Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Νέες θέσεις σε ελληνικά ομόλογα ανοίγουν και πάλι τα hedge funds


Ορισμένα επενδυτικά ταμεία αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) άρχισαν να αγοράζουν και πάλι ελληνικά ομόλογα, οι τιμές των οποίων είναι πολύ χαμηλές, καθώς αισιοδοξούν ότι η πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών δανειστών της θα τους αποφέρει κεφαλαιακά κέρδη, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερς.

Τα ταμεία αυτά, τα οποία αποσκοπούν σε βραχυπρόθεσμο κέρδος και δεν είναι θεσμικού χαρακτήρα επενδυτές, θεωρούν ότι τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία προσέλκυαν λίγους επενδυτές μετά το «κούρεμα» που υπέστησαν οι ιδιώτες επενδυτές τον περασμένο Μάρτιο, μπορεί να αποτελούν τώρα ευκαιρία, καθώς αυξάνονται οι ελπίδες ότι η Ελλάδα μπορεί να κρατηθεί σε τροχιά για να επιτύχει τους όρους και να λάβει τη χρηματοδότηση που έχει ανάγκη.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Έτοιμοι για δυναμικές κινητοποιήσεις οι δήμαρχοι


Σε τροχιά δυναμικών κινητοποιήσεων βρίσκεται το σύνολο των δημάρχων όλης της χώρας, εξαιτίας του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει η δήμοι, καθώς και ενόψει της σημαντικής περικοπής κατά 50% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που προσανατολίζεται να επιβάλει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο εφαρμογής του μνημονίου.

Για το οικονομικό έμφραγμα που απειλεί τους δήμους με λουκέτα, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) πραγματοποιεί έκτακτη γενική συνέλευση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και το απόγευμα αναμένεται να αποφασιστούν οι μορφές των κινητοποιήσεων των δημάρχων, τουλάχιστον της Αττικής.

Σημειώνεται ότι η εκτελεστική επιτροπή και το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔΑ Αττικής αποφάσισε, χθες, να προτείνει το κλείσιμο για δύο ημέρες των δήμων, στις 30 και 31 Αυγούστου, κάτι που θα συζητηθεί στη σημερινή έκτακτη συνέλευση.

Άλλωστε, στις 30 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί και το έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για τα οικονομικά των δήμων.



Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Με «συνταξιοδοτική ωρίμανση» οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο

Τουλάχιστον 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα αποχωρήσουν ως το 2015


Εκατόν πενήντα χιλιάδες και ίσως και περισσότεροι υπάλληλοι θα αποχωρήσουν από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα έως το 2015. Ο στόχος αυτός στον οποίο συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, θα επιτευχθεί κυρίως μέσω μιας διαφορετικής «εφεδρείας», όπως, για παράδειγμα, η «συνταξιοδοτική ωρίμανση» για όσους βρίσκονται κοντά στον χρόνο σύνταξης.

«Ας μην μείνουμε στις λέξεις που μας χωρίζουν, αλλά στις διαδικασίες που μας ενώνουν», ανέφεραν χαρακτηριστικά, μετά τη συνάντηση, οι δύο υπουργοί. Διευκρινίστηκε δε, ότι με την αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού του Δημοσίου, θα επιτευχθούν, μείωση προσωπικού, μείωση λειτουργικών δαπανών και εξόδων και θα υπάρξει ένα αποτελεσματικότερο, μικρότερο και ποιο ποιοτικό Δημόσιο.

Το δημοσιονομικό όφελος θα προκύψει μέσα από τη διαφορά μεταξύ μισθού και μέσης σύνταξης, η οποία είναι απλώς ποσοστό του μισθού. Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη των δύο υπουργείων, για το τρέχον έτος ισχύει ο στόχος της μείωσης του προσωπικού του Δημοσίου κατά 15.000 άτομα, αλλά με φυσική ροή αποχωρήσεων, ενώ τίθενται και στόχοι ανά έτος, έως το 2015.

Κυβερνητικοί παράγοντες επισήμαναν ότι όλα τίθενται υπό την αίρεση της έγκρισης από την τρόικα, οι επικεφαλής της οποίας επανέρχονται στην Αθήνα στις 5 Σεπτεμβρίου (την προσεχή Δευτέρα, 27 Αυγούστου, έρχεται το τεχνικό κλιμάκιο).

