Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Δεν βλέπει «Grexit» η Goldman Sachs

«Σαφώς βελτιωμένη» η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα

Κόντρα στο ρεύμα των περισσότερων «έγκυρων» αναλύσεων που προοιωνίζονται την σύντομη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη - ένα σενάριο γνωστό πλέον παγκοσμίως ως «Grexit», από τις λέξεις Greek και exit - κινείται στην τελευταία έκθεση της η τράπεζα Goldman Sachs.

Ως προς την ελληνική πολιτική σκηνή, η Goldman σημειώνει ότι η κατάσταση είναι σήμερα «σαφώς βελτιωμένη» σε σχέση με την αβεβαιότητα που επικρατούσε πριν τις εκλογές του Ιουνίου, χαρακτηρίζοντας ως «την πιο θετική έκπληξη» των ημερών την επιμονή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να ανοικοδομήσει την τρωθείσα ν αξιοπιστία της χώρας προς τους ξένους δανειστές προτού ζητήσει την χαλάρωση των όρων δανεισμού της Ελλάδας. Σε γενικές γραμμές, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά πως η παρούσα κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να μην εξοργίσει τους ισχυρούς της ευρωζώνης και να μην τους δώσει «πατήματα» για να αποφασίσουν την διακοπή των εκταμιεύσεων προς την Ελλάδα.

Οι αναλυτές της Goldman εκτιμούν ότι οι αποκλίσεις από τον προϋπολογισμό του 2012 δεν είναι πολύ σημαντικές, αλλά αναρωτιούνται κατά πόσο τα σχέδια για μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή είναι «πολιτικά βιώσιμα», δεδομένου ότι - όπως λένε κομψά - «η επίπτωσή τους στην αρνητική κυκλική θέση της Ελλάδας θα είναι πιθανότατα πολύ μεγάλη βραχυπρόθεσμα»- κοινώς, θα βαθύνουν ακόμη περισσότερο την ήδη ασφυκτική οικονομική ύφεση… Γι’ αυτό άλλωστε η τράπεζα χαρακτηρίζει ως κρίσιμη δοκιμασία για την κυβέρνηση Σαμαρά την ψηφοφορία στη Βουλή για την επικύρωση των νέων μέτρων ύψους 11,5 δις. ευρώ - μετά, βεβαίως, από τις επικείμενες

Η μεγάλη αμερικανική επενδυτική τράπεζα τονίζει στην ανάλυση της πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης, καθώς ήδη της έχουν διατεθεί ήδη αρκετά κεφάλαια από ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, αντικρούοντας έτσι όσους υποστηρίζουν πως η χώρα κινδυνεύει άμεσα με χρεοκοπία. Σύμφωνα με την Goldman, «τα χρήματα φτάνουν για την Ελλάδα ακόμη και αν αυτή δεν αποκομίσει έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, ούτε καταφέρει να δημιουργήσει πρωτογενές πλεόνασμα (…)

Επιπλέον, εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να αντικαταστήσει κάποια από τα ομόλογα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό της με νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, τότε θα αποδεσμευθούν πόροι για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας μέχρι το τέλος του 2015. Και για να αντέξει το 2016, η Ελλάδα θα χρειαστεί μόλις 38 δισ. ευρώ επιπλέον», επισημαίνεται στην ανάλυση του οίκου.

Η τράπεζα τονίζει άλλωστε πως το ζήτημα της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι «βαθύτατα πολιτικό», καθώς η υπόλοιπη ευρωζώνη δεν είναι αρκετά ισχυρή οικονομικά ώστε να αντιμετωπίσει τις πιθανές επιπτώσεις από μια ελληνική χρεοκοπία - ιδιαίτερα καθώς το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας αλλά και ένα σημαντικό μέρος των χρεών του τραπεζικού της τομέα βρίσκονται πλέον στην κατοχή του επίσημου τομέα, δηλαδή της ΕΚΤ και των ευρωπαικών κυβερνήσεων - δανειστών.

