Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

«Κούρεμα» στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων


Από τους δημόσιους υπαλλήλους, και μάλιστα αναδρομικά, ξεκινούν οι μειώσεις στα εφάπαξ. Τη νέα μείωση του ήδη μειωμένου κατά 20% εφάπαξ του Δημοσίου (Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων) κατά 22,63% ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης στους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ στη χτεσινή τους συνάντηση. Θα ακολουθήσει η περικοπή έως και 40% και σε άλλα ταμεία από το χώρο των ΔΕΚΟ αλλά και του ιδιωτικού τομέα, τα οποία χορηγούν μεγαλύτερο εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί.
Η μείωση στο ΤΠΔΥ αφορά και τις αιτήσεις που εκκρεμούν και για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί ακόμα εφάπαξ. Με τη νέα περικοπή οι δημόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν έως 10.820 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία εκπαίδευσης και τα έτη υπηρεσίας.
Ο υπουργός ενημέρωσε το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ ότι ποσό 1,2 δισ. ευρώ από την επόμενη δόση της δανειακής σύμβασης θα διατεθεί για την άμεση αποπληρωμή του εφάπαξ των υπαλλήλων του Δημοσίου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, προϋπόθεση για την καταβολή αυτού του ποσού είναι η προσαρμογή του ύψους του εφάπαξ κατά το ποσοστό του αναλογιστικού ελλείμματος.
Αυτήν τη στιγμή στο ΤΠΔΥ είναι σε εκκρεμότητα 52.000 αιτήσεις για το εφάπαξ βοήθημα, ενώ 650 συνταξιούχοι έχουν πεθάνει πριν βγει η σχετική απόφαση! Το ΤΠΔΥ αναζητά δύο δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή να εκδίδεται το βοήθημα σε όσους υπέβαλαν αίτηση πριν από μία διετία. Σε περίπτωση που δεν αρθεί το αδιέξοδο, όσοι υποβάλουν τώρα τα χαρτιά τους, θα πάρουν το εφάπαξ μετά από επτά έτη!
Η ανακοίνωση για το νέο «κούρεμα» στο εφάπαξ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ. Όπως δήλωσε ο πρόεδρός της, Κώστας Τσικρικάς, «η νέα μείωση στο εφάπαξ συνιστά αιτία πολέμου». Η ανώτατη δημοσιοϋπαλληλική οργάνωση ζητά από την κυβέρνηση «να σεβαστεί και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μη περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων και στο πλαίσιο -τουλάχιστον- της υπεσχημένης διαπραγμάτευσης των επαχθών όρων της δανειακής σύμβασης με την Τρόικα».
Σε περικοπές οδηγούνται όμως και τα ταμεία που καταβάλλουν μεγαλύτερο εφάπαξ (όχι μόνο στο Δημόσιο) σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί. Πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας. Ως γνωστόν, με βάση το νόμο 4046/12 του μνημονίου που έχει ψηφίσει η Βουλή, τα ποσά των εφάπαξ θα πρέπει να είναι πλήρως ανταποδοτικά σε σχέση με τις εισφορές που καταβάλλονται. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στα χέρια του ο υπουργός Εργασίας, από τους 37 τομείς ασφάλισης που χορηγούν εφάπαξ, οι 21 χορηγούν εφάπαξ μεγαλύτερα κατά 2% έως και 83%, σε σχέση πάντα με τις καταβαλλόμενες εισφορές. Υπάρχουν βέβαια και τομείς που χορηγούν εφάπαξ μικρότερο κατά 5% έως 126%.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ειρηνοδικεία: Πάνω από 20.000 δανειολήπτες τραπεζών ζητάν «κούρεμα» του χρέους τους

Περισσότερες από 20.000 υποθέσεις δανειοληπτών τραπεζών, που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη και ζητούν «κούρεμα» και ρύθμιση των δόσεων, εκκρεμούν για εκδίκαση στα ειρηνοδικεία της χώρας, γεγονός που προκαλεί προβλήματα στην απονομή της Δικαιοσύνης.
«Μόνο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης έχουν κατατεθεί, από τον Απρίλιο του 2010 μέχρι σήμερα, 2.700 αιτήσεις δανειοληπτών για «κούρεμα» και απ΄ αυτές τις υποθέσεις οι 1.900 θα παραπεμφθούν για επίλυση στη Δικαιοσύνη, αφού οι τράπεζες αρνήθηκαν να διακανονίσουν το χρέος», δήλωσε χθες στο ΑΜΠΕ η εκπρόσωπος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της οργάνωσης προστασίας καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ, Μαρουτσέλα Βασιλειάδου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι δανειολήπτες προσφύγουν σήμερα στα δικαστήρια, ζητώντας «κούρεμα» και ρύθμιση του χρέους τους, θα δουν την υπόθεσή τους να φτάνει στο ειρηνοδικείο το… 2016 και σε περίπτωση προσφυγής σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο, θα χρειαστούν άλλα ένα με δύο χρόνια για την έκδοση απόφασης!
Το μεγαλύτερο μέρος των χρεών ιδιωτών προς τις τράπεζες αφορούν στεγαστικά δάνεια και σύμφωνα με στοιχεία του παραρτήματος ΕΚΠΟΙΖΩ Θεσσαλονίκης, κάθε ιδιώτης χρωστάει, κατά μέσο όρο, σε τέσσερις διαφορετικές τράπεζες ενώ οι οφειλές του αφορούν 8 έως 11 καταναλωτικά προϊόντα. «Οι περισσότερες τράπεζες αρνούνται κατηγορηματικά να διακανονίσουν και να «κουρέψουν» χρέη, σύμφωνα με το νόμο 3869/2010, οι δανειολήπτες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις και η μόνη διέξοδος που τους απομένει είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Όμως, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, σε λίγους μήνες θα υπάρχει πρόβλημα. Με αυτούς τους ρυθμούς, κάθε χρόνο θα προσφεύγουν στα δικαστήρια 10.000 ιδιώτες», επισήμανε η κ. Βασιλειάδου.
Να σημειωθεί, ότι το ειρηνοδικείο Πτολεμαϊδας δικαίωσε πρόσφατα 46χρονο δανειολήπτη, πατέρα δύο ανήλικων παιδιών «κουρεύοντας» με απόφασή του 212.000 ευρώ, από το συνολικό χρέος των 315.000 ευρώ, που είχε προς τις τράπεζες, για στεγαστικό, καταναλωτικά δάνεια και κάρτες. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης ο μισθός του 46χρονου μειώθηκε, τα τελευταία δύο χρόνια, από 3.000 σε 2.000 ευρώ περίπου, ενώ εκτός από τα ανήλικα παιδιά του συντηρεί και τους γονείς του, οι οποίοι είναι βαριά ασθενείς. Εκτός από το «κούρεμα» το υπόλοιπο χρέος θα το αποπληρώσει, καταβάλλοντας 1.000 ευρώ το μήνα (για τα πρώτα 4 χρόνια) και για τα υπόλοιπα, 230 ευρώ μηνιαίως.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com