Παράλληλα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών άφηναν εκ νέου «ανοικτό» το ζήτημα της περικοπής κατά 12% εφέτος στα ειδικά μισθολόγια και των μάχιμων ένστολων. «Μόνον με ισοδύναμα μέτρα από τα αρμόδια υπουργεία θα διασωθούν εφέτος τα ειδικά μισθολόγια των μάχιμων ένστολων», τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Επιτροπή για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ανακοινώνει το υπ. Παιδείας


Τη σύσταση επιτροπής η οποία θα εισηγηθεί, έπειτα από σχετικό διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς, τη διαδικασία και τους όρους αξιολόγησης των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πρόκειται να ανακοινώσει την Πέμπτη το υπουργείο Παιδείας.

Οι αρμοδιότητες καθώς και τα μέλη της επιτροπής θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου, που θα παραχωρήσουν αύριο ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος και ο υφυπουργός Θ. Παπαθεοδώρου.

Πηγές από το υπουργείο σημείωναν ότι τα μέλη της επιτροπής θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αμισθί και ότι το έργο τους δεν θα έχει καμία σχέση με απολύσεις ή την εφεδρεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, χθες, ο υφυπουργός Παιδείας, Θ. Παπαθεοδώρου τόνισε ότι η εφεδρεία θα ισχύσει και για τους εκπαιδευτικούς εφόσον αποφασιστεί για τον δημόσιο τομέα. Επισήμανε, πάντως, ότι το μέτρο της εφεδρείας δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο μέσον της σχολικής χρονιάς, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο εφαρμογής του από το ερχόμενο έτος.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Επιχείρηση «σκούπα» κατά του παραεμπορίου

Σύσκεψη στο υπ. Ανάπτυξης για τη δημιουργία συντονιστικού κέντρου


Μία διαρκή επιχείρηση «σκούπα» κατά του παραεμπορίου, του λαθρεμπορίου και των προϊόντων απομίμησης, σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων με τη δημιουργία ενός συντονιστικού κέντρου για τον έλεγχο των ελέγχων, με τη λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για καταγγελίες και με αλλαγές στη νομοθεσία, ενώ ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στο ρόλο των τελωνείων.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργείων και εμπλεκομένων φορέων (εμπορικών συλλόγων, επιμελητηρίων τελωνείων κλπ) αναφέρθηκε ότι τον συντονισμό αυτού του «θαλάμου επιχειρήσεων κατά του παραεμπορίου» θα αναλάβει ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στ. Κομνηνός και μέσα στις επόμενες 10 με 15 ημέρες θα γίνουν από το υπουργείο Ανάπτυξης αναλυτικές ανακοινώσεις για τον τρόπο δράσης των ελεγκτικών μηχανισμών.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι «είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχει εμπλοκή και του ίδιου του πρωθυπουργού για να δώσει κατευθύνσεις σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να λειτουργήσει το νέο σχήμα ως μία ενιαία Αρχή. Εάν σπάσει ένας κρίκος στην αλυσίδα, αυτό θα αποτελέσει την κερκόπορτα για να μην είναι αποδοτικό το σύστημα».

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων ζητούν οι δάσκαλοι

Συνάντηση με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ζητούν οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με ανοικτή επιστολή που απέστειλαν προς τον γενικό γραμματέα πολιτικής επιτροπής της ΝΔ Ανδρέα Λυκουρέντζο και τους Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλη Βενιζέλο, Πάνο Καμμένο, Φώτη Κουβέλη και Αλέκα Παπαρήγα.

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των δασκάλων σημειώνουν στην επιστολή τους ότι τα σχολεία αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις πιο στοιχειώδεις τους ανάγκες για την ομαλή λειτουργία τους, επισημαίνουν ότι οι προσλήψεις βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους από το 1949, καθώς ανακοινώθηκαν μόλις 5 διορισμοί, ενώ κάνουν λόγο για πλήρη οικονομική και επιστημονική υποβάθμιση.

