Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

«Ανοίγει» το επάγγελμα του περιπτερά

Με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας


Η πλήρης απελευθέρωση της πώλησης καπνικών προϊόντων καθώς και το άνοιγμα του επαγγέλματος του περιπτερά προβλέπεται με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (την υπ' αριθ. Φ. 900/13/158602 Σ. 797/5-9-12, κατ' εφαρμογή του Ν.3919/2011: «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας, κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων»).


Συγκεκριμένα, βάση της απόφασης καταργούνται οι εξής περιορισμοί για την εκμετάλλευση περιπτέρων:

  • Ο περιορισμός στον αριθμό των αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων με βάση πληθυσμιακά κριτήρια.
  • Η ύπαρξη περιορισμένου αριθμού προσώπων που δικαιούνται να εκμεταλλεύονται τα περίπτερα.
  • Ο περιορισμός της μόνιμης κατοικίας τωνδικαιούχων άδειας για την εκμετάλλευση περιπτέρων.
  • Ο περιορισμός της εκμίσθωσης μόνο από φυσικά πρόσωπα και μόνο μιας άδειας κι επιτρέπεται πλέον σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, ημεδαπά και αλλοδαπά.
  • Ο περιορισμός της μόνιμης κατοικίας του ενδιαφερομένου προς εκμετάλλευση περιπτέρου

Για την πώληση καπνοβιομηχανικών προϊόντων:
  • Καταργείται η μέχρι τώρα απαγόρευση χορήγησης άδειας σε νομικά πρόσωπα, ημεδαπά και αλλοδαπά. Επιπλέον αίρεται η προσωρινότητα των αδειών σε ικανούς προς εργασία ιδιώτες.
  • Καταργείται η ύπαρξη περιορισμένου αριθμού προσώπων που δικαιούνται να ασκήσουν το επάγγελμα, καθώς και ο αποκλεισμός της άσκησης υπό ορισμένη εταιρική μορφή, επιτρεπόμενης μόνον της ατομικής άσκησης αυτού επειδή αντίκειται στο άρθρο 2 παρ. 2α και στο άρθρο 2 παρ. 2ζ του Ν.3919/2011.
  • Καταργείται η απαίτηση προηγούμενης διοικητικής άδειας σε κατοικημένες περιοχές και το επάγγελμα ασκείται ελεύθερα μετά πάροδο τριμήνου από την αναγγελία έναρξης ασκήσεώς του.
  • Καταργείται η απαγόρευση διάθεσης είδους αγαθών από ορισμένη κατηγορία επαγγελματικών εγκαταστάσεων.
  • Καταργείται ο περιορισμός στον αριθμό των αδειών με βάση πληθυσμιακά κριτήρια.
  • Καταργείται ο περιορισμός που αφορά στην εξάρτηση της χορήγησης προσωρινών συμπληρωματικών αδειών σε τόπους παραθερισμού κατά τους θερινούς μήνες από την εκτίμηση της Διοίκησης. Στο ίδιο πλαίσιο καταργείται και ο περιορισμός που προβλέπει ότι ο συνολικός αριθμός των αδειών αυτών καθορίζεται αναλογικά με τον αριθμό των κατοίκων στους τόπους παραθερισμού.
  • Καταργείται ο περιορισμός που προβλέπει ότι απαιτείται η έκδοση χορήγησης προηγούμενης διοικητικής άδειας για την πώληση καπνοβιομηχανικών προϊόντων σε μη κατοικημένες περιοχές, καθώς και ο περιορισμός της παραπάνω πώλησης σε μη κατοικημένες περιοχές και σε συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.
  • Καταργείται ο περιορισμός που προβλέπει ότι σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, η χορήγηση συμπληρωματικών αδειών εξαρτάται από την εκτίμηση της Διοίκησης ως προς την ύπαρξη της ανάγκης εξυπηρέτησης του κοινού καθώς και υπολογισμός των αδειών αυτών με βάση τον αριθμό των κατοίκων.

