει οριστικά το ζήτημα.

Πηγή: www.tovima.gr

S&P: Μία στις τρεις οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Οι πιθανότητες η Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη είναι μία στις τρεις, σημειώνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's σε έκθεσή του που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα. Αναφέρει επίσης ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο, «δεν θα έχει αυτομάτως αρνητικές επιπτώσεις για άλλα κράτη στην ίδια περιφέρεια». «Φρονούμε, τώρα, ότι υφίσταται τουλάχιστον μία πιθανότητα στις τρεις η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη», αναφέρει η έκθεση. «Όμως επί του παρόντος φρονούμε επίσης ότι, εάν κάτι τέτοιο συμβεί, δεν θα έχει αυτομάτως αρνητικές επιπτώσεις με διάρκεια για την προοπτική άλλων κρατών στην ίδια περιφέρεια και ως προς τη δική τους δυνατότητα να παραμένουν στην Ευρωζώνη», προσθέτει.

Ληστεία σε κοσμηματοπωλείο στο Κερατσίνι

Ληστεία σε κοσμηματοπωλείο από τέσσερα άτομα, σημειώθηκε στην οδό Θυμάτων και Κατοχής 4 στο Κερατσίνι. Οι δράστες με την απειλή όπλων, αφού ακινητοποίησαν τον ιδιοκτήτη του καταστήματος, αφαίρεσαν άγνωστο αριθμό κοσμημάτων και διέφυγαν με Ι.Χ. αυτοκίνητο, που εγκατέλειψαν λίγη ώρα αργότερα σε περιοχή του Κορυδαλλού. Η αστυνομία έχει σε εξέλιξη επιχείρηση στην περιοχή για τον εντοπισμό τους.

Ηράκλειο: Ανοίγει τις πύλες της η διεθνής έκθεση για την κλιματική αλλαγή


Η διεθνής έκθεση «Ο πλανήτης αλλάζει - Κλιματική Αλλαγή: Η Απειλή για την Ζωή και ένα Νέο Ενεργειακό Μέλλον» ανοίγει τις πύλες την Τετάρτη 6 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα, στον χώρο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Κρήτης από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και το Ενυδρείο Κρήτης, παρουσιάζοντας ένα από τα πιο περίπλοκα και επείγοντα επιστημονικά και κοινωνικά προβλήματα του 21ου αιώνα.
Σύμφωνα με τους οργανωτές, η έκθεση αποτελεί επιστημονικό δημιούργημα του παγκοσμίου φήμης Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με πανεπιστήμια, μουσεία και ιδρύματα παγκοσμίως. Πρόκειται, όπως τονίζουν, για ένα πανόραμα σύγχρονης μουσειολογικής παρουσίασης ενός πολύπλοκου επιστημονικά θέματος, της «κλιματικής αλλαγής», που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα σήμερα.
Η έκθεση ξεδιπλώνεται σ' έναν χώρο που ξεπερνά τα 1.000 m2, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (ΔΕΚΚ), και περιλαμβάνει διαδραστικές διατάξεις όπου ο επισκέπτης μπορεί μόνος του να εξερευνήσει πολλά θέματα από την επιστήμη του κλίματος ,όπως και τους τρόπους ανακάλυψης του «αρχαίου» κλίματος, εκθέματα για το κλίμα και τις τελευταίες τεχνολογίες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, ιστορικές καταγραφές, και ένα πλούσιο και πρωτότυπο οπτικοακουστικό υλικό.
Για την καλύτερη κατανόηση της επιστήμης που διέπει το φαινόμενο της «κλιματικής αλλαγής» το Ενυδρείο Κρήτης έχει σχεδιάσει και παρουσιάζει καθημερινά στον χώρο της έκθεσης σειρά πειραμάτων με απλά υλικά που διερευνούν τα φαινόμενα του κλίματος και τους νόμους της Φυσικής που τα διέπουν. Τα πειράματα απευθύνονται σε όλους και υπάρχει ιδιαίτερο πρόγραμμα πειραμάτων για τις πολύ μικρές ηλικίες.
Μεγάλο ζητούμενο της έκθεσης, που θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τους οργανωτές, είναι η ευαισθητοποίηση του επισκέπτη αλλά και η αναζήτηση λύσεων. Μικρών καθημερινών λύσεων που αν υιοθετηθούν μπορούν να κάνουν την διαφορά στο ζήτημα της αλλαγής τους κλίματος. Ο επισκέπτης ενθαρρύνεται να καταθέσει την δική του προσέγγιση αλλά και την δική του λύση στο θέμα.

Επίθεση με βόμβες μολότοφ στο κτίριο όπου στεγάζεται ο ΣΚΑΙ

Επίθεση με τέσσερις βόμβες μολότοφ, απο ομάδα αγνώστων, δέχθηκε χθες βράδυ το κτίριο όπου στεγάζεται ο τηλεοπτικός και ραδιοφωνικός σταθμός ΣΚΑΙ στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου στο Φάληρο, χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός. Τρεις από τις μολότοφ έπεσαν στο υπαίθριο πάρκινγκ του σταθμού χωρίς να προκαλέσουν κάποια φθορά, ενώ μία στον δεύτερο όροφο του κτιρίου, προκαλώντας θραύση τζαμιών.