Προς τούτο, η Διδασκαλική Ομοσπονδία ζητά να ενημερώσει για τα προβλήματα των σχολείων αλλά και να ενημερωθεί για τις θέσεις των κομμάτων στα αιτήματα του κλάδου.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΟΕ έχει κηρύξει τριήμερο κινητοποιήσεων στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, η οποία θα κορυφωθεί με 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 12 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα μετά τον καθιερωμένο αγιασμό.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Διαγωνισμός φωτογραφίας του Δικτύου Νεολαίας ΣΑΕ Λατινικής Αμερικής


«Δραστηριότητες του Ελληνισμού της Λατινικής Αμερικής» είναι το θέμα του δεύτερου διαγωνισμού φωτογραφίας που προκηρύσσει το Δίκτυο Νεολαίας της περιφέρειας Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).

Ο διαγωνισμός εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται από το ΣΑΕ Λατινικής Αμερικής για την ενδυνάμωση των δεσμών των νέων ομογενών με την πατρίδα και την ανάδειξη της παρουσίας του ελληνικού στοιχείου στις χώρες υποδοχής.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να αποστείλουν φωτογραφίες από χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τις δράσεις των ομογενών μας (εορτές, παρελάσεις, μαθήματα ελληνικών κ.ά.), αλλά κι από θρησκευτικές τελετές. Οι δώδεκα καλύτερες φωτογραφίες θα στολίσουν το ημερολόγιο της περιφέρειας Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής του ΣΑΕ για το 2013, όπως έγινε και το 2012 με πολύ μεγάλη ανταπόκριση των νέων, δεύτερης, τρίτης, ακόμη και τέταρτης γενιάς.

Το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού θα συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 1000 ευρώ για την κοινότητα του συμμετέχοντος με την καλύτερη φωτογραφία που θα διατεθεί για την αγορά διδακτικού και πολιτιστικού υλικού. Επίσης, από 100 ευρώ θα λάβουν τα δώδεκα άτομα οι φωτογραφίες των οποίων θα επιλεγούν για το ημερολόγιο το οποίο θα διατεθεί δωρεάν σε όλες τις ελληνικές κοινότητες της Λατινικής Αμερικής.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Διπλή απόπειρα ανθρωποκτονίας στο Ηράκλειο

Διπλή απόπειρα ανθρωποκτονίας έγινε τα ξημερώματα στην περιοχή της Φαιστού Ηρακλείου, όταν άγνωστος επιτέθηκε με καλάσνικοφ εναντίον ζευγαριού που επέβαινε σε αυτοκίνητο. Η επίθεση έγινε στη μία και μισή τα ξημερώματα στην επαρχιακή οδό Καμηλαρίου – Καλαμακίου στη Φαιστό, στο αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας 54χρονος, με συνεπιβάτη την 50χρονη σύζυγό του, οι οποίοι επέστρεφαν από την ταβέρνα που διατηρούν στο Καλαμάκι, στο σπίτι τους στις Μοίρες. Ο άγνωστος άνδρας τους είχε στήσει καρτέρι και μόλις είδε το αυτοκίνητο να πλησιάζει το πυροβόλησε πάνω από 17 φορές και 8 σφαίρες καρφώθηκαν στο όχημα. Από τους πυροβολισμούς δεν υπήρξε τραυματισμός του ζευγαριού, ενώ προκλήθηκαν ζημιές στο αυτοκίνητο. Οι αστυνομικοί έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για εντοπισμό και σύλληψη του δράστη.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Έρχονται νέες περικοπές στους μισθούς των ΔΕΚΟ

Νέες περικοπές στις αμοιβές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ για το 2013 σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Ο σχεδιασμός και οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τα απολογιστικά οικονομικά στοιχεία που πρέπει να παραδώσουν ως το τέλος Σεπτεμβρίου οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ, σύμφωνα με τις οδηγίες του γενικού γραμματέα του υπουργείου, Γιώργου Μέργου. Το σχέδιο προβλέπει τα μισθολόγια των ΔΕΚΟ να εναρμονιστούν (τουλάχιστον) με το νέο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Η Τρόικα πιέζει να καταργηθούν όλες οι κλαδικές συμβάσεις και να ισχύσουν στις αμοιβές των ΔΕΚΟ οι όροι και αμοιβές εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Κορινθία: Έδεσαν και λήστεψαν ζευγάρι στα Γελινιάτικα

Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα της αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τεσσάρων αγνώστων, οι οποίοι λήστεψαν ζευγάρι στα Γελινιάτικα Ξυλοκάστρου. Ειδικότερα, χθες βράδυ, τέσσερις άγνωστοι με κουκούλες μπήκαν από το παράθυρο στο σπίτι ενός 58χρονου στα Γελινιάτικα Ξυλοκάστρου και με την απειλεί πιστολιών έδεσαν τον ιδιοκτήτη του σπιτιού και τη σύζυγό του, τους πήραν 440 ευρώ που είχαν στο σπίτι, τα κινητά τους τηλέφωνα, τις ταυτότητές τους και διέφυγαν με το ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο της οικογένειας.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Από τον Οκτώβριο τα ειδοποιητήρια για τον ΦΑΠ 2010 και 2011

Από τον Οκτώβριο έως το τέλος του έτους τουλάχιστον ένα εκατ. φορολογούμενοι θα πάρουν τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για το 2010 και το 2011, τα οποία θα είναι για πρώτη φορά ξεχωριστά ανά σύζυγο. Από τον συγκεκριμένο φόρο, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει περί το ένα δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της γενικής γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών, εντός του Σεπτεμβρίου θα είναι διαθέσιμη η ηλεκτρονική πύλη του εντύπου Ε9, προκειμένου οι φορολογούμενοι να δηλώσουν τις τυχόν μεταβολές για το 2012 στην ακίνητη περιουσία τους. Παράλληλα, το τρέχον διάστημα, η ΓΓΠΣ διαχωρίζει την ακίνητη περιουσία μεταξύ των συζύγων. Ενώ, θα καθορίσει και νέες ενδεικτικές τιμές αφετηρίας ανά τ.μ. για τον προσδιορισμό των φορολογητέων αξιών των κτισμάτων και των εκτός σχεδίων πόλεων οικοπέδων, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές όπου την 1-1-2010 και την 1-1-2011 δεν ίσχυε το σύστημα των αντικειμενικών αξιών. Με βάση τον συγκεκριμένο διαχωρισμό, τις δηλώσεις μεταβολών στο Ε9 και το περιουσιολόγιο που θα δημιουργηθεί, θα αποσταλούν έως το τέλος του έτους, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο, τα ξεχωριστά ανά σύζυγο εκκαθαριστικά για τον ΦΑΠ των ετών 2010 και 2011.

Ειδικότερα:
1) Περίπου 400.000 άτομα που κατείχαν την 1-1-2010 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής φορολογητέας αξίας άνω των 400.000 ευρώ, θα παραλάβουν τον Οκτώβριο ισάριθμα εκκαθαριστικά σημειώματα, με τα οποία θα κληθούν να καταβάλουν τον ΦΑΠ του έτους 2010.

2) Περισσότερα από 600.000 άτομα που κατείχαν την 1-1-2011 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ, θα παραλάβουν, περί τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου, εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του ΦΑΠ του έτους 2011.

Τέλη κυκλοφορίας

Επίσης, στο πλαίσιο του περιορισμού των δαπανών, οι περίπου 5,5 εκατ. φορολογούμενοι δεν θα πάρουν εφέτος το ειδικό σήμα των τελών κυκλοφορίας για το 2013 σε έντυπη μορφή (το αυτοκόλλητο που πρέπει να επικολλάται στην εμπρόσθια όψη κάθε οχήματος). Οι κάτοχοι των αυτοκινήτων θα έχουν μόνον την απόδειξη της τράπεζας ότι πλήρωσαν το ποσό που αναλογεί στον κυβισμό ή στους ρύπους. Όσοι δεν πληρώσουν, θα χρεωθούν το ποσό στον φόρο εισοδήματος του 2013, ως ληξιπρόθεσμη οφειλή, μαζί με τις αντίστοιχες προσαυξήσεις. Οι φορολογούμενοι θα ενημερωθούν για τις ημερομηνίες για την καταβολή των τελών είτε με έντυπο ειδοποιητήριο (πιθανότατα για εκείνους που υπέβαλαν χειρόγραφη φορολογική δήλωση), είτε μέσω του TAXISnet.

Παράλληλα, αυτή την περίοδο στη ΓΓΠΣ γίνονται διασταυρώσεις για τα τέλη κυκλοφορίας του 2012. Οι διασταυρώσεις πραγματοποιούνται με βάση αντίστοιχο έλεγχο του 2008 και τα αρχεία των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος. Όσοι εντοπιστούν να μην έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας θα κληθούν τον Σεπτέμβριο με ειδοποιητήριο να πληρώσουν τη διπλάσια αξία των τελών που αναλογούν στο αυτοκίνητό τους.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com