Αν η ΕΚΤ «κόψει» την ρευστότητα προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τότε τα κράτη της ευρωζώνης δεν θα είναι σε θέση να διαχειριστούν τις συνέπειες - τόσο τις άμεσες από την έκθεση στα χρέη της ελληνικής κυβέρνησης και από το σύστημα Target 2, αλλά και τις έμμεσες, με κυριότερη την διάδοση της κρίσης και την δημιουργία αρνητικού προηγοιύμενου χρεοκοπίας εντός ευρωζώνης, που θα ρίξει νέο λαδι στην φωτιά των ήδη ανήσυχων αγορών.

Ως εκ τούτου, η τράπεζα θεωρεί «απίθανη» την ανάληψη αποφασιστικών μέτρων κατά της Ελλάδας, όπως είναι η διακοπή των εκταμιεύσεων, εκτός βεβαίως και αν η χώρα μας «αθετήσει μονομερώς τις υποχρεώσεις της» προς τους δανειστές - κάτι που όπως φαίνεται επίσης θεωρείται απίθανο από τους αναλυτές. Η Goldman εκτιμά λοιπόν πως οι ευρωπαίοι εταίροι θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την Ελλάδα, αλλά μόνο στο πλαίσιο των υφιστάμενων «πακέτων», και μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση επιμείνει στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Κάθε προσπάθεια για την συνομολόγηση ενός τρίτου πακέτου δανεισμού ή για χαλάρωση των ήδη συμφωνημένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα οδηγήσει μελλοντικά την Γερμανία σε διακοπή εκταμίευσης των μελλοντικών δόσεων, που ωστόσο δεν αρκεί από μόνη της να βγάλει την Ελλάδα εκτός ευρώ.

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.gr/

Απήγαγαν βαρυποινίτη από το νοσοκομείο Ναυπλίου

Ανθρωποκυνηγητό για τους δύο δράστες που έφεραν βαρύ οπλισμό


Έναν Αλβανό κρατούμενο απήγαγαν σήμερα το πρωί δύο άτομα που έφεραν βαρύ οπλισμό από την αυλή του νοσοκομείου Ναυπλίου, απειλώντας τους συνοδούς εξωτερικούς φύλακες με πυροβολισμούς στον αέρα.

Ειδικότερα, η επίθεση σημειώθηκε σήμερα στις 11.00 το πρωί, κατά τη διάρκεια μεταγωγής 40χρονου Αλβανού κρατούμενου των Δικαστικών Φυλακών Ναυπλίου, που είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο, για αλλαγή επίδεσης τραύματος στα εξωτερικά ιατρεία.

Την ώρα της αποχώρησης από το νοσοκομείο, δύο άτομα με βαρύ οπλισμό επιτέθηκαν στους τέσσερις συνοδούς εξωτερικούς φύλακες και, πυροβολώντας για εκφοβισμό στον αέρα, απήγαγαν τον Αλβανό και διέφυγαν με ΙΧ επιβατικό, μάρκας AUDI.

Ο Αλβανός κρατούμενος εκτίει ποινή κάθειρξης 20 ετών για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ένοπλη ληστεία. Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό τόσο στην Αργολίδα, όσο και στους γειτονικούς νομούς.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ελλάδα: Δεκάδες νέοι μεταναστεύουν κάθε βδομάδα στη Γερμανία

Στο φαινόμενο της νέας ελληνικής μετανάστευσης στη Γερμανία εστιάζει το αφιέρωμα του περιοδικού «Μετανάστευση, ενσωμάτωση, διαφορετικότητα» του πολιτικού Ιδρύματος των Πρασίνων «Χάινριχ Μπελ», σύμφωνα με εκτιμήσεις του οποίου εβδομαδιαίως φθάνουν στο Βερολίνο κατά μέσο όρο 15-20 νέοι και νέες από την Ελλάδα.

Υπεύθυνη της συγκεκριμένης έκδοσης του περιοδικού, όπως αναφέρεται σε άρθρο της η Ντόιτσε Βέλε, είναι η κοινωνιολόγος του πανεπιστημίου Χούμπολντ του Βερολίνου, Ηλέκτρα Πασχάλη, η οποία αν και βρίσκεται μόλις έξι χρόνια στη γερμανική πρωτεύουσα γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει νέα ελληνική μετανάστευση.

