Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Οι πρόσφυγες της Συρίας και ο αντίκτυπος για την Ελλάδα

Ερώτημα ευρωβουλευτών προς την Κομισιόν για το τί έχει σκοπό να πράξει


Έχουν ξεπεράσει τις 140.000 οι πρόσφυγες από την Συρία στις γειτονικές της χώρες -Τουρκία, Λίβανο και Ιορδανία- και, καθώς συνεχίζεται η δραματική έξοδός τους και οι χώρες που παρέχουν άσυλο αδυνατούν να δεχθούν άλλους, δημιουργείται μέγα πρόβλημα με άμεσες επιπτώσεις στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη της ευρύτερης περιοχής.

Το πρόβλημα έθεσαν στην ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Αστον, οι ευρωβουλευτές κκ Γ. Κουμουτσάκος και Γ. Κασουλίδης, οι οποίοι εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις εξελίξεις, την ρωτούν ως αρμοδία αν έχουν ληφθεί μέτρα ή έχει εκπονηθεί κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης, αν εξετάζονται «νέες πολιτικές κινήσεις, διαβήματα και πιέσεις προς την Τουρκία ώστε να τεθεί το ταχύτερο σε εφαρμογή η Συμφωνία Επανεκδοχής ΕΕ - Τουρκίας», αν έχει εξετάσει ή πρόκειται να εξετάσει μέτρα ενίσχυσης των κρατών μελών που «θα επηρεαστούν από αυτή την κατάσταση όπως γειτονικές της Τουρκίας χώρες που θα δεχτούν κατά προέκταση μεγάλο αριθμό προσφύγων» και αν έχει αρχίσει σχετική συνεργασία με τον ΟΗΕ και ποιά η προοπτική της.

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Νέες ρυθμίσεις για τα δάνεια υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων


Έως το τέλος Σεπτεμβρίου επιδιώκεται να βρεθεί ένα συνολικό σχέδιο για τη ρύθμιση των δανείων υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Αυτό προέκυψε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και για τον σκοπό αυτόν, όπως αναφέρθηκε, θα υπάρξουν αρκετές συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης έγινε μια πρώτη εξέταση της κατάστασης και οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών υπογράμμισαν, από την πλευρά τους, ότι ήδη βρίσκονται στην κατεύθυνση της ρύθμισης αρκετών υποθέσεων δανείων. 

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, δεν αποκλείεται ακόμη και η νομοθετική παρέμβαση, μέσω της επικαιροποίησης του νόμου Κατσέλη, η οποία όμως θα πρέπει να έχει και την έγκριση της τρόικας, προκειμένου να μην απειληθεί η συνολική διαπραγμάτευση και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Έξι θέσεις κάτω η Ελλάδα στην ανταγωνιστικότητα


Οικονομίες σαν την Ελλάδα δυσκολεύονται να ανταγωνισθούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που υπογραμμίζει το αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στη Γενεύη.

Η Ελλάδα υποχώρησε κατά έξι θέσεις στην 96η, στην ετήσια Έκθεση για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα που περιλαμβάνει 144 χώρες.

Μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης που έχασαν έδαφος περιλαμβάνεται η Γαλλία, η οποία εγκατέλειψε την ομάδα των 20 ανταγωνιστικότερων χωρών, υποχωρώντας στην 21η θέση από την 18η που κατείχε κατά τον περασμένο χρόνο και την 15η το 2010.

Άλλες χώρες της ευρωζώνης που έχασαν έδαφος είναι το Βέλγιο, η Κύπρος και η Πορτογαλία, η οποία υποχώρησε κατά τέσσερις θέσεις στην 49η. Η Ισπανία διατήρησε την 36η θέση.

Η κρίση στις χώρες της νότιας Ευρώπης οδήγησε στην αύξηση του χάσματος, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται όλο και περισσότερο σε αποτελεσματικότερες οικονομικά ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που οργανώνει την ετήσια διάσκεψη του Νταβός.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Με απόφαση του ΣτΕ τα μεταπτυχιακά με δίδακτρα


Στην υφιστάμενη νομοθεσία και την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την οποία δεν κρίνεται αντισυνταγματική η επιβολή διδάκτρων σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, παραπέμπει ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη βουλή αναφορικά με τα δίδακτρα στους μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών.

Το έγγραφο του υπουργού Παιδείας διαβιβάστηκε στη βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Οδυσσέας Βουδούρης και με την οποία επικαλούνταν το άρθρο 16 του Συντάγματος που ορίζει ότι «όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της στα κρατικά εκπαιδευτήρια».

Ο κ. Αρβανιτόπουλος ενημερώνει τον βουλευτή ότι το υπουργείο Παιδείας καλύπτει με επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό το κόστος λειτουργίας 253 προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών επί συνόλου 504 προγραμμάτων μεταπτυχιακών. Περαιτέρω, κάνει γνωστό στον βουλευτή ότι, σύμφωνα με την 2411/2012 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η επιβολή διδάκτρων σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης δεν κρίνεται αντισυνταγματική.

Παράλληλα, ο υπουργός υπενθυμίζει ότι η επιβολή διδάκτρων για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών καθορίζεται από τις διατάξεις του νόμου 2083/92 όπως αντικαταστάθηκε από τον Ν. 3685/08 με τον οποίο για πρώτη φορά ρυθμίστηκε και ο τρόπος διαχείρισης των διδάκτρων και των άλλων πηγών χρηματοδότησης των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών, πλην του Τακτικού Προϋπολογισμού.