Εκμετάλλευση κυλικείων:
  • Καταργείται η ύπαρξη συγκεκριμένων προσώπων που δικαιούνται να εκμεταλλεύονται κυλικεία καθώς και ο αποκλεισμός της άσκησης υπό ορισμένη εταιρική μορφη.
  • Καταργείται η απαγόρευση για ένα πρόσωπο της δημιουργίας περισσότερων εγκαταστάσεων ή επαγγελματικής δραστηριοποίησης σε περισσότερες εγκαταστάσεις καθώς και η απαγόρευση της άσκησης επαγγέλματος ή η απαγόρευση της άσκησής του υπό ορισμένη εταιρική μορφή.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

«Χαλάει» από σήμερα βράδυ ο καιρός

Έντονες βροχές και καταιγίδες σε Ιόνιο, Ήπειρο και δυτική Στερεά


Έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), προειδοποιώντας για σημαντική μεταβολή του καιρού από σήμερα το βράδυ. Κύρια χαρακτηριστικά οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Ειδικότερα, η κακοκαιρία θα ξεκινήσει από το βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά όπου το βράδυ αναμένονται έντονες βροχές και καταιγίδες. 

Αύριο, Παρασκευή, οι έντονες βροχές και καταιγίδες σταδιακά θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη δυτική Ελλάδα, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη δυτική και βόρεια κυρίως Θεσσαλία, την υπόλοιπη Στερεά εκτός της Αττικοβοιωτίας και της Εύβοιας και πιθανόν τη βόρεια Πελοπόννησο. 

Το Σάββατο, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο και την ηπειρωτική χώρα, εκτός της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και από το απόγευμα πιθανόν στο βορειοδυτικό Αιγαίο. Από την Κυριακή, ο καιρός θα παρουσιάσει ύφεση στις περισσότερες περιοχές, εκτός από τα βορειοανατολικά.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 23,6% αυξήθηκε η ανεργία στη χώρα μας

Η απασχόληση μειώθηκε κατά 8,7% σε ετήσια βάση


Στο 23,6% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας το δεύτερο τρίμηνο του έτους, από 22,6% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 44,2% έναντι του β΄τριμήνου 2011, σε 1.168.761 άτομα. Η απασχόληση μειώθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 8,7% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο 2011. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 4,3% σε σχέση με το πρώτο εφετινό τρίμηνο.

Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (27,3%) είναι σημαντικά υψηλότερο από των ανδρών (20,8%), ενώ το υψηλότερο ποσοστό παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών (53,9%), το οποίο στις νέες γυναίκες φθάνει στο 62,1%.

Η κατανομή της ανεργίας, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο εκπαίδευσης, έχει ως εξής:
  • Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (35,8%). Ακολουθούν τα άτομα που έχουν απολυτήριο Μέσης Εκπαίδευσης και τα άτομα με πτυχία Ανώτερης Τεχνολογικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (26,0%).
  • Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (12,9%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (16,2%).
  • Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν μισθωτή απασχόληση, το 45,7% αναζητά αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 47,6% αναζητά πλήρη, αλλά στην ανάγκη είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση.
  • Τέλος, το 6,6% αναζητά μερική απασχόληση ή δεν ενδιαφέρεται αν θα βρει μερική ή πλήρη απασχόληση.Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 23,3% του συνόλου των ανέργων, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν από 12 μήνες και άνω εργασία, ανεξάρτητα αν είναι «νέοι» ή «παλαιοί» άνεργοι), αποτελούν το 59%.
Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα, είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (32,5% έναντι 22,7%).

Σε επίπεδο Περιφέρειας η υψηλότερη ανεργία παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία με 300% και στη Στερεά Ελλάδα με 28,4%. Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό παρατηρείται στις Ιόνιους Νήσους με 14,3% και στο Νότιο Αιγαίο με 15,3%.

Κατά το δεύτερο εφετινό τρίμηνο, βρήκαν απασχόληση 76.837 άτομα, τα οποία ήταν άνεργα πριν από ένα έτος. Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, 36.869 άτομα μετακινήθηκαν από τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό σε θέσεις απασχόλησης.

Αντίθετα, 224.691 άτομα, τα οποία ένα χρόνο πριν ήταν απασχολούμενα, σήμερα είναι άνεργα και άλλα 97.939 άτομα που ήταν απασχολούμενα, είναι πλέον οικονομικά μη ενεργά. Επιπλέον, 118.153 άτομα, που πριν ένα έτος ανήκαν στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, εισήλθαν στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, αλλά είναι άνεργα.

Εξετάζοντας την εξέλιξη του αριθμού των απασχολουμένων, ανά τομέα της οικονομίας, παρατηρείται ότι σε όλους τους τομείς υπάρχει μείωση στον αριθμό των απασχολούμενων σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Στον πρωτογενή τομέα η μείωση ανέρχεται σε 3,1%, στο δευτερογενή 15% και στο τριτογενή 8,1%.