Στο ειδικό αφιέρωμα του γερμανικού περιοδικού με τίτλο «Κρίση και μετανάστευση. Η νέα ελληνική μετανάστευση στη Γερμανία», φιλοξενούνται επίσης κείμενα της Έλενας Μαρδά, η οποία εργάστηκε για πολλά χρόνια στην Κομισιόν, της Πηγής Μουρμούρη, υπεύθυνης του Ελληνικού Κέντρου «Το Σπίτι» στο Νόικελν του Βερολίνου, της Ανδρομάχης Γρηγοροπούλου, δασκάλας σε διάφορα ελληνικά σχολεία, του Κωνσταντίνου Κουβέλη, πρόεδρου του πολιτιστικού συλλόγου «Εξάντας» στο Βερολίνο, του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Ευκλείδη και της ιστορικού τέχνης Περσεφόνης Μύρτσου.

«Η έκθεση αυτή προήλθε ως αντίδραση στη μονομερή και αρνητική ειδησεογραφία που επικρατεί και στα ελληνικά και στα γερμανικά μίντια. Όλα αυτά που ακούγονται για τους «τεμπέληδες» Έλληνες, που δεν θέλουν να δουλέψουν και έρχονται στη Γερμανία. Γενικά, για όλα τα αρνητικά που ακούγονταν για ένα φαινόμενο το οποίο είναι πολύ πρόσφατο και βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη», επισημαίνει η 29χρονη κοινωνιολόγος Ηλέκτρα Πασχάλη, σημειώνοντας ότι για όλους αυτούς τους λόγους τελικά συμπεράσματα δεν μπορούν να εξαχθούν.

Ομοιότητες και διαφορές με τους παλιότερους

Στην έκθεση επιχειρήθηκε, κατ’ αρχήν, μία σύγκριση με την ελληνική μετανάστευση στις αρχές της δεκαετίας του ‘60. Το βασικό κοινό στοιχείο είναι η αναζήτηση δουλειάς στη Γερμανία, όμως οι άνθρωποι που πήγαν τις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70 διέθεταν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και προέρχονταν από φτωχές περιοχές της Ελλάδας.

«Οι νέοι Έλληνες που έρχονται τώρα εδώ διαθέτουν πολύ υψηλό μορφωτικό επίπεδο και υψηλή εξειδίκευση. Τότε ήταν συνήθως άνδρες που είχαν ήδη εξασφαλίσει εργασία μέσω ενός συμβολαίου και ήθελαν να έρθουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Σήμερα, οι νέοι ψάχνουν μόνοι τους για δουλειά και όχι οργανωμένα όπως παλαιότερα», αναφέρεται στο αφιέρωμα.

Ωστόσο, πολλοί από τους νέους που πηγαίνουν σήμερα στη Γερμανία δεν μιλούν τη γλώσσα κι αυτό είναι μία ακόμα ομοιότητα με τη γενιά των Ελλήνων μεταναστών του ‘60. Οι νέοι Έλληνες μετανάστες πάντως δεν σκέφτονται να γυρίσουν γρήγορα στην πατρίδα όπως οι παλαιότεροι.

Μία μεγάλη διαφορά είναι, επίσης, ότι ενώ οι παλαιότεροι έψαχναν να ενταχθούν σε κάποιον σύλλογο σε μια Ελληνική Κοινότητα, οι νέοι που πηγαίνουν στη Γερμανία είναι αρκετά απομονωμένοι. Έχουν ίσως κάποιους φίλους ή γνωστούς εκεί αλλά κυρίως πορεύονται μόνοι τους. Και οι τόποι «συνάντησής» τους είναι κυρίως το ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Για την έρευνα που δημοσιοποιήθηκε μόλις τον περασμένο Ιούλιο δεν υπάρχουν ακόμα κάποιες αντιδράσεις από γερμανικούς ή ελληνικούς φορείς και όπως αναφέρει η Ντόιτσε Βέλε, θα παρουσιαστεί προσεχώς σε ημερίδα του παραρτήματος του ιδρύματος «Χάινριχ Μπελ» στη Θεσσαλονίκη.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Πίστωση χρόνου από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Η Ένωση Γιατρών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), αποφάσισε τη μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης της αναστολής συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ για τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, «δίνοντας χρόνο στον αρμόδιο υπουργό Μάριο Σαλμά να τιμήσει τις υποσχέσεις του για πλήρη αποπληρωμή κλινικών και εργαστηριακών ιατρών».

