Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

ΤτΕ: Μειώθηκε στα 6,4 δισ.ευρώ το δημοσιονομικό έλλειμμα

Τα στοιχεία αφορούν το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2012


Δραστική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος καταγράφουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού, σε ταμειακή βάση το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2102. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), στο διάστημα αυτό το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής διοίκησης μειώθηκε στα 6,3 δισ. ευρώ, έναντι 18,6 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Από την δημοσιονομική διαχείριση του οκταμήνου φέτος προέκυψε πρωτογενές έλλειμμα 328 εκατ.ευρώ έναντι 4,2 δισ. ευρώ πέρυσι. Οι εξελίξεις αυτές αντανακλούν κατά κύριο λόγο την σημαντική περιστολή των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού κατά 23% στα 36,8 δισ. ευρώ, έναντι 476,8 δισ. ευρώ πέρυσι. Στα έσοδα παρά την αύξηση τους κατά περίπου 24% τον Αύγουστο, στο οκτάμηνο καταγράφεται οριακή μείωση κατά 1,6% στα 30,6 δισ. ευρώ έναντι 31 δισ. ευρώ πέρυσι. 


Σημαντική ελάφρυνση παρατηρείται τέλος στο κονδύλι των τόκων που επιβαρύνουν το Προϋπολογισμό, το οποίο μειώθηκε στα 6 δισ.ευρώ από 12,7 δισ. ευρώ πέρυσι.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Σε εξέλιξη η συνάντηση του Γ. Βρούτση


Σε εξέλιξη είναι η κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας για τους κατώτατους μισθούς, τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης και την περαιτέρω ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας. Η συνάντηση ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς μέλη του ΠΑΜΕ είχαν αποκλείσει την είσοδο του υπουργείου. Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, ο υπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που «κλειδώνει» τον καθορισμό διά νόμου, έπειτα από την υποβολή προτάσεων των κοινωνικών εταίρων, των κατώτατων ορίων των μισθών και των ημερομισθίων. 


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Πυρκαγιές σε εξέλιξη στην Άνδρο και τη Φθιώτιδα


Δύο πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη, στην Άνδρο και τη Φθιώτιδα. Η πυρκαγιά στην Άνδρο εκδηλώθηκε χθες το βράδυ σε χορτολιβαδική έκταση στην θέση Βιτάλι και μαίνεται σε δύο μέτωπα, χωρίς να απειλεί κατοικημένη περιοχή. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 24 πυροσβέστες με δύο οχήματα και 20 εθελοντές, ενώ το πρωί τα δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα που βρίσκονται εκεί δεν μπόρεσαν να πάρουν μέρος στην πυρόσβεση, καθώς δεν μπορούσαν να πάρουν νερό από την θάλασσα, λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Η πυρκαγιά στη Φθιώτιδα εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Ζέλι. Για την κατάσβεσή της ενεργούν 33 πυροσβέστες με 14 οχήματα, 14 άτομα πεζοπόρο τμήμα και τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Χτύπησαν Έλληνα που διάλεξε Πακιστανό κουρέα


Έναν Έλληνα ταξιτζή, πελάτη του καταστήματος τραυμάτισαν άγνωστοι όταν εισέβαλαν σε κουρείο στην Μεταμόρφωση χθες το βράδυ. Οι άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε έπιπλα του καταστήματος, με αποτέλεσμα να προκληθούν μικρής έκτασης ζημιές. Σύμφωνα με την αστυνομία, δύο άγνωστα άτομα μπήκαν στο κουρείο, ιδιοκτησίας Πακιστανού και φιλονίκησαν με τον πελάτη, γιατί επέλεξε το συγκεκριμένο κουρείο. Ο ταξιτζής απάντησε στους αγνώστους με αποτέλεσμα αυτοί να τον τραυματίσουν με μαχαίρι ελαφρά στην ωμοπλάτη. Αμέσως μετά έβαλαν φωτιά σε έπιπλα του κουρείου και εξαφανίστηκαν. Η αστυνομία αναζητά τους δράστες, ενώ ο τραυματίας διακομίσθηκε σε νοσοκομείο. 


