Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Χωρίς προβλήματα εξελίσσεται η έξοδος του Δεκαπενταύγουστου


Ομαλά εξελίσσεται μέχρι αυτή την ώρα η έξοδος των τελευταίων εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου, οι οποίοι εγκαταλείπουν με κάθε μέσο την πρωτεύουσα και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Η κίνηση σε λιμάνια, αεροδρόμια, και εθνικά οδικά δίκτυα εξελίσσεται από το πρωί χωρίς προβλήματα, ενώ επί ποδός βρίσκεται η τροχαία, η οποία έχει προχωρήσει στη λήψη έκτακτων μέτρων στο εθνικό δίκτυο. Υπενθυμίζεται ότι από τις 16.00 σήμερα ισχύει απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου. Η απαγόρευση θα λήξει αύριο στις 23.00.





Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

«Έλαμψαν» οι Έλληνες μαθητές στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής

Με τις βαλίτσες τους φορτωμένες διακρίσεις επιστρέφουν από το Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας οι πέντε Έλληνες μαθητές που συμμετείχαν στην 6η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής, που ξεκίνησε στις 4 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε χθες με την απονομή των βραβείων. Η ελληνική αποστολή επιστρέφει με ένα ασημένιο μετάλλιο, δύο χάλκινα και δύο εύφημες μνείες.

Το ασημένιο μετάλλιο, που είναι και το πρώτο που κατακτά η χώρα μας στο διαγωνισμό, κατέκτησε ο Μάνος Βουρλιώτης από την Αθήνα, τα χάλκινα κατέκτησαν οι Κρινιών Μαρούδα από τα Λεχαινά Ηλείας και η Ιωάννα Κούρκουλου από τα Γλυκά Νερά Αττικής, ενώ εύφημο μνεία απέσπασαν οι Πάρης Τζιτζιμπάσης από τη Δράμα και Θέμης Πράπας από τη Λάρισα. Την πενταμελή αποστολή των μαθητών συνόδευσαν στη μακρινή Βραζιλία ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ Γιάννης Σειραδάκης και ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Λουκάς Ζαχείλας, ενώ ως παρατηρητές συμμετείχαν επίσης στην ομάδα η Μαρία Κονταξή από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο Χρίστος Ξενάκης από το Βόλο.

«Πρόκειται για πανέξυπνα παιδιά, που μέσα στη λαίλαπα των πανελλήνιων εξετάσεων κατάφεραν να διαβάσουν, να έρθουν εδώ και να διακριθούν», δήλωσε στο ΑΜΠΕ από το Ρίο ντε Τζανέιρο ο κ. Σειραδάκης, εμφανώς ικανοποιημένος από τις σημαντικές διακρίσεις που απέσπασαν οι Έλληνες μαθητές. Επί μία εβδομάδα, μέσα στον Ιούλιο, οι πέντε μαθητές, οι οποίοι επελέγησαν ύστερα από απαιτητικές πανελλαδικές εξετάσεις της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου, όπου βρίσκεται και το σχολείο Αστρονομίας, υποβλήθηκαν σε εντατική προετοιμασία από πολυμελή ομάδα αστρονόμων, φυσικών, αλλά και φοιτητών, που συνέβαλαν τα μέγιστα στην πολύ επιτυχημένη παρουσία της ελληνικής αποστολής στην Ολυμπιάδα της Βραζιλίας.

Λάτρης του ουρανού και των φαινομένων του, ο Μάνος Βουρλιώτης, ο μαθητής που κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο (λίγο καιρό νωρίτερα είχε κατακτήσει και το χάλκινο στην Ολυμπιάδα Φυσικής στο Ταλίν της Εσθονίας) δεν ξέχασε να ευχαριστήσει τον καθηγητή του στο σχολείο Τάκη Λάζο, που τον βοήθησε και τον υποστήριξε σε όλη του την πορεία. «Είχα συμμετάσχει και πέρυσι στην αντίστοιχη Ολυμπιάδα, στην Πολωνία. Φέτος, δυστυχώς, λόγω των πανελλήνιων εξετάσεων δεν είχα πολύ χρόνο για διάβασμα», εξομολογείται στο ΑΜΠΕ ο νεαρός μαθητής, ο οποίος άρχισε να «ανακαλύπτει» το θαυμαστό κόσμο της αστρονομίας και της αστροφυσικής από το αντίστοιχο μάθημα της β’ λυκείου.

Ο μαθητής, ο οποίος θέλει να συνεχίσει τις σπουδές του στο Φυσικό των Αθηνών, που αποτελεί και πρώτη του επιλογή, δεν κρύβει την επιθυμία του ν’ ασχοληθεί στο μέλλον επαγγελματικά με την αστρονομία και την αστροφυσική, αν και, όπως λέει, έχει χρόνο ν’ αποφασίσει τι ακριβώς θα κάνει, αφού προηγείται η τετραετής πανεπιστημιακή του εκπαίδευση.

