Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Ρύθμιση χρεών: Παράταση έως τις 16 Ιουλίου για όσους χρωστάν στο Δημόσιο

Νέα ευκαιρία στους οφειλέτες του Δημοσίου για να ρυθμίσουν τα χρέη τους δίνει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς παρατείνεται έως και τις 16 Ιουλίου η προθεσμία για υπαγωγή στη σχετική ρύθμιση, η οποία είχε λήξει την Παρασκευή.
Την εν λόγω απόφαση  έλαβε ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης ύστερα από πολλά αιτήματα που  είχαν υποβληθεί στο υπουργείο και με στόχο να διευκολυνθούν οι υπόχρεοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ειδικά την περίοδο αυτή, που οι «λογαριασμοί» της εφορίας είναι ιδιαίτερα «φουσκωμένοι».
Υπενθυμίζεται ότι στην εν λόγω ρύθμιση υπάγονται υποχρεωτικά όλες οι οφειλές ή δόσεις οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, με βάση τις διατάξεις του ΚΕΔΕ, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2012, εφόσον δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ (βασική οφειλή), όταν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, και τις 75.000 χιλιάδες ευρώ (βασική οφειλή), όταν πρόκειται για νομικά πρόσωπα.
Οι υπόχρεοι, που θα υπαχθούν, έχουν δυνατότητα καταβολής των οφειλών τους εφάπαξ ή σε μηνιαίες δόσεις, από δύο έως είκοσι τέσσερις και υπό προϋποθέσεις έως εξήντα, καθώς και απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής κατά ποσοστό ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων της ρύθμισης, εκ των οποίων καθεμία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 100 ευρώ.
Επισημαίνεται ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών προσεγγίζει πλέον τα 45 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 35 δισ. ευρώ τα οφείλουν περίπου 6.000 επιχειρήσεις και 5.000 φυσικά πρόσωπα.

Πηγή: Tovima.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ρόδος: Διαγράφηκε χρέος προς τράπεζες ύψους 322.000 ευρώ!

Απόφαση με την οποία διαγράφεται χρέος 322.000 ευρώ προς τράπεζες εξέδωσε το ειρηνοδικείο Ρόδου ύστερα από προσφυγή 45χρονης Ροδίτισσας, με βάση το νέο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Πρόκειται για την πρώτη δικαστική απόφαση από το ειρηνοδικείο της Ρόδου, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται τόσο μεγάλη μείωση χρέους, καθώς από τις 442.596 ευρώ της συνολικής οφειλής, η υπόχρεος καλείται να καταβάλει μόλις 121.200 ευρώ και μάλιστα για μέρος το χρεών, έχοντας χρονικό περιθώριο έως τον Ιούλιο του 2014.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την αίτηση που κατατέθηκε στο ειρηνοδικείο της Ρόδου, η 45χρονη δημόσια υπάλληλος είναι διαζευγμένη και μητέρα ενός παιδιού το οποίο σπουδάζει σε άλλη περιοχή της χώρας γεγονός που, όπως αναφέρει στην αίτησή της, σημαίνει ότι υπάρχουν επιπλέον έξοδα για την εκεί διαβίωση του παιδιού και αδυναμία εξόφλησης των δανείων της. Η 45χρονη έχει υποχρεώσεις σε 9 τράπεζες της περιοχής, από πιστωτικές κάρτες και από την έκδοση δανείου για την αγορά κατοικίας.
Το συνολικό ποσό των οφειλών της, ανέρχεται σε 442.596 ευρώ, ποσό το οποίο λόγω των μειωμένων μηνιαίων αποδοχών της και των επιπλέον εξόδων που έχει για τις σπουδές του παιδιού της, αδυνατούσε να πληρώσει. Έτσι προσέφυγε δια μέσου του δικηγόρου της στη δικαιοσύνη, προκειμένου να συμπεριληφθεί στο νόμο περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Η υπόθεση εκδικάστηκε από το ειρηνοδικείο Ρόδου και την περασμένη εβδομάδα εκδόθηκε η υπ. Αρ. 10/2012 απόφαση με την οποία το δικαστήριο αναγνώρισε τις αντικειμενικές δυσκολίες εξόφλησης των δανείων της 45χρονης.
Μάλιστα η δικαστής, συνεκτιμώντας όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, αποφάσισε να προχωρήσει στη διαγραφή οφειλής ύψους 321.800 ευρώ και υποχρεώνει την 45χρονη δημόσια υπάλληλο να καταβάλει προς εξόφληση τμηματικά το συνολικό ποσό των μόλις 121.200 ευρώ. Αξίζει δε να σημειωθεί πως η καταβολή των δόσεων για τις οφειλές που έχει για το στεγαστικό δάνειο, θα αρχίσουν τον Ιούλιο του 2014.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Το «τελευταίο αντίο» στον Θύμιο Καρακατσάνη

