Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Τράπεζα Πειραιώς: Επιβεβαιώνει τις συζητήσεις για τη Γενική Τράπεζα


Την ύπαρξη εμπιστευτικών συζητήσεων με την Societe Generale σε σχέση με πιθανή εξαγορά της μετοχικής συμμετοχής στην Γενική Τράπεζα επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών η Τράπεζα Πειραιώς.

«Μολονότι οι συζητήσεις αυτές έχουν φθάσει σε προχωρημένο στάδιο, ουδεμία οριστική απόφαση έχει ληφθεί από οποιαδήποτε πλευρά, και συνεπώς οι επενδυτές δεν πρέπει να λάβουν επενδυτικές αποφάσεις στη βάση της επιτυχούς ή μη επιτυχούς κατάληξης των συζητήσεων. Η Τράπεζα Πειραιώς θα ενημερώσει σύμφωνα με το νόμο το επενδυτικό κοινό εάν υπάρξει εξέλιξη για το παραπάνω θέμα» επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Συνάντηση Στουρνάρα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ

Τα προβλήματα ρευστότητας της ΔΕΗ στο επίκεντρο της συζήτησης


Σε 600-700 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα οφειλόμενα προς τη ΔΕΗ (200 εκατ. ευρώ από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και 400-500 εκατ. ευρώ από ιδιώτες), γεγονός που δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας στην επιχείρηση.

Το πρόβλημα αυτό, καθώς και το ενδεχόμενο συμψηφισμού για τις οφειλές του Δημοσίου (με φόρους μισθωτών υπηρεσιών, κ.λπ.), συζήτησαν σε συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Γιάννης Στουρνάρας και ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός.

Όπως ανέφεραν, αμέσως μετά τη συνάντηση, στελέχη της ΔΕΗ, η έλλειψη ρευστότητας αντιμετωπίζεται προς το παρόν μόνον με τη μη πληρωμή προμηθευτών, όμως, εάν συνεχιστεί, μπορεί να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις. Παράλληλα, η επιχείρηση έχει προχωρήσει σε ρύθμιση για επιμήκυνση για τον Ιούνιο 2013 δανείων ύψους 525 εκατ. ευρώ, η εξόφληση των οποίων έπρεπε να γίνει το α΄ εξάμηνο φέτος.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ένταση στην πορεία των εργαζομένων στους δήμους

Ρίψη χημικών από τα ΜΑΤ

 
Μέχρι τα κεντρικά της Τροχαίας έφτασε η πορεία της ΠΟΕ - ΟΤΑ που ξεκίνησε επεισοδιακά, όταν αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να εμποδίσουν τους οδηγούς με τα απορριμματοφόρα τους να κινηθούν προς το κέντρο.

Οδηγοί απορριμματοφόρων κατήγειλαν ότι δυνάμεις της αστυνομίας προσπάθησαν να τους συλλάβουν για παρακώλυση συγκοινωνιών. Επίσης έκαναν λόγο για πέντε προσαγωγές οδηγών από τις αστυνομικές δυνάμεις. Τελικά, ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα αφέθηκαν οι οδηγοι απορριματοφόρων που είχαν συλληφθεί νωρίτερα.

Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Καραϊσκάκη, με τους διαδηλωτές να διαμαρτύρονται για τις περικοπές στους προϋπολογισμούς των δήμων, φωνάζοντας συνθήματα κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ζητώντας την ενίσχυση των προϋπολογισμών των ΟΤΑ.

Με την έναρξη της πορείας επικράτησε ένταση μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων, καθώς οι διαδηλωτές κινήθηκαν ανάποδα στην οδό Πειραιώς με τα απορριμματοφόρα, με σκοπό να ξεφύγουν από τις αστυνομικές δυνάμεις. Ακολούθησε και χρήση χημικών.Κάποια στιγμή οι διαδηλωτές επιχείρησαν ακόμα και να σηκώσουν με τα χέρια περιπολικό για να ανοίξουν τον δρόμο! Τα πνεύματα ηρέμησαν με την παρέμβαση του Προεδρου της ΠΟΕ ΟΤΑ, Θέμη Μπαλασόπουλου.

Επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου οι διαδηλωτές βρέθηκαν μπροστά στις δυνάμεις της αστυνομίας, όπου σταμάτησαν την κίνηση των οχημάτων.

Στην συγκέντρωση βρέθηκαν και δήμαρχοι της Αττικής.

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν και μέλη του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, όπως και εργαζόμενοι από βρεφονηπιακούς σταθμούς στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Πηγή: protothema.gr


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο με κατάργηση Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων

Προβλέπει και αλλαγές στις ποινές της εφορίας


 Ένα από τα νομοσχέδια που θα έχουν ψηφιστεί πριν την πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μέσα Οκτωβρίου είναι το φορολογικό. Αυτό άλλωστε ανέφερε, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί άμεσα δεν θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων κτλ. καθώς αυτές θα περιληφθούν σε άλλο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους για να εφαρμοστεί στην πλήρη του μορφή το 2013.

Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και θα έρθει άμεσα στη Βουλή έχει να κάνει με την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, την εφαρμογή νέου ποινολογίου της εφορίας και των τελωνείων, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα περιλαμβάνονται διατάξεις για την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή που θα οδηγήσει σε αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης κατά περίπου 40 λεπτά στο λίτρο. Στο υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν ότι στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχει πρόβλεψη για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από 23% σήμερα.

Αμέσως μετά την ψήφιση του παραπάνω νομοσχεδίου θα δοθεί προτεραιότητα στη σύνταξη του επόμενου που θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, ακινήτων κτλ.

Μία από τις προτάσεις που θα συζητηθεί σε συνεργασία με την Τρόικα είναι να φορολογούνται τα εισοδήματα αφού πρώτα αφαιρεθούν όλες οι δαπάνες που πραγματοποιούν τα νοικοκυριά με εξαίρεση τις δαπάνες για πληρωμή ΔΕΗ, τηλεφωνίας (σταθερή και κινητής), ύδρευσης, απόκτησης ακινήτων, αυτοκινήτων κτλ.

Το ποσό που θα προκύπτει μετά την αφαίρεση όλων των καταναλωτικών δαπανών που θα προκύπτουν με αποδείξεις (χειρόγραφες ή μέσω της ηλεκτρονικής κάρτας αποδείξεων) θα φορολογείται στη συνέχεια με κλιμακωτούς συντελεστές που θα ξεκινούν από 20% - 25%.

Αν τελικά ισχύει ο παραπάνω τρόπος φορολογίας, τότε ουσιαστικά το αφορολόγητο των πολιτών θα ταυτίζεται με τις αποδείξεις που έχουν συγκεντρώσει. Όμως, θα υπάρχουν αρκετές «δικλείδες ασφαλείας» ώστε να μην μπορεί κάποιος να δηλώσει καταναλωτικές δαπάνες ίσες με το πραγματικό του εισόδημα και έτσι να μην πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρο! Από την άλλη όμως κάθε φορά που ο πολίτης θα ζητά απόδειξη για να αυξήσει το αφορολόγητό του, το κράτος θα έχει διπλό όφελος καθώς και φόρο εισοδήματος θα επιβάλει στα καθαρά κέρδη του επιτηδευματία που εκδίδει την απόδειξη και ΦΠΑ θα εισπράττει.

Πάντως, αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι το εν λόγω σύστημα δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί άμεσα και αυτό διότι υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα οδηγήσει σε «γενναία» αύξηση των εσόδων.

Από την άλλη, δεδομένα θεωρούνται η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, οι αλλαγές στα κλιμάκια φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με πιθανή αύξηση του αφορολογήτου στις 8.000 ευρώ και η παροχή κινήτρων για απόκτηση «φορολογικής κατοικίας» για οικονομικά εύρωστους αλλοδαπούς, με σκοπό ξένοι επιχειρηματίες να εγκαταστήσουν την φορολογικής έδρα τους στη χώρα μας κτλ.

Παράλληλα, το φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει την πλήρη εφαρμογή ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για κινητή και ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Όποιος δεν «συμμορφωθεί» θα διώκεται ποινικά και θα του επιβάλλονται χρηματικές ποινές. Πρόκειται για την ουσιαστική εφαρμογή καθολικού «Πόθεν Εσχες» το οποίο θα παρακολουθείται ηλεκτρονικά από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Σημαντικές αλλαγές θα επέλθουν στη φορολογία των ακινήτων με την αντικατάσταση από το 2013, του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας από ενιαίο προοδευτικό φόρο ακινήτων.

Ακόμη, σχεδιάζεται να επιβαρύνεται με αυτοτελή φόρο η υπεραξία που θα προκύπτει από την πώληση ακινήτων ιδιωτών (για ποσά πάνω από κάποιο όριο), ενώ θα επανεξεταστεί και ο συντελεστής φόρου μεταβίβασης ακίνητων.

Σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές αξίες, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν δεσμευτεί να μην αυξηθούν οι υφιστάμενες αλλά να επεκταθεί η εφαρμογή του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε όλες τις περιοχές που ακόμη δεν ισχύει.

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

«Κλείνει» το πακέτο των 11, 5 δισ. ευρώ

Συνάντηση Σαμαρά – Στουρνάρα στο Μαξίμου 


«Κλείδωσε» το πακέτο των 11, 5 δισ. ευρώ δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

«Συζητήσαμε το συντονισμό της κυβερνητικής πολιτικής και το χρονοδιάγραμμα των δράσεων» αρκέστηκε να πει, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει ειδική πρόνοια για κλιμακωτές περικοπές στα ειδικά μισθολόγια των μάχιμων ένστολων.

