Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Ελλάδα: Ξεκινάει έρευνα για τις πραγματικές διαστάσεις της παραοικονομίας

Την πρώτη μεγάλης κλίμακας καταγραφή της παραοικονομίας στην Ελλάδα, με βάση έρευνα σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 5.000 ατόμων πανελλαδικά, ετοιμάζεται να ξεκινήσει στους επόμενους μήνες ο Αυστριακός καθηγητής Φρίντριχ Σνάιντερ, που θεωρείται παγκοσμίως ως αυθεντία σε θέματα σκιώδους οικονομίας.
Συγκεκριμένα, μετά από παλινωδίες μεγάλου χρονικού διαστήματος, εγκρίθηκε τελικά η αιτούμενη χρηματοδότηση ύψους 600.000 ευρώ από την πράξη «Θαλής» του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 για την εκκίνηση του όλου εγχειρήματος. Ο Σνάιντερ θα αναλάβει την έρευνα ως εξωτερικός συνεργάτης, ενώ σε αυτή μετέχουν κι άλλα πανεπιστήμια.
Η έρευνα, στην οποία τον συντονισμό έχει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, θα είναι η πρώτη του είδους της, αφού δεν θα βασιστεί σε απλές στατιστικές αναγωγές και υπολογισμούς, βασισμένους στο οικονομικό προφίλ της χώρας, αλλά θα στηριχθεί σε προσωπικές συνεντεύξεις με τους ίδιους τους παράγοντες της αγοράς και της εργασίας, σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, όπως π.χ. οι κατασκευές ή ο τουρισμός (σ.σ. δύο κλάδοι, που κατά τον Σνάιντερ, βρίσκονταν τα προηγούμενα χρόνια στην κορυφή της λίστας των τομέων με τα υψηλότερα ποσοστά παραοικονομίας).
«Θα είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχει τέτοιο πακέτο δεδομένων για την Ελλάδα», σημείωσε στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη ο Σνάιντερ και πρόσθεσε ότι αν το όλο εγχείρημα μπει στη γραμμή εκκίνησης το φετινό καλοκαίρι ή στις αρχές του φθινοπώρου, τότε μέχρι την άνοιξη του 2013 θα είναι έτοιμα τα πρώτα αποτελέσματα και εντός του θέρους του ίδιου έτους θα μπορεί να παραδοθεί η τελική έκθεση. Ο Σνάιντερ βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ως προσκεκλημένος ομιλητής του διεθνούς συνεδρίου «International Conference on International Business 2012».

Φορολογικές δηλώσεις: Παρατείνεται ως τις 25/5 η προθεσμία υποβολής για τα νομικά πρόσωπα

Παρατείνονται έως τις 25 Μαΐου οι προθεσμίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων νομικών προσώπων, ύστερα από απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γεωργίου Ζανιά, στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των φορολογουμένων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση:
1) Η προθεσμία υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για ΟΕ, ΕΕ, κοινοπραξίες κλπ. η οποία λήγει στις 18 Μαΐου 2012, παρατείνεται έως και τις  25 Μαΐου 2012. Η παράταση αφορά δηλώσεις που η υποβολή τους γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου και αυτές που υποβάλλονται υποχρεωτικά στη ΔΟΥ, λόγω αδυναμίας ηλεκτρονικής υποβολής τους.
2) Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 για όλα τα υπόχρεα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, παρατείνεται έως και τις 25 Μαΐου 2012.

Έλληνες έφηβοι: Κάνουν νωρίς σεξ, αλλά έχουν άγνοια για αντισύλληψη και ασθένειες

Ελλιπή γνώση για την αντισύλληψη και τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα έχουν οι Έλληνες έφηβοι, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν τη πρώτη ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή στην ηλικία των 15,5 ετών. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από εθνική επιδημιολογική μελέτη γνώσεων των Ελλήνων εφήβων σχετικά με την αντισύλληψη και προφύλαξη από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, η οποία παρουσιάστηκε στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
Από τη μελέτη προκύπτει ότι το 59,7% των εφήβων είχε ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές, με μέση ηλικία πρώτης επαφής τα 15,5 έτη και μέσο αριθμό ερωτικών συντρόφων τα 1,9. Διαπιστώθηκε ακόμα ότι το 68,5% ήξερε για το AIDS και το 59% ήξερε για τα σύφιλη και για την ηπατίτιδα, ενώ για τα κονδυλώματα και την γονόρροια γνώριζε το 35%. Ως μέσο για την προστασία από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα το 51,3% γνώριζε το προφυλακτικό και το 15,9% ανέφερε την αποχή από τη σεξουαλική επαφή.
Οι συντριπτική πλειονότητα των εφήβων (92%) γνώριζε ότι κυριότερος τρόπος αντισύλληψης είναι το προφυλακτικό, αλλά μόνο το 37% το χρησιμοποιούσε. Σε πολύ υψηλά ποσοστά θεωρούσαν ως μέσο αντισύλληψης το αντισυλληπτικό χάπι (85,8%) και το χάπι της επόμενης ημέρας (84,6%).
«Η χαμηλή μέση ηλικία έναρξης ολοκληρωμένων σεξουαλικών επαφών των Ελλήνων εφήβων, σε συνδυασμό με την ελλιπή γνώση και προφύλαξη τους σχετικά με την αντισύλληψη και τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, απαιτεί από όλους τους αρμόδιους φορείς συντονισμένη στρατηγική αντιμετώπισης του κινδύνου αύξησης των ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων στην εφηβεία», επισημαίνουν οι ερευνητές που παρουσίασαν τη μελέτη.
Η μελέτη βασίστηκε στην επεξεργασία 5.000 ερωτηματολογίων στα οποία απάντησαν μαθητές και μαθήτριες 3ης Λυκείου, με μέσο όρο ηλικίας τα 17,4 έτη, και πραγματοποιήθηκε με σκοπό τη σωστή ενημέρωση του ελληνικού πληθυσμού σχετικά με τους τρόπους αντισύλληψης και προφύλαξης από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και ειδικά τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ο οποίος ενοχοποιείται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Αρκαδία: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν άγνωστο ιερό της Αρτέμιδος