Το ποσοστό της μερικής απασχόλησης ανέρχεται στο 7,3% του συνόλου των απασχολουμένων.Από το υποσύνολο αυτό των εργαζομένων το 60,3% έκανε αυτή την επιλογή διότι δεν μπόρεσε να βρει πλήρη απασχόληση, το 9,3% για άλλους προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους, το 5,6% διότι φροντίζει μικρά παιδιά ή εξαρτώμενους ενήλικες και το 24,7% για διάφορους άλλους λόγους.

Το ποσοστό των μισθωτών, το οποίο εκτιμάται σε 63,2%, εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ανέρχεται στο 80% του συνόλου των απασχολούμενων.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Τρίωρη στάση εργασίας των εφοριακών σήμερα

Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία


Στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν από σήμερα και οι εφοριακοί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές στους μισθούς τους. Θα πραγματοποιήσουν τρίωρη στάση εργασίας από τις 11.30 το πρωί. Οι μισθολογικές περικοπές που περιλαμβάνει το νέο κυβερνητικό πακέτο μέτρων αγγίζουν μέχρι και το 50% των αποδοχών τους, όπως τονίζουν. Πιο δυναμική θα είναι η κινητοποίησή τους την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου όπου και αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Συγκέντρωση εργαζομένων του Σκαραμαγκά στο υπουργείο Ναυτιλίας


Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου στην Ακτή Βασιλειάδη στον Πειραιά πραγματοποιούν σήμερα εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ενώ στην κινητοποίηση παίρνουν μέρος και εργάτες στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. Αντιπροσωπεία των εργαζομένων στα ναυπηγεία συναντάται αυτή την ώρα με τον υπουργό Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη προκειμένου να του εκθέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Γιώργος Κατσανεβάκης


"Έφυγε" στα 80 του χρόνια ο δημοσιογράφος Γιώργος Κατσανεβάκης. Γεννήθηκε στον Άγιο Στέφανο Λασιθίου Κρήτης και αφού ολοκλήρωσε εκεί τις γυμνασιακές του σπουδές, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου σπούδασε στην Πάντειο Σχολή. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία το 1968 από την ΥΕΝΕΔ και στη συνέχεια εργάστηκε και στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.

Ο Γιώργος Κατσανεβάκης ανέπτυξε πλούσια συνδικαλιστική δράση. Υπήρξε μέλος του Μεικτού Συμβουλίου και των Πειθαρχικών Συμβουλίων της ΕΣΗΕΑ, ενώ για πολλά χρόνια διετέλεσε και πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ.

Η κηδεία του ευγενούς και ήπιου δημοσιογράφου, του αγαπητού απ΄όλους τους συναδέρφους του, θα γίνει αύριο, Παρασκευή, στις 17:00 από το κοιμητήριο Ζωγράφου. Με ανακοίνωσή του το διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ εκφράζει λύπη για την απώλεια στους οικείους του και αποχαιρετά τον καλό συνάδερφο.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Τοπική Αυτοδιοίκηση: Τετράωρη στάση εργασίας των εργαζομένων


Τετράωρη στάση εργασίας προκήρυξε για αύριο η ΠΟΕ-ΟΤΑ, μετά τη λήξη της 48ωρης αναστολής λειτουργίας των δήμων σήμερα το βράδυ. Αιτία για την 4ωρη στάση εργασίας, από τις 7 έως τις 11 το πρωί, αποτελεί η σύλληψη και παραπομπή με αυτόφωρη διαδικασία τριών οδηγών απορριμματοφόρων, που είχαν συμμετάσχει στην κινητοποίηση της ΠΕΔ Αττικής στις 29 Αυγούστου.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να απεργήσουν, προκειμένου να συμμετάσχουν αύριο στις 8.30 το πρωί στη συγκέντρωση που διοργανώνεται στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, κτίριο 16, όπου πρόκειται να εκδικασθεί η υπόθεση των τριών οδηγών.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η συγκέντρωση «είναι η μόνη απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει, με τους μηχανισμούς καταστολής, κάθε αγωνιστική αντίδραση των εργαζομένων και της κοινωνίας που στενάζουν κάτω από το δυσβάστακτο βάρος των αποφάσεων της ακραίας, νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφαρμόζουν συγκυβέρνηση και τρόικα».

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com