Το πακέτο των νέων μέτρων θα συζητήσει ο πρωθυπουργός την Τετάρτη με τους κυβερνητικούς εταίρους.

Η ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ και το Golden Hall (Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης) αναμένεται να είναι οι πρώτες γρήγορες αποκρατικοποιήσεις που θα πραγματοποιήσει η κυβέρνηση.

Σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα και με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), δηλαδή των κυρίων Τάκη Αθανασόπουλου και Γιάννη Εμίρη, συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις.

Ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε στους επικεφαλής του ταμείου ότι σύντομα θα αρθούν τα εμπόδια που υπάρχουν σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις έτσι ώστε να συνεχιστούν χωρίς καθυστερήσεις (όπως προβλήματα Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ΟΠΑΠ και άλλα).

Κορυφαία πηγή του ταμείου αποκρατικοποιήσεων δήλωσε στο protothema.gr ότι η κατάληξη του διαγωνισμού για το Golden Hall θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα με κατακύρωση σε έναν από τους τρεις ενδιαφερόμενους, ενώ σε ερώτηση για το εάν συνεχίζει να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ η απάντηση ήταν ότι υπάρχουν 14 πολυεθνικοί όμιλοι οι οποίοι έχουν εκδηλώσει το αρχικό τους ενδιαφέρον και δεν ξέρουμε να υπάρχει κάποια αλλαγή σε αυτό.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Νέος κύκλος διαβουλεύσεων για τα εργασιακά

Με τους κοινωνικούς εταίρους συναντάται αυτή την ώρα ο Γ. Βρούτσης


Ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος των διαβουλεύσεων μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των κοινωνικών εταίρων για τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις. 


Σε ότι αφορά το βασικό μισθό, ήδη από τις συναντήσεις του Ιουλίου, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, έχει αποκλείσει οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση, ενώ παραπέμψει το ενδεχόμενο κάποιας μικρής αύξησης, στη γενικότερη διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Οι εκπρόσωποι της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), ζητούν την αύξηση του βασικού μισθού στα 701 ευρώ μικτά από τα 585 ευρώ, που είναι σήμερα, ενώ ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, (ΣΕΒ), θέτει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, που έχει υπερβεί το 23%.

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος φαίνεται να συγκλίνει με τις προτάσεις των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων, σε ότι αφορά το βασικό μισθό, ενώ ζητά την επανεξέταση όρων του Μνημονίου, καθιστώντας σαφές ότι δεν θα συμμετάσχει σε διάλογο ο οποίος θα οδηγεί σε περαιτέρω μειώσεις των αμοιβών των εργαζομένων.

Στη συνάντηση, θα τεθούν και τα θέματα της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες και της συγκρότησης νέου φορέα στο πλαίσιο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, (ΟΑΕΔ), που θα αναλάβει μέρος από τις αρμοδιότητες που είχαν οι Οργανισμοί Εργατικής Εστίας και Κατοικίας (ΟΕΕ, ΟΕΚ), που καταργήθηκαν.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας, ο κοινωνικός διάλογος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τον Οκτώβριο.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Πυρκαγιές σε Χανιά, Ρόδο, Ύδρα και Φλώρινα


Μεγάλες φωτιές είναι σε εξέλιξη στη χώρα κατακαίοντας δασικές εκτάσεις στα Χανιά, τη Ρόδο, την Ύδρα και τη Φλώρινα.

Στη Ρόδο η φωτιά καίει από χτες το απόγευμα και οι προσπάθειες κατάσβεσής της δυσχεραίνονται από τους πολύ ισχυρούς ανέμους. Στην Ύδρα σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά στην περιοχή Μπίστη, καθώς και στη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στη Φλώρινα.

Στα Χανιά, ωστόσο, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το βράδυ στην περιοχή του Ομαλού μεταξύ Λάκων και Καράνου, εξελίσσεται σε ένα μόνο σημείο το οποίο ελέγχεται από τους πυροσβέστες. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης, δίνοντας σε όλη την διάρκεια της νύχτας τη μάχη με τις φλόγες, κατάφεραν να περιορίσουν την πυρκαγιά η οποία αρχικά ξέσπασε σε πέντε σημεία.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 


Αποφασισμένοι για κινητοποιήσεις οι δήμαρχοι της χώρας

Με τον πρωθυπουργό συναντάται σήμερα το προεδρείο ΚΕΔΕ


Αποφασισμένοι για κινητοποιήσεις εμφανίζονται οι δήμαρχοι της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για την δεινή κατάσταση που έχουν περιέλθει οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι δήμοι Αττικής και άλλων περιφερειών της χώρας θα παραμείνουν σήμερα και αύριο κλειστοί, ενώ οι δήμαρχοι, αυτή την ώρα πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών.

Επίσης, το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) συναντάται στις 12 το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Έπειτα, θα συνεδριάσει στις 15.00 για να αποτιμήσει τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, ενόψει και του εκτάκτου συνεδρίου.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com