Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Λυκουρέντζος: Μέσα στο μήνα θα πληρωθούν όλοι οι φαρμακοποιοί


Νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό θα εγκαινιάσει σήμερα, Παρασκευή, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος στο νοσοκομείο Καλαμάτας, το οποίο χαρακτήρισε «ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία της χώρας».

Σε συνέντευξή του στο δημοτικό ραδιόφωνο Τρίπολης, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην κινητοποίηση των φαρμακοποιών και σημείωσε ότι, σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο, παρουσία των προέδρων των ταμείων και του αναπληρωτή υπουργού, αποφασίστηκε να εξοφληθούν οι φαρμακοποιοί εντός του Σεπτεμβρίου και εντός των ημερών θα πληρωθούν οι φαρμακοποιοί της Πελοποννήσου για τον Ιούνιο, ενώ θα λάβουν ακόμη δύο δόσεις έως τα τέλη του χρόνου.

Υπογράμμισε ότι οι φαρμακοποιοί δεν έχουν λόγους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, αφού το υπουργείο, από την πρώτη στιγμή, εργάζεται για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και ανέφερε πως απαιτείται κατανόηση και συνεργασία από όλους, για να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Ο υπουργός χαρακτήρισε υπερβολική την επίσχεση των γιατρών, καθώς, όπως είπε, ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει τακτικά τους γιατρούς.

Για το ενδεχόμενο μείωσης της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος επισήμανε ότι δεν έχει τεθεί επίσημα τέτοιο θέμα από την κυβέρνηση. Πρόσθεσε, όμως, ότι ευχάριστες επιλογές για έξοδο από την κρίση δεν υπάρχουν και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή ήταν αυτή που διπλασίασε τη σύνταξη του ΟΓΑ.

Ερωτηθείς για τη στάση της κυβέρνησης, ως προς το θέμα της σύστασης εξεταστικής επιτροπής σχετικά με το μνημόνιο, ο υπουργός Υγείας είπε πως δεν έχει συζητηθεί στην κυβέρνηση, ενώ, σχολιάζοντας προθέσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας να ψηφίσουν θετικά, ο υπουργός ανέφερε ότι οι βουλευτές μπορούν ελεύθερα να εκφράζουν τις απόψεις τους. Συμπλήρωσε πως «εκείνο που προέχει αυτήν τη στιγμή, είναι να παραμείνει η χώρα στη ζώνη του ευρώ και όλα τα υπόλοιπα θα συζητηθούν εν ευθέτω χρόνω».

Σχολιάζοντας την πρόταση του προέδρου Πρωτοδικών Αθήνας για συγχώνευση των Εφετείων Ναυπλίου και Καλαμάτας σε νέο Εφετείο με έδρα την Τρίπολη, ο υπουργός εμφανίστηκε θετικός και τόνισε ότι «σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής είναι αναγκαίες οι συνενώσεις, οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές για τον περιορισμό της σπατάλης του δημοσίου χρήματος, προκειμένου να εξευρεθούν οι πόροι χρηματοδότησης».

Πηγή: protothema.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Απεργούν οι εφοριακοί στις 13 και 28 Σεπτεμβρίου

Άκαρπη η συνάντηση εκπροσώπων των εφοριακών με τον υπουργό Οικονομικών


Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε η συνάντηση των εκπροσώπων των εφοριακών με τον Γιάννη Στουρνάρα για τα θέματα της περικοπής των μισθών τους και λειτουργίας των εφοριών. Όπως ανέφερε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΟΥ, Χαράλαμπος Νικολακόπουλος, οι εφοριακοί βρίσκονται σε συνεννόηση με τις ενώσεις τελωνειακών και άλλων εργαζομένων του υπουργείου Οικονομικών για να κλιμακώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους, πέραν των ήδη δρομολογημένων που έχουν εξαγγελθεί και προβλέπουν 4ωρη στάση εργασίας την ερχόμενη Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου και 24ωρη απεργία την Παρασκευή 28 του μηνός.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις 4,2 εκατ. ευρώ σε αγρότες στις 11 Σεπτεμβρίου