Οι γιατροί κάνουν λόγο για χαοτικές, ελλιπείς και αποσπασματικές πληρωμές του ΕΟΠΥΥ, προσθέτοντας ότι παραμένουν επί μια διετία απλήρωτοι για την εργασία τους στα Ταμεία που σήμερα απαρτίζουν τον ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΟΠΥΥ θα καταρρεύσει αν δεν υπάρξει χρηματοροή ως ανελαστική δαπάνη του κράτους, επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και προτείνει η χρηματοδότηση να είναι απευθείας στον ΕΟΠΥΥ και όχι μέσω των ασφαλιστικών Ταμείων.

Ο ΙΣΑ, δια της νομικής του υπηρεσίας, έχει ήδη προβεί στην κατάθεση σειράς αγωγών για λογαριασμό των μελών του, αναφορικά με τη διεκδίκηση των οφειλομένων ποσών προς τους ιατρούς, τα οποία ξεπερνούν τα 570.000.000 ευρώ, από τα ασφαλιστικά ταμεία, που έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ, για τα έτη 2010 και 2011. Επίσης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων από τις αρχές Σεπτεμβρίου, εάν δεν υπάρξει έως τότε σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των παλαιοτέρων χρωστούμενων και τη διαδικασία αποπληρωμής κάθε μήνα λειτουργίας των συμβεβλημένων ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Λαμία: Ίχνη του Θεοφίλου αναζητάει η αστυνομία

Με οδηγό τις φωτογραφίες του Τάσου Θεοφίλου, που έχει συλληφθεί κατηγορούμενος για συμμετοχή στο μακελειό της Πάρου, προσπαθούν να βρουν κάποια άκρη οι αστυνομικοί στη Φθιώτιδα.

«Μέχρι τώρα δεν έχουν εντοπίσει κάτι συγκεκριμένο ούτε έχει γίνει έφοδος σε κάποιο σπίτι», σημειώνει αστυνομική πηγή στη Στερεά Ελλάδα, υπογραμμίζει όμως, πως «οι ενδείξεις τον θέλουν να έχει περάσει και από τη Λαμία σχετικά πρόσφατα». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί στη Λαμία προσπαθούν από χθες να διασταυρώσουν όλα αυτά τα στοιχεία χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν φτάσει σε κάποιο συμπέρασμα. «Ελπίζουμε οι πολίτες, βλέποντας τις φωτογραφίες να μας δώσουν κάποια στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν», υπογραμμίζει αστυνομική πηγή.

Πληροφορίες που έχουν οι αστυνομικοί αναφέρουν ότι μετά το μακελειό της Πάρου, ο Θεοφίλου φέρεται να διέμεινε μία ή δύο μέρες σε φιλικό του σπίτι στη Λαμία, το οποίο ακόμη δεν έχει εντοπιστεί.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Δύο συλλήψεις για εμπρησμό στην Άνδρο

Δύο αλλοδαποί, ηλικίας 32 ετών και 29 ετών, συνελήφθησαν από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 19 Αυγούστου, κατά τις απογευματινές ώρες, στην περιοχή Κοχύλου Άνδρου. Η σύλληψή τους έγινε στο πλαίσιο του αυτοφώρου και γι' αυτό θα οδηγηθούν αύριο στον εισαγγελέα Σύρου.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Σε εξέλιξη για δεύτερη μέρα η φωτιά στο βορειοανατολικό Πήλιο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι σε δύσβατη περιοχή στο βορειοανατολικό Πήλιο. Η φωτιά ξεκίνησε σε δασική περιοχή μεταξύ των οικισμών Πουρί και Βενέτου. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 9 υδροφόρα οχήματα και πεζοπόρο τμήμα αποτελούμενο από 16 άτομα, ενώ ρίψεις πραγματοποιεί πυροσβεστικό ελικόπτερο. Από την πυρκαγιά δεν κινδυνεύουν οικισμοί.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ηράκλειο: Συνελήφθη για τοποθέτηση αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού

