Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Επίδομα πετρελαίου σε όσους δηλώνουν εισόδημα κάτω από 30.000 ευρώ


Με εισοδηματικό κριτήριο στα 30.000 ευρώ σχεδιάζεται να δοθεί το επίδομα πετρελαίου για φέτος, αν και όποτε εξασφαλιστούν και τα αναγκαία κονδύλια. Το σχέδιο πάσχει όμως εξ ορισμού, αφού πάμπολλοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν «προσαρμόσει» τα εισοδήματά τους σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ οι μισθωτοί που δεν μπορούν να τα κρύψουν, κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο που εξετάστηκε σήμερα στη σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής που συνεδρίασε υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, προβλέπει ότι:

  • η εξίσωση του ειδικού φόρου πετρελαίου θέρμανσης θα φτάσει στο 80% του φόρου στο κίνησης.
  • δεν θα διαφοροποιείται το επίδομα ανάλογα με την τιμή πώλησης του καυσίμου που θα είναι μία και ενιαία για όλη την επικράτεια.
  • το επίδομα θα δίνεται μόνο επί του τιμολογίου που θα προσκομίζεται από τον φορολογούμενο. Θα δίνεται μέσω του Ήφαιστος και θα είναι μόνο «επίδομα πετρελαίου». Δεν θα καλύπτει δηλαδή αγοραστές φυσικού αερίου ή ξύλων-pellet.
  • κατ' εξαίρεση μελετάται να δοθεί και επίδομα «ακραίας φτώχειας» (δηλαδή αν πχ και οι δύο γονείς είναι άνεργοι). Θα δίνεται ανεξαρτήτως τιμολογίου και καυσίμου θέρμανσης και θα είναι σταθερό ποσό.
  • 

θα τεθεί πλαφόν στα τετραγωνικά της κατοικίας: θα καλύπτει μόνο για τα πρώτα 120τ.μ. της επιφανείας της. Αν κάποιος έχει πάνω από 120 και πληροί τα υπόλοιπα κριτήρια θα παίρνει επίδομα μόνο για τα 120 τετραγωνικά.
  • δεν παίρνει το επίδομα όποιος έχει τεκμήρια πολυτελούς διαβίωσης (σκάφη, πισίνες κλπ.)
  • τα περιουσιακά κριτήρια που τίθενται είναι: πλαφόν στην αντικειμενική αξία της κατοικίας έως 150.000 ευρώ και για ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ. 
Αυτοί που εξαιρούνται είναι 750.000 φορολογούμενοι και αυτοί που το παίρνουν είναι 4,5 εκ. φορολογούμενοι. 


Θα ισχύσουν οι ίδιες γεωγραφικές ζώνες που ίσχυσαν πέρυσι. Το επίδομα θα κλιμακώνεται από 200-400 ευρω αλλά στις περισσότερες περιοχές δεν θα μπορέσει να καλύπτει την πραγματική επιβάρυνση, που σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη διαμορφώνεται ως εξής: 



Ειδικότερα:

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΦΕΤΟΣ
1η ΖΩΝΗ 400¤ +800¤
2η ΖΩΝΗ 300¤ +500¤
3η ΖΩΝΗ 235¤ +330¤
4η ΖΩΝΗ 200¤ +200¤

  • στην ΑΆ ζώνη εντάσσονται οι νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς, Δράμας κ.ά.
  • στη ΒΆ ζώνη εντάσσονται οι νομοί Αρκαδίας, Ιωαννίνων, Πέλλας, Εβρου, Σερρών, Ροδόπης κ.ά.
  • στη ΓΆ ζώνη ανήκουν περιοχές όπως η Αττική, η Κέρκυρα, η Λευκάδα, η Θεσπρωτία, η Πρέβεζα κ.ά.
  • στη ΔΆ ζώνη ανήκουν η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, η Μεσσηνία, η Λακωνία κ.ά.

Πηγή: protothema.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Σε απεργία την Πέμπτη Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ


Στην πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου αποφάσισαν να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς. 


Έτσι την Πέμπτη θα παραμείνουν ακινητοποιημένα το Μετρό, ο ΗΣΑΠ και το Τραμ και όσοι τα χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους για να μετακινηθούν.