Αποζημιώσεις ύψους 4,2 εκατομμυρίων ευρώ θα καταβάλλει ο ΕΛΓΑ την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου, σε 5.247 δικαιούχους παραγωγούς για ζημιές των ετών 2011 και 2012. Οι ζημιές προκλήθηκαν στη φυτική παραγωγή (ελιές, εσπεριδοειδή, χειμερινά κηπευτικά κ.λπ.) και το ζωικό κεφάλαιο από διάφορα αίτια σε όλη την επικράτεια, αλλά κυρίως στους νομούς Ηρακλείου, Χανίων, Αργολίδας, Λάρισας, Άρτας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Ηλείας και Πέλλας.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Νέα απεργία σήμερα στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο


Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση της τράπεζας. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου εργαζομένων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, μετά από την έκτακτη παναττική γενική συνέλευση, συνεδρίασε και αποφάσισε ομόφωνα:

  • 24ωρη πανελλαδική απεργία την Παρασκευή 07/09/2012, κατάληψη στην κεντρική υπηρεσία και συγκέντρωση. 
  • Συνέχιση της κατάληψης στην κεντρική υπηρεσία το Σάββατο 08/09/2012. 
  • Συμμετοχή στη συγκέντρωση-ενημέρωση των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 08/09/2012, στο Ξενοδοχείο MAKEDONIA PALACE, στις 16:00. 
  • Συμμετοχή από τα παραρτήματα της Θεσσαλονίκης, Τρικάλων, Καβάλας και Κοζάνης στην πορεία της ΓΣΕΕ, στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 08/09/2012 και ώρα 18:00. 
  • Συνέχιση της κατάληψης στην κεντρική υπηρεσία την Κυριακή 09/09/2012, συγκέντρωση και πορεία στο κτίριο που θα συνεδριάζει η τρόικα. 
  • 24ωρη πανελλαδική απεργία τη Δευτέρα 10/09/2012, συνέχιση της κατάληψης στην Κεντρική Υπηρεσία και συγκέντρωση. 
  • Πανελλαδικό Διοικητικό Συμβούλιο την Τρίτη 11/09/2012.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

ΕΛΣΤΑΤ: Ύφεση 6,3% για την ελληνική οικονομία στο β' τρίμηνο του 2012


Σε μεγάλη ύφεση, της τάξης του 6,3%, βρέθηκε και το β΄ τρίμηνο φέτος η ελληνική οικονομία, εξαιτίας της συρρίκνωσης επενδύσεων και κατανάλωσης. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) μετέβαλε, έστω και οριακά, επί τα χείρω τις αρχικές εκτιμήσεις της για μείωση του Ακαθάριστού Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) το β΄ τρίμηνο κατά 6,2%.

Ως αποτέλεσμα, μετά και την πτώση του ΑΕΠ κατά 6,5% το α΄ τρίμηνο, η ύφεση στην Ελλάδα το α΄ εξάμηνο να είναι της τάξης του 6,4%. Διεθνείς οργανισμοί εκτιμούν ότι για το σύνολο του 2012 η μείωση του ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία θα αγγίξει το 7% και η χώρα θα βιώσει το 5ο έτος συνεχούς ύφεσης. Ενώ, θεωρείται δεδομένο ότι οι πρόσθετοι περιορισμοί στα εισοδήματα με το νέο πακέτο των μέτρων, θα επιδεινώσουν την κατάσταση.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι βασικές αιτίες για τη συνεχιζόμενη ύφεση είναι η συρρίκνωση των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου κατά 19,4%, και η πτώση της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών κατά 8% (η συνολική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 7,2%).

Στον αντίποδα, ο περιορισμός του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 39,9%, αντιστάθμισε μόνο εν μέρει τη μείωση του ΑΕΠ. Ειδικότερα, από τα στοιχεία του εμπορικού ισοζυγίου προκύπτει ότι μείωση κατά 4,1% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2% και οι εξαγωγές υπηρεσιών κατά 6,5 %). Ενώ, μείωση κατά 12,3% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 13,6% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 7,3%).