Σημειώνει δε, επικαλούμενος τη νομοθεσία ο υπουργός, ότι η επιβολή διδάκτρων και το ύψος αυτών έγκειται στην αποκλειστική αρμοδιότητα των πανεπιστημιακών οργάνων.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς έχει επισημάνει ότι σε περίοδο κρίσης υπάρχουν φαινόμενα σημαντικής αύξησης των διδάκτρων, επικαλούμενος την περίπτωση μεταπτυχιακού προγράμματος στη σχολή Δημόσιας Διοίκησης που τα δίδακτρα ανέρχονται σε 6.000 ευρώ, ενώ το περασμένο έτος ήταν 4.000 ευρώ.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Χωρίς σύνταξη θα μείνουν όσοι συνταξιούχοι δεν απογραφούν


Αναστέλλεται από τις 24 Σεπτεμβρίου η καταβολή της σύνταξης σε όσους συνταξιούχους του Δημοσίου (πολιτικούς και ένστολους) δεν θα απογραφούν έως τις 14 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, όπως επίσης ανακοινώθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην άμεση αναζήτηση όσων συνταξιούχων του Δημοσίου λάμβαναν παράνομα συντάξεις, προκειμένου τα ποσά να επιστραφούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, καθώς και στην παραπομπή στη Δικαιοσύνη εκείνων που με δόλο εισέπρατταν αυτές τις συντάξεις. Σημειώνεται ότι, με βάση τα στοιχεία του ΓΛΚ, έως τις 20 Αυγούστου δεν είχαν απογραφεί 6.972 άτομα.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Από 11 μέχρι 28 Σεπτεμβρίου οι εγγραφές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ


Από 11 μέχρι 28 Σεπτεμβρίου 2012 θα γίνουν οι εγγραφές των επιτυχόντων στα τμήματα και τις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το Γενικό Λύκειο (ΓΕΛ) ή από τα Επαγγελματικά Λύκεια, ΕΠΑΛ, (ΟΜΑΔΑ Α' και Β') για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013, όπως υπενθυμίζει το υπουργείο Παιδείας. Την ίδια περίοδο, θα εγγραφούν και οι επιτυχόντες με την ειδική κατηγορία των Ελλήνων πολιτών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης και με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών-μελών της ΕΕ μη ελληνικής καταγωγής.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Πολυμελές κύκλωμα εξαπατούσε κληρικούς σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη


Πολυμελή σπείρα που διέπραττε απάτες σε βάρος κληρικών εξάρθρωσαν οι αστυνομικές αρχές. Ως μέλη του κυκλώματος κατηγορούνται συνολικά δέκα άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία.

Όπως ανακοινώθηκε, στα «δίχτυα» του κυκλώματος το οποίο δρούσε από το Δεκέμβριο του 2011 ως τον περασμένο Μάρτιο, έπεσαν συνολικά 24 κληρικοί από διάφορες περιοχές των Πατρών και της Θεσσαλονίκης, από τους οποίους απέσπασαν συνολικά 455.000 ευρώ. Επιπλέον, οι κατηγορούμενοι αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν άλλους 52 κληρικούς από διάφορες περιοχές της χώρας, αξιώνοντας το ποσό των 210.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ως αρχηγός της σπείρας φέρεται 35χρονος ο οποίος επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τους ιερείς στους οποίους συστηνόταν ως εκπρόσωπος του Ταμείου Κληρικών. Στη συνέχεια, με το πρόσχημα ότι δικαιούνται αναδρομικά χρήματα από το εν λόγω Ταμείο, τους έπειθε να καταθέσουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς των συγκατηγορουμένων του και μέσα σε προθεσμία λίγων ωρών, μέρος των χρημάτων που υποτίθεται ότι δικαιούνταν.

Η ανάληψη των χρημάτων γινόταν άμεσα από τους υπόλοιπους δράστες και αφού έπαιρναν το μερίδιό τους, απέδιδαν τα υπόλοιπα χρήματα στον 35χρονο.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Στους δρόμους δικαστικοί και γιατροί για το "μαχαίρι" στα ειδικά μισθολόγια


Κινητοποιήσεις αντιδρώντας στα σχεδιαζόμενα από την κυβέρνηση μέτρα για την εξοικονόμιση των 11,8 δισ. ευρώ σχεδιάζουν πανεπιστημιακοί, δικαστές, γιατροί και ένστολοι.

Πανελλήνια πανδικαστική συγκέντρωση διοργανώνουν στις 12.30 το μεσημέρι στον Άρειο Πάγο οι 6 δικαστικές Ενώσεις. H εκτελεστική γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), αποφάσισε να προτείνει στους συλλόγους της 24ωρη απεργία για την προσεχή Δευτέρα, ενώ ήδη έχει αρχίσει η εξεταστική περίοδος. Στα ΤΕΙ οι καθηγητές αναμένεται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, ενώ συνεδριάζουν σήμερα οι πρυτάνεις για τις περικοπές των αποδοχών των πανεπιστημιακών.

Πάντως, οι πανεπιστημιακοί μελετούν το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων τις αμέσως επόμενες ημέρες, γεγονός που θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην εξεταστική περίοδο που αρχίζει μέσα στον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, στις προθέσεις των πρυτάνεων είναι η οποιαδήποτε κινητοποίηση να μην περιλαμβάνει κλείσιμο των ιδρυμάτων.

Στο μεταξύ, στάση εργασίας σήμερα από τις 11 το πρωί και έως τη λήξη του ωραρίου πραγματοποιούν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Έχουν προγραμματίσει και συγκέντρωση διαμαρτυρίας το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών.

Τέλος, διαμαρτυρία στο Καλλιμάρμαρο θα πραγματοποιήσουν οι ένστολοι την Πέμπτη και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μιάς "λευκής απεργίας".

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com