Οι ενώσεις των εργαζομένων ζητούν να μην γίνουν νέες περικοπές στους μισθούς τους και παράλληλα εκφράζουν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο αύξησης της τιμής των εισιτηρίων, αντιπροτείνοντας το κόστος του εισιτηρίου να πέσει στο ένα ευρώ και ζητούν δωρεάν μετακίνηση για ανέργους, φοιτητές και χαμηλοσυνταξιούχους.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Παρατηρητήριο για τη σχολική βία θα δημιουργήσει το υπουργείο Παιδείας


Τη δημιουργία παρατηρητηρίου για τη σχολική βία προανήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται ο υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Ο υφυπουργός συναντήθηκε με διευθυντές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και της ειδικής αγωγής, τον αναπληρωτή περιφερειάρχη της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης και τους δημάρχους Θεσσαλονίκης, Θέρμης και Καλαμαριάς. 

Το παρατηρητήριο θα δέχεται καταγγελίες και θα καταγράφει περιστατικά σχολικής βίας ώστε στη συνέχεια να μπορούν να οργανωθούν οι αρμόδιοι εκπαιδευτικοί φορείς αναφορικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος. 

«Μέχρι τώρα δεν υπήρχε μια επίσημη καταγραφή αναφορικά με το φαινόμενο. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούμε πλέον να έχουμε στοιχεία και απτά παραδείγματα, ώστε να συζητούμε επί πραγματικών γεγονότων και να γνωρίζουμε ακριβώς το μέγεθος και το βαθμό του προβλήματος», σχολίασε ο αντιπεριφερειάρχης διά βίου μάθησης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μίμης Φωτόπουλος, μετά την επίσκεψη του κ. Παπαθεοδώρου στην Περιφέρεια.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι στις προθέσεις του υπουργείου είναι η δημιουργία του παρατηρητηρίου από τον ερχόμενο μήνα και σε πανελλαδικό επίπεδο. «Εμείς από την πλευρά μας θα βοηθήσουμε και θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο την προσπάθεια που κάνει το υπουργείο όπως κάναμε και μέχρι τώρα με την οργάνωση σχολικών αθλητικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων για το θέμα της σχολικής βίας», πρόσθεσε.

Εξάλλου ο κ. Παπαθεοδώρου κατά τις επαφές που είχε αλλά και τις επισκέψεις που πραγματοποίησε στο 15ο γυμνάσιο - λύκειο Θεσσαλονίκης, το ΕΠΑΛ Καλαμαριάς και το 4ο δημοτικό σχολείο Θέρμης, ενημερώθηκε για τα επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση στην Κεντρική Μακεδονία, όπως η αποπληρωμή των συμβάσεων για τη μεταφορά μαθητών, η ανάγκη ενίσχυσης των προγραμμάτων σχολικής στέγης, η θέρμανση των σχολείων και τα προγράμματα κατάρτισης και διά βίου μάθησης. 

Ο υφυπουργός Παιδείας, διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο προχωρά σε λύση του θέματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών για τη μεταφορά των μαθητών, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στα σχολεία ειδικής αγωγής όπου το ζήτημα της μεταφοράς έχει διευθετηθεί με τη συνεργασία ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις σε βιβλία, οι εκπρόσωποι των διευθύνσεων εκπαίδευσης επισήμαναν ότι φέτος δεν υπάρχουν κενά στο συγκεκριμένο θέμα.

Το ζήτημα της λειτουργίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου έθεσε στον υφυπουργό ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος επισήμανε ότι το πανεπιστήμιο μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον πυλώνα προσέλκυσης φοιτητών από όλες τις βαλκανικές χώρες στη Θεσσαλονίκη, εφόσον όμως αναβαθμιστεί η λειτουργία του και εμπλουτιστεί το ανθρώπινο δυναμικό του.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα έπιασε «πάτο» στην έρευνα και την ανάπτυξη

-->Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κάτω από τον μέσο όρο των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, όσον αφορά όλα σχεδόν τα κριτήρια που αξιολογούν, συγκριτικά, τις επιδόσεις του εθνικού συστήματος επιστήμης και καινοτομίας της, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης «OECD Science, Technology and Industry Outlook 2012». Η κρίση καθιστά ουσιαστικά ανέφικτο, σύμφωνα με τον Οργανισμό, τον στόχο για αύξηση των ήδη εξαιρετικά χαμηλών δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη –που βρίσκονται στο 0,6% του ΑΕΠ- στο 1,5% του ΑΕΠ.