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Επιστροφή 103 λαθρομεταναστών στη χώρα τους


Στην πατρίδα τους επιστρέφουν άλλοι 103 παράνομοι μετανάστες από το Πακιστάν στο πλαίσιο επιχείρησης από το τμήμα Απελάσεων της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής σε συνεργασία με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Σε βάρος τους είχαν εκδοθεί αποφάσεις επιστροφής για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Η επιστροφή των αλλοδαπών υπηκόων Πακιστάν θα πραγματοποιηθεί με ειδική πτήση «charter» και συγκεκριμένα οι 88 από αυτούς θα αναχωρήσουν από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ οι άλλοι δεκαπέντε από το αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος», με προορισμούς το Ισλαμαμπάντ και τη Λαχώρη.

Οι επιχειρήσεις επιστροφής αλλοδαπών στη χώρα τους γίνονται στο πλαίσιο των ενεργειών για την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης και το κόστος τους καλύπτεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφών.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Σύνταξη στα... 67 θέλει η τρόικα

Οι παρενέργειες της ύφεσης και των απολύσεων στο Δημόσιο


Περισσότερα χρόνια δουλειάς για να πάρει κανείς σύνταξη, είναι η «συνταγή» της τρόικας για να περιορίσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη του κράτους τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, την τρόικα και το οικονομικό επιτελείο απασχολεί έντονα η επιβάρυνση που προκαλούν στον κρατικό προϋπολογισμό το κύμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργία και την έλλειψη ασφαλιστικών και φορολογικών προσόδων.

Για το λόγο αυτό, μια από τις προτάσεις που έχουν ακουστεί και φαίνεται να απασχολεί εσχάτως τις συζητήσεις που γίνονται στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με την τρόικα, είναι και η αύξηση το χρόνου ασφάλισης ή ακόμα και των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση.

Σήμερα είναι η κρίσιμη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα. Το υπουργείο που θεωρεί ότι θα πάρει καλό βαθμό για την εφαρμογή των μέτρων , θα αποφύγει όσο μπορεί νέο μέτωπο στα εργασιακά και θα επισημάνει στην τρόικα πως θα πρέπει να αποφευχθεί το άνοιγμα νέων θεμάτων έως ότου «απορροφηθούν» από την αγορά εργασίας οι μεγάλες αλλαγές της άνοιξης με τις μειώσεις των μισθών και την κατάργηση της μετενέργειας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις θα απαιτηθεί διάστημα ενός έτους για να γενικευτεί η εφαρμογή των νόμων.

Οι επόμενες μέρες και εβδομάδες μπορεί να είναι καθοριστικές για την τύχη ενός τέτοιου μέτρου που πάντως δεν έχει τεθεί ακόμα επισήμως ή ατύπως στους πολιτικούς αρχηγούς.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών πάντως που είναι σε θέση να γνωρίζουν λένε πως τέθηκε ήδη θέμα, είτε να καταργηθεί η συνταξιοδότηση με 15ετία ώστε να απαιτούνται 6000 ένσημα (20 χρόνια ασφάλισης) αντί 4500 που ισχύει τώρα, είτε και να περικοπούν δραστικά οι πρόωρης συντάξεις, ώστε να επιστρέψουν τα όρια ηλικίας που ίσχυαν παλιά για την παροχή πλήρους σύνταξης σε όλους ανεξαιρέτως, στα 65 για τους άνδρες και στα 60 για τις γυναίκες. Στις συνομιλίες τους άλλωστε οι απεσταλμένοι της τρόικα "δείχνουν" και το παράδειγμα της Γερμανίας που αύξησε εδώ και χρόνια τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ακόμα και αν ανακύπτουν νομικά ζητήματα, οι τεχνοκράτες της τρόικα διαβλέπουν πως το δημόσιο δεν θα μπορέσει να αντέξει τις αυξημένες δαπάνες συνταξιοδότησης των δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων του που μαζικά υποβάλλουν αιτήσεις για να κατοχυρώσουν σύνταξη από τώρα. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα (μισθωτοί κι αυτοαπασχολούμενοι) που ασκούν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα επειδή δε βρίσκουν δουλειά.