Το ιερό της Αρτέμιδος Λυκοάτιδας, το μοναδικό γνωστό ιερό στην Ελλάδα αφιερωμένο στη θεά με το συγκεκριμένο επιθετικό προσδιορισμό, εντόπισαν κατά τις ανασκαφές τους στην Αρκαδία οι αρχαιολόγοι του Φινλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην αρκαδική τοπογραφία.
Το 2006 το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών άρχισε να ερευνά στις Αραχαμίτες Αρκαδίας, με τη συστηματική ανασκαφή να ακολουθεί από το 2010 και έπειτα. Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής εντοπίστηκε μικρό ιερό, που χρονολογείται από τα μέσα του 6ου π.Χ. αιώνα μέχρι τα τέλη του 1ου π.Χ. αιώνα. Επίσης, ήρθε στο «φως» παραλληλόγραμμο κτίριο της ύστερης ελληνιστικής περιόδου, που φαίνεται ότι ανήκε στο ιερό. Το κτίριο αυτό κατασκευάστηκε στο πρώτο μισό του 2ου αιώνα π.Χ. και καταστράφηκε κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 1ου αιώνα π.Χ.
Οι πρόσφατες έρευνες επικεντρώθηκαν στο παραλληλόγραμμο κτίριο, προκειμένου να αποσαφηνιστεί η λειτουργία του. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών παρατηρήθηκε ότι τμήμα των κεραμιδιών της οροφής του κτιρίου έφεραν δύο διαφορετικές επιγραφές. Η πρώτη αναφέρει ότι ανήκει στην Αρτέμιδα Λυκοάτιδα. Η δεύτερη φέρει την επιγραφή «Δέσποινας ΑΚ».
Η Άρτεμις αναφέρεται μόνο μία φορά με το επίθετο Λυκοάτιδα, στο ιερό της στη μικρή πόλη Λυκόα, γνωστή από την περιγραφή του Παυσανία κατά τη διαδρομή του από τη Μεγαλόπολη μέχρι την κοιλάδα και το βουνό Μαίναλο. Οι παραπάνω επιγραφές που εντοπίστηκαν στο παραλληλόγραμμο οικοδόμημα αποδεικνύουν ότι η πόλη Λυκόα τοποθετούνταν στη θέση «Αγία Παρασκευή». Το γεγονός αυτό ανασυνθέτει και μέρος της αρκαδικής τοπογραφίας, καθώς καταδεικνύει ότι η κοιλάδα των Αραχαμιτών ταυτίζεται με την κοιλάδα του Μαίναλου και το όρος Άγιος Ηλίας είναι το αρχαίο βουνό Μαίναλος. Κατά συνέπεια και το μικρό ιερό που έχει εντοπιστεί από τις ανασκαφές του Φινλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών ήταν αφιερωμένο στην Αρτέμιδα Λυκοάτιδα.
Να σημειωθεί ότι από τα ευρήματα δεν είναι ξεκάθαρη η εικόνα της χρήσης του παραλληλόγραμμου κτιρίου, ωστόσο οι επιγραφές στα κεραμίδια της οροφής και ένα πλήθος θραυσμάτων ειδωλίων καταδεικνύουν ότι το κτίριο συνδεόταν με το ιερό.

Πελοπόννησος: Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που διέπραττε κλοπές και διαρρήξεις

Τη συμμετοχή σε δώδεκα υποθέσεις κλοπών και διαρρήξεων, στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας και της Αρκαδίας, ομολόγησε 26χρονος Γεωργιανός, μετά τη σύλληψή του από άντρες της Ασφαλείας Άργους. Ειδικότερα, ο 26χρονος Γεωργιανός μαζί με ακόμα δύο άτομα, είχε συστήσει εγκληματική ομάδα διαπράττοντας ληστείες και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών. Η ομάδα αυτή, κατά το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο του 2012 έως και τις αρχές του τρέχοντος μήνα, έμπαινε σε σπίτια στις περιοχές της Αργολίδας και της Αρκαδίας, αφαιρώντας χρήματα, κοσμήματα, καθώς και ηλεκτρονικές συσκευές και εκτιμάται ότι, από τη δράση τους, είχαν αποκομίσει περισσότερα από 55.000 ευρώ.