Ο Οργανισμός τονίζει ότι τρία είναι τα θέματα αιχμής στο πεδίο της έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα, τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης: να βελτιωθούν το θεσμικό πλαίσιο και οι γενικότερες συνθήκες ώστε να ενισχυθεί η καινοτομία, να αποτελέσει η καινοτομία τον πυρήνα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και, τέλος, να μετατραπεί η επιδεινούμενη «διαρροή εγκεφάλων» σε «κυκλοφορία εγκεφάλων».

Η έκθεση αναφέρει ότι «το τωρινό ερευνητικό σύστημα της Ελλάδας είναι αδύναμο και σε μεγάλο βαθμό αποσυνδεμένο από την εγχώρια οικονομία». Ακόμα, επισημαίνει ότι η ανεπαρκής εμπορική αξιοποίηση στις αγορές νέων προϊόντων από καινοτόμους επιχειρηματίες, μέσα από τη συνεργασία εγχώριων πανεπιστημίων και εταιριών, πρέπει εφεξής να αποτελέσει βασική προτεραιότητα της Ελλάδας.

Ο Οργανισμός υπογραμμίζει ότι πρέπει να υπερπηδηθούν οι σοβαρές αδυναμίες στο «σύστημα καινοτομίας» της χώρας, ένας παράγοντας κρίσιμος προκειμένου να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητά της. Η μελέτη σημειώνει ότι οι δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη (R & D) έχουν «κολλήσει» μόλις στο 0,60% του ελληνικού ΑΕΠ (ο παλαιότερος εθνικός στόχος για ποσοστό 1,5% του ΑΕΠ έως το 2020 θεωρείται πλέον ανέφικτος). Επιπλέον, στο σύνολο των σχετικών εγχώριων δαπανών, κυριαρχούν οι δημόσιες επενδύσεις για έρευνα και ανάπτυξη, οι οποίες όμως, παρόλα αυτά, παραμένουν πολύ χαμηλότερες από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.

Από την άλλη, οι αντίστοιχες δαπάνες των ελληνικών επιχειρήσεων για R & D είναι απολύτως ανεπαρκείς, όντας οι δεύτερες χαμηλότερες μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, ενώ κυριολεκτικά στον «πάτο» του ΟΟΣΑ βρίσκεται και ο αριθμός των νέων εμπορικών καινοτομικών πατεντών, είτε από ελληνικές εταιρείες είτε από ελληνικά πανεπιστήμια.

Όπως τονίζει η έκθεση, οι σχέσεις μεταξύ των πανεπιστημίων και των ελληνικών βιομηχανιών είναι ισχνές, με τελικό αποτέλεσμα να υπάρχει αφενός πολύ μικρή ζήτηση από τις εγχώριες εταιρείες για καινοτομική έρευνα και, αφετέρου, να υπάρχει εξίσου ανάλογα μικρή προσφορά καινοτομιών από τα ελληνικά πανεπιστήμια, για τα οποία επιπροσθέτως γίνεται κριτική αναφορά σχετικά με την μέτρια ποιότητά τους. Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι, μέσα σε ένα τέτοιο σκηνικό, διαρρέουν διαρκώς νέα «μυαλά» στο εξωτερικό, κάτι που εντείνεται διαρκώς λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η οικονομική κρίση οδηγεί σε περαιτέρω συρρίκνωση τόσο των δημοσίων όσο και των ιδιωτικών επενδύσεων για έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα, με συνέπεια πλέον τα διαρθρωτικά κεφάλαια της ΕΕ να παραμένουν, ουσιαστικά, η σημαντικότερη πηγή χρηματοδότησης των όποιων εγχώριων καινοτομιών. Ο Οργανισμός υποστηρίζει πως, γι' αυτό ακριβώς το λόγο, η βασική πρόκληση είναι να απορροφηθούν πλήρως αυτοί οι κοινοτικοί πόροι και να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά.