Από τις συζητήσεις αυτές διαφαίνεται πως η τρόικα ευνοεί και μια νομοθετική αντιμετώπιση του φαινομένου, που θα αφήνει «στα κρύα του λουτρού» όσους βγαίνουν άρον-άρον στη σύνταξη από τώρα, για να μην μείνουν χωρίς εισόδημα ως … «έφεδροι» συνταξιούχοι του δημοσίου τα επόμενα χρόνια.

Το θέμα βεβαίως θα αντιμετωπιστεί με πολιτική απόφαση, εάν και εφόσον τεθεί τελικώς στην κρίση του Συμβουλίου Αρχηγών των κομμάτων της συγκυβέρνησης. Είναι δηλωτικό όμως της δημοσιονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα και της βαριάς ατμόσφαιρας που επικρατεί στις διαβουλεύσεις για το δημοσιονομικό μέλλον της χώρας.

Υπό τις κρατούσες συνθήκες άλλωστε, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, ούτε ο ιδιωτικός τομέας θα μπορούσε να στηρίξει τις «στρατιές» των …απλήρωτων συνταξιούχων που θα αναζητούν εργασία και εισόδημα στην αγορά.


Ψάχνουν "αντίμετρα"

Πριν φτάσουν εκεί τα πράγματα όμως, στο οικονομικό επιτελείο «καίγονται» να βρουν τρόπους και να πείσουν την τρόικα πως έχουν εναλλακτικό σχέδιο και μπορούν με άλλα μέτρα να αποφύγουν τις πιο σκληρές λύσεις και περικοπές. Μέχρι πολύ αργά το βράδυ χθες έμεναν αναμμένα τα φώτα στον 6ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών όπου παρέμενε ο κ. Στουρνάρας και οι επιτελείς του είχαν πολύωρες συσκέψεις, σε μια προσπάθεια να ετοιμάσουν και να παραδώσουν στην τρόικα ένα αναλυτικό σχέδιο με επεξηγήσεις των κυβερνητικών απόψεων τις οποίες αμφισβητούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα αμφισβητεί ως τώρα μέτρα ύψους 6 δισ. ευρώ (από τα 11,9 δισ. που απαιτούνται), ενώ απορρίπτει τελείως τα μισά εξ αυτών. Οι επικεφαλής της τρόικα θα συναντηθούν εκ νέου με τον Γιάννη Στουρνάρα αύριο στις 4 το απόγευμα, ενώ θα ταξιδεύσουν μαζί με τον υπουργό Οικονομικών στη Λευκωσία την Παρασκευή, όπου συνεδριάζει την προσεχή το Eurogroup.

Ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να παρουσιάσει στο Eurogroup το σχέδιο με τα μέτρα που θα συζητήσουν την Πέμπτη οι πολιτικοί αρχηγοί, ακόμη και εάν δεν επιτευχθεί έως τότε πλήρης συμφωνία. Το άτυπο Eurogroup θα συνέλθει υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τη συμμετοχή του αρμόδιου Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν και του εκπροσώπου της Κομισιόν στην τρόικα Ματίας Μορς που θα δίνει απαντήσεις και στις απορίες ή ενστάσεις των εκπροσώπων άλλων κρατών-μελών για το σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης στη χώρα μας.

Πηγή: protothema.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Τρίκαλα: Βιολειτουργικά τρόφιμα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


Εδώ και περίπου 11 χρόνια, στο εργαστήριο του τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας κάνει τη δική του «επανάσταση», δημιουργώντας ... βιονικά τρόφιμα!

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουρέτας και η επιστημονική του ομάδα μελετούν και παρασκευάζουν βιολειτουργικά τρόφιμα που όσοι τα έχουν δοκιμάσει, διαβεβαιώνουν ότι έχουν την ίδια νοστιμιά με τα συμβατικά και λειτουργούν ως «ασπίδα» του ανθρώπινου οργανισμού από ασθένειες.