Στις πέντε προηγούμενες Ολυμπιάδες, η Ελλάδα είχε κατακτήσει τέσσερα μετάλλια και αρκετές εύφημες μνείες, ενώ η επόμενη Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής θα φιλοξενηθεί στη χώρα μας και συγκεκριμένα στο Βόλο, από τις 27 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου 2013. «Η προετοιμασία μας για την επόμενη χρονιά θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Προσβλέπουμε σε μία πολύ επιτυχημένη Ολυμπιάδα και βάζουμε πολλή δουλειά» τόνισε ο κ. Σειραδάκης, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα υπάρξει υποστήριξη από το ελληνικό κράτος και χορηγίες για την επιτυχημένη διεξαγωγή του ξεχωριστού αυτού θεσμού. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «όπου δεν υπάρχουν χρήματα, υπάρχει οργάνωση».

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στο Ριζόμυλο Μεσσηνίας

Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι στο Ριζόμυλο, στην ευρύτερη περιοχή του Πεταλιδίου Μεσσηνίας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη φωτιά στην θέση Τζάνε, που σημειώθηκε λίγες ώρες αργότερα σε απόσταση περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων από την πρώτη. Οι πυρκαγιές καίνε δασικές κυρίως εκτάσεις και μάχη να τις θέσουν υπό πλήρη έλεγχο και να τις κατασβέσουν δίνουν ισχυρές επίγειες κι εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής από όλη τη Μεσσηνία.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Με 60 συλλήψεις συνεχίστηκε ο «Ξένιος Ζευς»


Εξήντα αλλοδαποί συνελήφθησαν χθες από την αστυνομία, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς» που συνεχίζεται στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας, επειδή δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις παραμονής στη χώρα μας. Συνολικά, κατά τη χθεσινή ημέρα προσήχθησαν 393 αλλοδαποί σε υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Εξάλλου, πραγματοποιήθηκαν 16 κατ' οίκον έρευνες παρουσία εισαγγελικών λειτουργών, ενώ ελέγχθηκαν και δύο οίκοι ανοχής και συνελήφθησαν συνολικά τέσσερα άτομα (δύο άνδρες και δύο γυναίκες), εκ των οποίων ένας Έλληνας που κατηγορούνται για παραβίαση σφραγίδων που έθεσε η αρμόδια Αρχή, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας για τα εκδιδόμενα άτομα. Επιπλέον, για μία από τις αλλοδαπές κινήθηκε η διαδικασία της διοικητικής απέλασης.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.gr/

Μειωμένη φέτος η έξοδος του Δεκαπενταύγουστου




Με σύμμαχο τον καιρό, αλλά όχι το πορτοφόλι, συνεχίζεται χωρίς προβλήματα η έξοδος των τελευταίων εκδρομέων που εγκαταλείπουν με κάθε μέσο την πρωτεύουσα και τα άλλα αστικά κέντρα εν όψει του Δεκαπενταύγουστου.

Η κίνηση σε λιμάνια, αεροδρόμια και εθνικά οδικά δίκτυα εξελίσσεται από το πρωί ομαλά, ενώ επί ποδός βρίσκεται η Τροχαία η οποία έχει προχωρήσει στη λήψη έκτακτων μέτρων στο εθνικό δίκτυο. Σύμφωνα με τη διεύθυνση Τροχαίας Αττικής η κίνηση στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου και Αθηνών-Λαμίας είναι μειωμένη κατά 48% και 50% αντίστοιχα σε σχέση με πέρσι.

Από τις 16.00 σήμερα θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου. Η απαγόρευση θα λήξει αύριο στις 23.00.

Από το Σαββατοκύριακο που προηγήθηκε, η πληρότητα στα περισσότερα δρομολόγια πλοίων άγγιξε το 100%. Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί 20 δρομολόγια πλοίων από τον Πειραιά, 11 από τη Ραφήνα και 4 από το Λαύριο.

Συνολικά από την 1η Αυγούστου, μέχρι την περασμένη Παρασκευή είχαν αναχωρήσει από το λιμάνι του Πειραιά 363.794 επιβάτες, ενώ πέρυσι όλο τον Αύγουστο διακινήθηκαν από τον Πειραιά 928.948 επιβάτες, από τη Ραφήνα 160.749 και από το Λαύριο 22.030.

Υπενθυμίζεται ότι στο 14541 του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, υπάρχει όλο το 24ωρο προαναγγελία των αναχωρήσεων και των αφίξεων των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, του Λαυρίου και της Ραφήνας.

