Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Τράπεζα Citi: Πιθανή κατά 90% η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Πιθανή κατά 90% θεωρείται η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μέσα στους επόμενους 12 – 18 μήνες, σύμφωνα τουλάχιστον με έκθεση της αμερικανικής τράπεζας Citi, στην οποία τονίζεται ότι το πιθανότερο είναι να εγκαταλείψει η Αθήνα το ενιαίο νόμισμα μέσα στα επόμενα δύο με τρία τρίμηνα. Οικονομολόγοι της τράπεζας τοποθετούσαν προηγουμένως τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ μεταξύ 50% και 75%.
Στην έκθεση, με ημερομηνία 25 Ιουλίου, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα με e-mail, αναφέρεται πως η τράπεζα περιμένει ότι η Ιταλία και η Ισπανία θα προσφύγουν επισήμως στην ΕΕ και το ΔΝΤ, πέραν της βοήθειας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έχει ήδη ζητήσει η Μαδρίτη. «Παραμένουμε απαισιόδοξοι για την κρίση στην ευρωζώνη», τονίζουν οι οικονομολόγοι της Citi, σύμφωνα με τους οποίους μέσα στα επόμενα χρόνια οι εξελίξεις στην ευρωζώνη θα είναι ένα μίγμα εξόδου από την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση (Ελλάδα), ευρείας αναδιάρθρωσης κρατικού και τραπεζικού χρέους (Πορτογαλία, Ιρλανδία και ενδεχομένως Ιταλία, Ισπανία και Κύπρος) με περιορισμένη μόνο κοινή ανάληψη του δημοσιονομικού βάρους.
Οι αναλυτές της Citi περιμένουν ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ σε συνδυασμό με την αδύναμη οικονομία στην περιφέρεια της ευρωζώνης θα πυροδοτήσει νέες υποβαθμίσεις μέσα στα επόμενα δύο ή τρία τρίμηνα. Έτσι, βλέπουν υποβάθμιση κατά τουλάχιστον μια βαθμίδα από τουλάχιστον ένα μεγάλο οίκο αξιολόγησης, της Αυστρίας, του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
Εκτός ευρωζώνης, η Citi περιμένει υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας κατά μια βαθμίδα μέσα στα επόμενα δυο με τρία χρόνια, ενώ εκτιμά ότι η Βρετανία είναι πιθανό να χάσει το τριπλό της Α την ίδια περίοδο.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Τρίπολη: Τα σκουπίδια βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία

Σοβαρό πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων έχει ανακύψει το τελευταίο διάστημα στην Τρίπολη, όπου λόγω ανυπαρξίας χώρου διάθεσης των απορριμμάτων τα σκουπίδια συλλέγονται πλημμελώς, και σε πολλά σημεία της πόλης, κυρίως στις γειτονιές, υπάρχουν λόφοι σκουπιδιών.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας, Γιώργος Παπασταματάκης, με δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητάει τη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου ανέφερε ότι υπάρχει κίνδυνος για γαστρεντερίτιδες, τύφο και παράτυφο, σημειώνοντας πως δεν αρκεί μόνο να γίνει άμεσα αποκομιδή των απορριμμάτων, αλλά πρέπει να γίνει απολύμανση και ψεκασμός των σκουπιδιών και των κάδων. Ο κ. Παπασταματάκης υπογράμμισε πως πρέπει να παρέμβει το υγειονομικό, επισημαίνοντας πως «αποστολή του υγειονομικού είναι η προστασία της δημόσιας υγείας».



Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Αρχαίοι «θησαυροί» στο βυθό του Ευβοϊκού

Έξι αρχαία ναυάγια σε καλή κατάσταση εντοπίστηκαν και τεκμηριώθηκαν στη θαλάσσια περιοχή Μακρονήσου – Λαυρεωτικής έπειτα από υποβρύχια αναγνωριστική έρευνα στον Νότιο Ευβοϊκό, που πραγματοποιήθηκε τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Τέσσερα από τα ναυάγια αυτά βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή της Μακρονήσου σε βάθη που κυμαίνονται από 37 έως και 47 μέτρα και δύο στις ακτές της Λαυρεωτικής.
Εξαιρετικά σημαντικό για τη σπανιότητα του φορτίου του είναι ναυάγιο που χρονολογείται στα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ. με αμφορείς που προέρχονται από τη βόρεια Αφρική και τη Σικελία. Εξίσου σημαντικό για το μέγεθος και την αρτιότητα του φορτίου του είναι ένα δεύτερο ναυάγιο με ροδιακούς αμφορείς, που εντοπίστηκε στην ανατολική πλευρά της Μακρονήσου, και χρονολογείται στα τέλη 3ου ή τις αρχές του 2ου αιώνα π.Χ. Σε κοντινή περιοχή, εντοπίστηκε το τρίτο ναυάγιο, με μικτό φορτίο από αμφορείς της Ιταλίας και της Ρόδου, το οποίο χρονολογείται στα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ. Το τέταρτο ναυάγιο της Μακρονήσου ανήκει σε μικρό πλοίο του 1ου αιώνα μ.Χ. που επίσης μετέφερε αμφορείς.
Στις ακτές βόρεια του Θορικού (Λαυρεωτική) εντοπίστηκαν δύο ακόμα ναυάγια, το πρώτο του 1ου-2ου αιώνα μ.Χ., που μετέφερε οικοδομικό υλικό (κεράμους και πλίνθους) και το δεύτερο, με αμφορείς της ελληνιστικής περιόδου.
Η έρευνα διενεργήθηκε υπό τη διεύθυνση του καταδυόμενου αρχαιολόγου της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Γιώργου Κουτσουφλάκη, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών.
Ο εντοπισμός και η καταγραφή των έξι ναυαγίων της Μακρονήσου – Λαυρεωτικής έρχεται να προστεθεί στα ήδη δεκαοκτώ εντοπισμένα ναυάγια του νότιου Ευβοϊκού. Η παρουσία των ναυαγίων υποδηλώνει την ύπαρξη θαλάσσιου δρόμου μεγάλης σημασίας, με τον οποίο ενώνονταν το βόρειο με το νότιο Αιγαίο. Η μελέτη των ναυαγίων και της διασποράς τους αναμένεται να ρίξει νέο φως στους θαλάσσιους δρόμους και τη διακίνηση προϊόντων κατά την αρχαιότητα.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com