Με ένα δυνατό και παρατεταμένο χειροκρότημα αποχαιρέτησαν συγγενείς, συνάδελφοι και απλός κόσμος τον «αριστοφανικό» ηθοποιό Θύμιο Καρακατσάνη και τον οδήγησαν σήμερα στην τελευταία του κατοικία, στο Κοιμητήριο της Παιανίας. Χωρίς επικήδειους-σύμφωνα με την επιθυμία του ιδίου- λίγο νωρίτερα εψάλη η εξόδιος ακολουθία στον ιερό ναό Αγίων Θεοδώρων, στην Παιανία. Ο Θύμιος Καρακατσάνης έφυγε από τη ζωή το πρωί του Σαββάτου.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Λάρισα: Εντοπίστηκε χειροβομβίδα σε θαλάσσια περιοχή

Αναστάτωση προκάλεσε χθες στον Αγιόκαμπο Λάρισας ο εντοπισμός από λουόμενο μίας χειροβομβίδας η οποία βρισκόταν μέσα στην θάλασσα, λίγα μέτρα από την παραλία (5 μέτρα από την ακτή και σε βάθος 2 μέτρων).
Η ανακάλυψη προκάλεσε την κινητοποίηση του λιμενικού σταθμού Αγιοκάμπου, που απέκλεισε την περιοχή και έλαβε προληπτικά μέτρα για την προστασία των παραθεριστών. Η χειροβομβίδα, παρότι αμυντικού τύπου, δεν φάνηκε να είναι επικίνδυνη καθώς σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, είναι άδεια αφού ο κάτοχός της, προτού απαλλαγεί από αυτή αφαίρεσε την εκρηκτική ύλη και την περόνη. Σχετικά ενημερώθηκε η Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου, η οποία και θα επιληφθεί της ανάσυρσης της χειροβομβίδας και θα προβεί σε προληπτικό έλεγχο της περιοχής, η οποία εξακολουθεί να μένει αποκλεισμένη.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Αρχίζει σήμερα η λειτουργία του νέου ταμείου επικουρικής ασφάλισης – ποιους περιλαμβάνει