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Καταργούνται οι εργοδοτικές εισφορές σε Εργατική Εστία


Με επιστολή του προς τη διοίκηση του ΙΚΑ, την Παρασκευή, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ενημέρωσε για την επικείμενη, εντός του Σεπτεμβρίου, νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών υπέρ των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας, η οποία ανέρχεται σωρευτικά σε 1,1%.

Στο πλαίσιο αυτό, o κ., Βρούτσης ζήτησε από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ την προσαρμογή των μηχανογραφικών συστημάτων και διαδικασιών, προκειμένου η κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών να ισχύσει αναδρομικά από 1ης Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για την πρώτη σημαντική μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η οποία επιχειρείται στο πλαίσιο της ευρύτερης κυβερνητικής στρατηγικής για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

ΓΣΕΒΕΕ: Κατέθεσε 9 προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ


Εννέα προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) κατέθεσε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σκοπός είναι η δημιουργία βήματος διαλόγου μεταξύ των χρηστών και των επαγγελματιών υγείας σε μία προσπάθεια ανάλυσης της κατάστασης στον χώρο της υγείας και αναζήτησης πιθανών λύσεων σε προβλήματα που ανακύπτουν, στο πλαίσιο λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του ΕΟΠΥΥ ειδικότερα.

«Είναι απόλυτη ανάγκη να στηριχθεί στην πράξη ο ΕΟΠΥΥ και η ευθύνη της κυβέρνησης για αυτό είναι μεγάλη και καθοριστική», σημείωσαν οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ που εκτιμούν ότι απαιτείται:

  • Επαναφορά της κρατικής επιχορήγησης του ΕΟΠΥΥ στο 0,6% του ΑΕΠ, όπως καθόριζε ο Ν. 3918/2011 και όχι στο 0,4% που θεσμοθετήθηκε λίγους μήνες μετά και στερεί περίπου 500 εκατ. ευρώ έσοδα από τον ΕΟΠΥΥ. 
  • Ανάληψη των προ της σύστασης του ΕΟΠΥΥ χρεών των ασφαλιστικών ταμείων (πριν από τον Δεκέμβριο του 2011) προς τους παρόχους υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως προβλέπεται από το άρθρο 34 του 4038/2012. Να συνυπολογιστούν στα 6,76 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και να δοθεί προτεραιότητα στην εξόφλησή τους μέσω μέρους από την επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ της δανειακής σύμβασης. 
  • Άμεση νομοθετική ρύθμιση, που να επιβάλει τον απευθείας διαχωρισμό από τις τράπεζες των εισφορών ασθενείας, ώστε να καταβάλλονται απευθείας στον ΕΟΠΥΥ και όχι μέσω των επιμέρους Ταμείων. 
  • Η ισότητα των παροχών προς τους ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ να συνοδευτεί σταδιακά και από ισότητα στις καταβαλλόμενες εισφορές, ανεξαρτήτως φορέα προέλευσης του ασφαλισμένου. 
  • Συμψηφισμός οφειλών του ΕΟΠΥΥ ή των κλάδων υγείας των ταμείων που διαδέχτηκε προς παρόχους υγείας με δικές τους φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις (παρούσες ή μελλοντικές). 
  • Άμεση εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου για τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να προσδιοριστούν σε βάθος χρόνου οι υποχρεώσεις και οι απαιτούμενοι πόροι για τη λειτουργία του Οργανισμού. 
  • Αποδέσμευση του ΕΟΠΥΥ από το δάνειο που έλαβε ο ΟΓΑ, εν αγνοία του ΕΟΠΥΥ, από την Αγροτική Εστία τον Δεκέμβριο του 2011, με συμφωνία εξόφλησής του από τις εισφορές υγείας που προορίζονταν για τον ΕΟΠΥΥ. 
  • Ανάληψη πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση προς τις φαρμακευτικές αποθήκες και βιομηχανίες για εξασφάλιση τρίμηνης πίστωσης προς τους φαρμακοποιούς και τον ΕΟΠΥΥ. 
  • Αναζήτηση και άλλων κοινωνικών πόρων για τον ΕΟΠΥΥ.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com