Το παραπάνω εργαστήριο κατασκεύασε το ευρέως γνωστό πλέον κέικ τυρογάλακτος πριν από περίπου έξι χρόνια, όπως και δική του επιτυχία θεωρείται η παραγωγή αλευριού με εκχύλισμα σταφυλιού το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ψωμιού, κέικ και άλλων σκευασμάτων.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο προϊόν έλαβε την επίσημη άδεια του Ενιαίου Φορέα Τροφίμων να χρησιμοποιεί «ισχυρισμό Υγείας», σύμφωνα με το νέο ευρωπαϊκό κανονισμό, καθώς διαθέτει την ιδιότητα να προστατεύει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

Με άλλα λόγια, όπως αναφέρει ο κ. Κουρέτας, πρόκειται για τρόφιμα που μπορούν να αναγράφουν στη συσκευασία νόμιμα ότι μπορούν να βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού. Και τέτοια τρόφιμα είναι τα βιολειτουργικά, τρόφιμα που οφείλουν την παρασκευή τους σε κλινική μελέτη, διευκρινίζει.


Ποια είναι τα βιολειτουργικά τρόφιμα

Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα, πρόκειται για τρόφιμα τα οποία δεν διαφέρουν όσον αφορά την εμφάνιση από τα συμβατικά τρόφιμα. Μπορούν, όπως ο ίδιος προσθέτει, ως τυπικά τρόφιμα να καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας συνηθισμένης διατροφής, βοηθώντας παράλληλα τη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, προστατεύοντάς τον από διάφορες χρόνιες παθήσεις.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, τα βιολειτουργικά τρόφιμα υπάρχουν πλέον παντού στην ελληνική αγορά και η λίστα είναι αρκετά μεγάλη: μαργαρίνη η οποία μειώνει τη χοληστερόλη, δημητριακά τα οποία περιέχουν πολυβιταμίνες, χάπια και κρέμες για εξάλειψη πόνων και δημιουργία ενέργειας, βιολογική ζάχαρη σε σκόνη, βιολογικό μαντολάτο, αλεύρι από ίνες καρύδας χωρίς γλουτένη, κρέμα κάστανο με κακάο και ρούμι κ.ο.κ (σχ. Πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.eatwalk.gr).

Τα βιολειτουργικά αυτά τρόφιμα μπορεί, επίσης, είναι μερικά από τα βιολειτουργικά τρόφιμα που ο καθένας μπορεί να βρει και να παραγγείλει στην ηλεκτρονική σελίδα www. eatwalk. gr. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Κουρέτας, στο παραπάνω εργαστήριο, ο ίδιος και η επιστημονική του ομάδα έχουν προχωρήσει και στην εξέταση του μεταβολικού προφίλ αρκετών πολιτών.

Όπως εξηγεί, σε δείγματα ασθενών που έρχονται στο εργαστήριο από διάφορα διαιτολογικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης προσδιορίζεται ο γενότυπος σε 12 γονίδια που έχουν σχέση με τον μεταβολισμό και γίνεται η μέτρηση της ενεργότητας σε έξι βασικά ένζυμα που ενέχονται στην παραγωγή και εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών. Από τα αποτελέσματα προκύπτει ένας τύπος για κάθε ασθενή όπου στη συνέχεια γίνεται η προμήθεια με ειδικά βιολειτουργικά τρόφιμα.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Στο υπουργείο Εργασίας σήμερα η τρόικα


Συνάντηση θα πραγματοποιήσει σήμερα στη 1 μετά το μεσημέρι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με τους επικεφαλής της τρόικας, ενώ την Τετάρτη 19 του μηνός αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση με τον επικεφαλής της Task Force, Χορστ Ράιχενμπαχ.

Στη συνάντηση με την τρόικα αναμένεται να εξετασθούν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας για την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί και τα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ληφθεί. Για το σκοπό αυτό άλλωστε, οι εκπρόσωποι του τεχνικού κλιμακίου είχαν κατά τις προηγούμενες ημέρες αλλεπάλληλες συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου και διοικητικούς παράγοντες.

Αναμένεται να τεθούν, επίσης, γενικότερα θέματα των εργασιακών σχέσεων και τα σενάρια περικοπών σε ασφαλιστικές παροχές και προνοιακά επιδόματα.