Συνελήφθη από αστυνομικούς του τμήματος Σητείας ένας 33χρονος, ο οποίος κατηγορείται για τοποθέτηση αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε κήπο μονοκατοικίας στη Σκοπή Σητείας Λασιθίου, από την έκρηξη του οποίου προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές. Προανάκριση ενεργεί η υποδιεύθυνση ασφαλείας Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με το αστυνομικό τμήμα Σητείας. Ο 33χρονος, με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία, οδηγείται στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λασιθίου.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Χίος: Ο πύρινος όλεθρος απειλεί τα μαστιχοχώρια


Μάχη με τη φωτιά έδιναν όλη τη νύχτα οι δυνάμεις πυρόσβεσης στο Πυργί και στους Ολύμπους της Χίου, αλλά και στην περιοχή της Παναγιάς Σικελιάς, όπου η καταστροφική φωτιά μαίνεται για τρίτη συνεχόμενη μέρα απειλώντας να κάψει, έκτος από δάση και κατοικίες, και τα μοναδικά στον κόσμο μαστιχόδεντρα του νησιού. Οι προσπάθειες της πυροσβεστικής επικεντρώνονται στη σωτηρία των δέντρων αυτών, ωστόσο ήδη έχουν καεί μαστιχοκαλλιέργειες στα χωριά Λιθί, Ελάτα, Βέσσα και Αρμολιά.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 50 οχήματα, 110 άτομα πεζοπόρο, δεκάδες εθελοντές και στρατιώτες. Στην περίπτωση που οι φλόγες κάψουν τα μαστιχόδεντρα στο Πυργί, η ζημιά θα είναι ανυπολόγιστη, δήλωσε ο Γιάννης Περαντάκος, πρόεδρος των μαστιχοπαραγωγών Καλαμωτής.

Το χρονικό της φωτιάς

Τα ξημερώματα του Σαββάτου η φωτιά απειλούσε το χωριό Λιθί. Εξαιτίας των πυκνών καπνών δόθηκε εντολή για εκκένωση του χωριού και οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι. Την ίδια ώρα είχε δημιουργηθεί σοβαρότατο πρόβλημα στο Ναυτικό Φυλάκιο του Προβατά και το μοναστήρι των Αγίων Πατέρων που οι φλόγες έκαψαν τα κυπαρίσσια στην είσοδό του.

Στις 8 το πρωί του Σαββάτου η εντολή για εκκένωση δόθηκε για τους κατοίκους των χωριών Βέσσα και Ελάτα. Λόγω του ανέμου, αλλά και του πυκνού καπνού, τα πυροσβεστικά αεροπλάνα καθηλώθηκαν στο έδαφος με αποτέλεσμα από τα εναέρια μέσα που είχαν διατεθεί να επιχειρούν μόνο τρία ελικόπτερα.

Από τις 12 το μεσημέρι στα Αρμόλια εθελοντές, στρατός και ειδικοί άρχισαν να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες ώστε να αποτρέψουν τον κίνδυνο. Εκείνη την ώρα στην Ελάτα έβλεπαν τις περιουσίες τους να καίγονται, ενώ οι φλόγες «έγλυφαν» το εκκλησάκι στον Ταξιάρχη.

Στη Βέσσα, η φωτιά έκαψε το σχολείο και πέρασε περιμετρικά του χωριού, ενώ σε κίνδυνο βρέθηκαν και οι στρατιωτικές μονάδες μεταξύ Βέσσας και Αρμολίων, όπου η φωτιά πέρασε από το Κάστρο των Απολίχνων.