Σύμμαχος ο καιρός
Ο καιρός το τριήμερο της Παναγίας θα είναι αίθριος και σε όλη τη χώρα θα υπάρχει ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες.

Αναλυτικά, την Τετάρτη 15 Αυγούστου σε όλη τη χώρα θα υπάρχει ηλιοφάνεια με λίγες μόνο τοπικές βροχές τις θερμές ώρες της ημέρας, στα ορεινά τμήματα της Στερεάς και της Πελοποννήσου. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως μέτριοι και τοπικά στις ανατολικές Κυκλάδες και το νοτιανατολικό Αιγαίο ισχυροί.

Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι. Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά. Στην Αττική, ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 35 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη τους 33 βαθμούς Κελσίου.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Πώς, πόσο και ποιοι θα πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος σε 7 δόσεις

Οδηγίες για τα ηλεκτρονικά εκκαθαριστικά μέσω TAXISnet


Το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα μέσω του Taxisnet να ενημερώνονται για το ύψος των δόσεων του φόρου που προκύπτει από τα εκκαθαριστικά τους σημειώματα, όπως ανέφερε σήμερα ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Χ. Θεοχάρης, μιλώντας στην ΝΕΤ.
 

Όσοι επιθυμούν να ενημερωθούν για το ύψος των δόσεών τους και δεν έχουν αποκτήσει κωδικό στο ηλεκτρονικό σύστημα θα μπορούν να ενημερώνονται με τον ΑΦΜ τους. Σημειώνεται ότι ο φόρος που έχει προκύψει από τις εκκαθαριστικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν από τους πολίτες, μπορεί πλέον να αποπληρώνεται σε επτά μηνιαίες και ισόποσες δόσεις, έναντι τριών διμηνιαίων που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Όπως ανέφερε ο κ. Θεοχάρης υποβλήθηκαν 4,4 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις ηλεκτρονικά και 1 εκατομμύριο στις εφορίες, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των δηλώσεων που υποβλήθηκαν να ανταποκρίνονται στα νούμερα και στις εκτιμήσεις που είχαν τεθεί.

Από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η διαδικασία διασταυρώσεων στοιχείων προκειμένου να σταλούν ειδοποιητήρια σε όσους εντοπιστούν ότι δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαδικασίες διευκόλυνσης της εξόφλησης σε επτά μηνιαίες δόσεις αφορούν όσους δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 60.000, αρχής γενομένης από τη δόση που λήγει 31 Αυγούστου 2012. Η τελευταία δόση, για λόγους ορθής δημοσιονομικής διαχείρισης, δεν θα ξεπερνά τον Φεβρουάριο του 2013.

Όσοι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση στις 30 Ιουνίου 2012 μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο σε 7 δόσεις από 31 Αυγούστου 2012. Όσοι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση στις 31 Ιουλίου 2012 μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο σε 6 δόσεις από 30 Σεπτεμβρίου 2012.

Για όσους φορολογούμενους η εκκαθάριση γίνεται με ημερομηνία μετά την 31 Αυγούστου 2012 ο φόρος μπορεί να πληρωθεί σε τόσες ισόποσες δόσεις, όσοι είναι οι μήνες που απομένουν μετά την ημερομηνία βεβαίωσης και μέχρι Φεβρουάριο 2013.

Όσοι καλύπτουν τις προϋποθέσεις μπορούν να εκμεταλλευτούν τις νέες διαδικασίες χωρίς να χρειάζεται καμία συμπλήρωση αίτησης ή επίσκεψη στις ΔΥΟ, αλλά θα μπορούν να τυπώνουν τους νέους κωδικούς πληρωμής από το TAXISnet ή από τη σελίδα της γενικής γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων με βάση το εκκαθαριστικό που έχουν στη διάθεσή τους.

Όσοι επιθυμούν να εξοφλήσουν την οφειλή τους εφάπαξ μπορούν να το πράξουν εκμεταλλευόμενοι την έκπτωση 1,5%. Όσοι επιθυμούν να καταβάλουν τον φόρο με το ισχύον καθεστώς και εμπίπτουν στο σύστημα δόσεων που θεσπίζεται ειδικά για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2012, δεν εμποδίζονται να επιλέξουν το ισχύον καθεστώς.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που είχε εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών, οι ρυθμίσεις επιτρέπουν στους φορολογούμενους να διαχειριστούν με μεγαλύτερη άνεση τις υποχρεώσεις τους, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Έτσι, οι ρυθμίσεις καλύπτουν το 96% των νοικοκυριών που υποβάλλουν δηλώσεις Φόρου Εισοδήματος και η μέση δόση μειώνεται σημαντικά επιτρέποντας στους φορολογουμένους να είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους ευκολότερα. 


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com