Ο υπουργός Εργασίας έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο νέας μείωσης του βασικού μισθού με τον οποίο συνδέονται διάφορα επιδόματα και οι μισθολογικές ωριμάνσεις, έχει όμως αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο του επαναπροσδιορισμού του τρόπου με τον οποίο θα καθορίζεται το ύψος αυτού.

Η τρόικα, έχει θέσει κατ' επανάληψη το θέμα της συνολικής μείωσης του κόστους εργασίας, ενώ στην επιστολή στελεχών των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, προτείνεται η μείωση του προστατευτισμού στην ελληνική αγορά εργασίας, με την αποσύνδεση του χρόνου απασχόλησης από το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων, ώστε να δοθεί στις επιχειρήσεις η δυνατότητα, να ρυθμίζουν οι ίδιες τα θέματα απασχόλησης του προσωπικού με βάση τις ανάγκες τους.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Φορολογική αμνηστία εξετάζει να παράσχει η κυβέρνηση


«Φορολογική αμνηστία» σε όσους φορολογούμενους απέκρυψαν εισοδήματα μεγάλου ύψους, σε όσους φυγάδευσαν στο εξωτερικό κεφάλαια τα οποία δεν δήλωσαν στην Εφορία, καθώς και σε όσους απέκτησαν με «μαύρο» χρήμα ακίνητα, μετοχές, ομόλογα, χρυσό και άλλα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας, μελετά να παράσχει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις, όσοι έχουν ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, χρυσό, κοσμήματα μεγάλης αξίας, έργα τέχνης, κεφάλαια κατατεθειμένα σε τράπεζες της Ελλάδας ή του εξωτερικού ή κεφάλαια τοποθετημένα σε μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια και άλλες κινητές αξίες, εφόσον τα περιουσιακά αυτά στοιχεία ή κεφάλαια προήλθαν από εισοδήματα ή έσοδα μη δηλωθέντα στις ελληνικές φορολογικές αρχές κατά τα προηγούμενα έτη, θα μπορούν να τα δηλώσουν εκ των υστέρων, χωρίς να καταβάλουν πρόσθετους φόρους και πρόστιμα και με απαλλαγή από κάθε άλλη διοικητική ή ποινική κύρωση για φοροδιαφυγή.

Στην αξία των περιουσιακών στοιχείων ή των κεφαλαίων που θα δηλωθούν, θα επιβληθεί ένας αυτοτελής φόρος με συντελεστή πολύ χαμηλό (συζητείται να κυμαίνεται στην περιοχή του 5%). Αντίθετα, οι φορολογούμενοι που θα αρνηθούν να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση, θα αντιμετωπίσουν τους νέου τύπου ελέγχους που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, ενώ θα φορολογηθούν με έως και 45% επί της αξίας των περιουσιακών στοιχείων ή των κεφαλαίων.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιδιώκει υπό την αίρεση της σύμφωνης γνώμης της τρόικας, να ενεργοποιήσει τη ρύθμιση άμεσα και σε κάθε περίπτωση πριν από το 2013.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Χρήματα από το ΕΣΠΑ για μνημεία και μουσεία στο Αιγαίο


Το Κάστρο της Λέσβου, το αρχαιολογικό μουσείο Αγίου Κήρυκου στην Ικαρία, το Ευπαλίνειο Υδραγωγείο στη Σάμο, ο ναός Αγίου Γεωργίου στα Ψαρά, το αρχαίο θέατρο της Μήλου, το αρχαιολογικό μουσείο στην Κω και ένας αρχαίος οικισμός στο Αγαθονήσι είναι μερικές από τις αρχαιολογικές θέσεις και τα μουσεία του Αιγαίου που θα ευεργετηθούν από το ΕΣΠΑ.

Το αργότερο έως το 2015, 55 εκατομμύρια ευρώ θα εισρεύσουν από τα προγράμματα των περιφερειών για το ΕΣΠΑ τα οποία, όπως και τα προηγούμενα (Β΄ και Γ΄ ΚΠΣ) αναμένονται να εκτελεστούν από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με επιτυχία, τόσο από άποψη χρονοδιαγραμμάτων όσο και απορροφητικότητας.