Περίπου στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου, με τη συμμετοχή εκτός του αντιπεριφερειάρχη Χίου Κώστα Γανιάρη, του υπουργού Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη, του δημάρχου Χίου Πολύδωρου Λαμπρινούδη, καθώς και του διοικητή της ΑΣΔΕΝ Β. Τελίδη.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν το βράδυ του Σαββάτου με πυροσβέστες από τη Θεσσαλονίκη και τη Μυτιλήνη, που έφτασαν με C-130, και οχήματα και προσωπικό που έφθασαν στη Χίο με πλοία της γραμμής από τον Πειραιά και με αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού.

Το πρώτο πρωινό φως της Κυριακής έδειξε την πλήρη καταστροφή ενός μεγάλου μέρους πρασίνου της κεντρικής Χίου από την περιοχή Πλατανάκι Αυγωνύμων και νότια, ενώ η φωτιά άρχισε να προχωρεί προς τα χωριά Λιθί και Αη Γιώργη Συκούση.

Περί τις 10πμ, νέο μέτωπο δημιουργήθηκε προς το μεσαιωνικό χωριό Ολύμποι, το οποίο και επικέντρωσε την προσοχή των πυροσβεστικών δυνάμεων. Αιτία του νέου μετώπου οι αναζωπυρώσεις από τους ισχυρούς ανέμους στην περιοχή της Ελάτας, που έδωσαν κατεύθυνση στο μέτωπο προς την περιοχή των Ολύμπων.

Οι αναζωπυρώσεις προκάλεσαν και νέα μέτωπα. Κύρια στην περιοχή Αυγωνύμων και στον κάμπο προς Ανάβατο, στον Αη Γιώργη Συκούση, στην Ελάτα και σε μέτωπο προς το Λιμένα Μεστών, στα Αρμόλια στο Κοντυλόπος αλλά και στο Λιθί, όπως και προς την Ελίντα.

Το βράδυ της Κυριακής τα κύρια μέτωπα της φωτιάς ήταν στην περιοχή Αυγώνυμα, στο Λιθί που είναι και πιο κοντά στους οικισμούς, αλλά και στην Ελάτα, στην περιοχή Κοντυλόπος, στα Αρμόλια και στον Αη Γιώργη Συκούση, ενώ εκατοντάδες πυροσβέστες, στρατιώτες και εθελοντές κυριολεκτικά, με κάθε δυνατή από αέρος βοήθεια, δίνουν αγώνα για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται και για αύριο Δευτέρα, για τις εξής περιοχές:

-Περιφέρεια Αττικής (περιλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

-Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος, Ικαρία)

-Περιφέρεια Κρήτης

-Εύβοια (περιλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)

-Σποράδες (περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας)

-Κυκλάδες (Ν. Αιγαίου)

-Βοιωτία

-Φθιώτιδα

-Αργολίδα

-Αρκαδία

-Κορινθία

-Λακωνία

Πληροφορίες από: tovima.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com


Νέο σενάριο: Δεν μπαίνουν σε εφεδρεία όσοι προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ

Ένα ηπιότερο από το ισχύον σενάριο για την εφεδρεία έχει διαμορφώσει το οικονομικό επιτελείο, στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων 11,5 δισ. ευρώ, που βρίσκεται στην τελική ευθεία και αναμένεται να παραδοθεί στον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», το εν λόγω σενάριο προβλέπει ότι η διάρκεια παραμονής των δημοσίων υπαλλήλων στην εφεδρεία θα είναι τρία χρόνια, με ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού τους στο 65% (έναντι του ενός έτους και του 60% σήμερα), ενώ θα εξαιρούνται από το μέτρο όσοι έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ. Στόχος αυτής της ηπιότερης εκδοχής είναι να ικανοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση της ΝΔ ότι δεν θα συνεχιστεί η εφαρμογή του μέτρου με τη μορφή που είχε και η οποία –όπως έχει τονίσει και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς– απέτυχε.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι και ο αριθμός αυτών που θα οδηγηθούν στην εφεδρεία επιχειρείται να είναι μικρότερος από ό,τι στο αρχικό σχέδιο και συγκεκριμένα να περιοριστεί στους 35.000, έναντι 45.000. Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2013.

Πηγή: tanea.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com