Αρχίζει από σήμερα τη λειτουργία του το νέο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), που θα καλύπτει 1 εκατομμύριο συνταξιούχους και 2,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους.
Ο νέος φορέας έχει ενιαία διοικητική και οικονομική οργάνωση ενώ ενσωματώνει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ), τους τομείς του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και τους επιμέρους τομείς ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΑΔΚΥ, το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) (ως προς την επικουρική ασφάλιση), τους τομείς του κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και τον κλάδο Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ (ως προς την επικουρική ασφάλιση).
Μετά την άρνηση τριών από τους πέντε μεγαλύτερους φορείς επικουρικής ασφάλισης να συμμετάσχουν σε αυτό, του ΕΤΑΤ των τραπεζοϋπαλλήλων του ΤΕΑΙΤ του ιδιωτικού τομέα, και του ΤΕΑΔΥ του δημόσιου τομέα, ο νέος φορέας θα ξεκινήσει με το επικουρικό του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ) και του ΤΑΥΤΕΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας – πρώην ΔΕΚΟ) ταμεία τα οποία είναι ελλειμματικά. Τα ταμεία που έχουν αυτοεξαιρεθεί, θα πρέπει το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 να έχουν ολοκληρώσει τις αναλογιστικές μελέτες από το αποτέλεσμα των οποίων θα εξαρτηθεί αν θα παραμείνουν οριστικά εκτός του νέου ταμείου. Οι φορείς που θα επιλέξουν την οριστική τους εξαίρεση, θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα νέο ταμείο ιδιωτικού δικαίου, το οποίο δεν θα μπορεί να επιχορηγείται από τον προϋπολογισμό ή από κοινωνικούς πόρους.
Στο νέο φορέα υπάγονται υποχρεωτικά και οι νεοπροσλαμβανόμενοι στον ιδιωτικό, δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, στις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ μετά την έναρξη λειτουργίας του και οι ήδη ασφαλισμένοι των ταμείων-τομέων και κλάδων επικουρικής ασφάλισης που εντάσσονται στο ΕΤΕΑ. Οι πόροι του νέου Ταμείου, θα προέρχονται από την ασφαλιστική εισφορά (3% για τον εργαζόμενο συν 3% για τον εργοδότη) προσαυξανόμενη κατά 1,25% συν 0,75% για τους εντασσόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ) και κατά 1% συν 2% για τους εντασσόμενους στα υπερβαρέα.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Αρχίζει από σήμερα η νέα απογραφή των συνταξιούχων του ΙΚΑ

Αρχίζει από σήμερα η νέα απογραφή των συνταξιούχων ΙΚΑ, με σκοπό να αντιμετωπιστεί με αυτόν τον τρόπο η παράνομης είσπραξης σύνταξης από άτομα που δεν την δικαιούνται.
Προκειμένου να καταγραφούν, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να προσέρχονται αυτοπροσώπως στο πιστωτικό ίδρυμα (Τράπεζα, ΕΛΤΑ) από το οποίο εισπράττουν τη μηνιαία σύνταξή τους προσκομίζοντας δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήριο σε ισχύ και ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων Β΄ τριμήνου 2012. Στο πλαίσιο της απογραφής απαραίτητος είναι ο ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης). Η καταγραφή θα γίνει ξεχωριστά για κάθε παροχή που χορηγεί το ίδρυμα (κύρια, επικουρική σύνταξη ή εξωϊδρυματικό επίδομα).
Σε ότι αφορά στις κατηγορίες συνταξιούχων που εξαιρούνται από την διαδικασία προσέλευσης στα πιστωτικά ιδρύματα (συνταξιούχοι που κατοικούν στο εξωτερικό και πληρώνονται μέσω πληρεξουσίου, ανήλικα τέκνα που δεν διαθέτουν αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο και είναι κάτω των 14 ετών, συνταξιούχοι που τελούν σε κατάσταση ανικανότητας για δικαιοπραξία λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής) θα πρέπει ο νόμιμος πληρεξούσιος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο με πρόσφατη εξουσιοδότηση - θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής να μεταβεί με τα ίδια δικαιολογητικά στα υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (τμήματα πληρωμών) του τόπου κατοικίας του συνταξιούχου.
Το μέτρο της απογραφής των συνταξιούχων σκοπό έχει την αντιμετώπιση της παράνομης είσπραξης σύνταξης από μη δικαιούχους. Η διαδικασία της απογραφής θα διαρκέσει έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2012.
Παράλληλα, το ΙΚΑ αναμένεται από σήμερα να κινήσει, αν δεν δοθεί νέα παράταση, τη διαδικασία των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης,  καθώς  την Παρασκευή έληξε η προθεσμία για την υπαγωγή οφειλετών του ταμείου σε ρύθμιση χρεών με ευνοϊκούς όρους.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com