Στο Βόρειο Αιγαίο ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ανέρχεται σε 24,4 εκατ. ευρώ. Στη Λέσβο θα πραγματοποιηθούν -μεταξύ άλλων έργων- η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Μυτιλήνης (2,8 εκατ. ευρώ), η επισκευή και ο εκσυγχρονισμός του Μουσείου - Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη - Τεριάντ (2 εκατ. ευρώ), η αποκατάσταση των μνημείων στο Κάστρο της Μυτιλήνης (2,3 εκατ. ευρώ), καθώς και η προστασία και η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Ιερού της Κλοπεδής Λέσβου (1,2 εκατ. ευρώ).

Στη Σάμο, εκτός από την αποκατάσταση και την ανάδειξη του Ευπαλίνειου Υδραγωγείου (5,5 εκατ. ευρώ), θα διαμορφωθεί και θα αναδειχθεί ο αρχαιολογικός χώρος στο κέντρο της αρχαίας πόλης της Σάμου (800.000 ευρώ), στη Χίο θα στερεωθεί τμήμα του τείχους του Φρουρίου (2 εκατ. ευρώ), καθώς και το μιναρέ του Μετζητιέ Τζαμιού (600.000 ευρώ), στη δε Λήμνο αναμένεται να αποκατασταθεί και να αναδειχθεί το διατηρητέο χαμάμ στη Μήθυμνα (1 εκατ. ευρώ), το διατηρητέο κτίριο στη Μύρινα (πρώην οικία Σαχτούρη, 600.000 ευρώ), καθώς και ο Άγιος Γεώργιος στο Ρεπανίδι του Μούδρου (880.000 ευρώ).

Τα αρχαιολογικά έργα που θα γίνουν στο Νότιο Αιγαίο θα απορροφήσουν περίπου 31 εκατ. ευρώ.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Πρώτο κουδούνι με βιβλία αλλά χωρίς δασκάλους


Αγιασμός σήμερα σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, αλλά το σχολικό κουδούνι αύριο δεν θα χτυπήσει σε πολλά σχολεία, αφού οι δάσκαλοι έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία και οι καθηγητές στάση εργασίας, ενώ και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Από χθές άρχισαν οι κινητοποιήσεις και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ σήμερα το βράδυ οι πανεπιστημιακοί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος. Τα διοικητικό συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) και της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) θα δώσουν στις 12:30 κοινή συνέντευξη τύπου για τα προβλήματα σχολείων και εκπαιδευτικών με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Κ. Αρβανιτόπουλος: Ο νόμος για τα πανεπιστήμια θα εφαρμοσθεί


Σε στρεβλώσεις του εκπαιδευτικού συστήματος απέδωσε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κ. Αρβανιτόπουλος τα τυχόν εκπαιδευτικά κενά που μπορεί να δημιουργηθούν τις επόμενες ημέρες στα σχολεία.

Επεσήμανε ότι στο υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζεται το πρόβλημα δομικά έτσι ώστε από του χρόνου η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων θα είναι διασφαλισμένη. Συγχρόνως, για την επίλυση των προβλημάτων, μια ειδική υπηρεσία τύπου help desk, επιφορτίζεται για την άμεση επίλυση των προβλημάτων.

Όσο για τα πανεπιστήμια, ο υπουργός επανέλαβε ότι ο νόμος θα εφαρμοσθεί και αν οι πρυτάνεις, δεν κάνουν εκλογές των νέων συμβουλίων διοίκησης, θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Εξάλλου, χαρακτήρισε «ντροπή» τους πενιχρούς μισθούς των δασκάλων και τόνισε ότι η πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει πρωτίστως για τους εκπαιδευτικούς, όταν θα ανακάμψει η οικονομία της χώρας.

Συγχρόνως τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το πόρισμα για την αξιολόγηση που δεν θα είναι τύπου τιμωρίας, ενώ πρόσθεσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση αλλαγής του συστήματος είναι η αξιολόγηση. Επιπλέον, ανέφερε ότι δίδεται κονδύλι 21 εκατομμυρίων ευρώ για την ομαλή λειτουργία των σχολείων, ενώ λαμβάνεται μέριμνα και για τη σίτιση των μαθητών αλλά με διακριτικότητα.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com