Η διεθνής κατάσταση

Η διεθνής οικονομική κρίση, που χαρακτηρίζεται μεταξύ άλλων από έλλειψη ζήτησης και δυσκολία χρηματοδότησης, έχει ως συνέπεια την μεγάλη μείωση των δαπανών των επιχειρήσεων για Έρευνα και Τεχνολογία (R & D), Η μελέτη διαπιστώνει ότι σχεδόν όλες οι χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ (με εξαίρεση μόνο τη Γαλλία και την Κορέα) εμφανίζουν πτώση στις σχετικές ιδιωτικές επενδύσεις, γεγονός που αναμένεται να έχει αρνητικές συνέπειες για την προώθηση καινοτομιών και την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η πτώση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα στους τομείς της έρευνας και ανάπτυξης αντισταθμίζεται εν μέρει από την αύξηση των αντίστοιχων δημόσιων επενδυτικών δαπανών, καθώς πολλές κυβερνήσεις (όπως των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Ελβετίας, του Καναδά, της Αυστραλίας κ.α.) δίνουν πρόσθετα κίνητρα και επιδοτήσεις.

Όμως, αυτό δεν ισχύει για χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Σλοβακία, η Σλοβενία κ.α., στις οποίες παρατηρείται μείωση των κρατικών δαπανών για R&D, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Δημιουργούνται έτσι χώρες διαφόρων «ταχυτήτων» στο εσωτερικό του ΟΟΣΑ, όσον αφορά την ενίσχυση της έρευνας και τεχνολογίας, της κατ' εξοχήν «ατμομηχανής» της οικονομικής ανάπτυξης.

Η εικόνα είναι διαφορετική ανάλογα με τον τομέα οικονομικής δραστηριότητας διεθνώς. Για παράδειγμα, παρά την κρίση, οι μεγάλες εταιρίες λογισμικού και υγείας συνεχίζουν σταθερά να αυξάνουν τις επενδύσεις R & D, ενώ στην αυτοκινητοβιομηχανία η πτώση είναι πολύ αισθητή, αρκετά μεγαλύτερη σε σχέση με την αεροναυπηγική, την πληροφορική (hardware) και τον ιατρικό εξοπλισμό.

Η έκθεση προσθέτει ότι αν και σε όλο σχεδόν τον κόσμο οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι (εργάτες και υπάλληλοι) έχουν πληγεί λιγότερο σε σχέση με τους ανειδίκευτους, είναι ήδη ορατή η αύξηση της μακρόχρονης ανεργίας μεταξύ των εξειδικευμένων εργαζομένων σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Εσθονία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, ακόμα και οι ΗΠΑ.

Ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει ότι σε τομείς γοργά εξελισσόμενους, όπως η βιοτεχνολογία, η πληροφορική και η αεροναυτική, η παραμονή ενός εργαζόμενου για καιρό εκτός εργασίας ουσιαστικά εξασθενεί περαιτέρω τη θέση του, καθώς χάνει επαφή με τις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, ενώ παράλληλα το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας υποβαθμίζεται συνολικά - κάτι που αποτελεί πρόκληση προς αντιμετώπιση για την Ελλάδα.

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

TEI: Προετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις οι καθηγητές


Συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ και συγκεκριμένα στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρυχθεί για τις 26 Σεπτεμβρίου, αποφάσισαν οι καθηγητές των ΤΕΙ. Τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα λειτουργούν από σήμερα κανονικά σε ολόκληρη τη χώρα αφού δεν ελήφθη απόφαση συνέχιση της αποχής. 

Πάντως, οι καθηγητές των ΤΕΙ αποφάσισαν εκτός από τη συμμετοχή στην 24ωρη απεργία στις 26 Σεπτεμβρίου να συμμετάσχουν σε κινητοποιήσεις σε συνεργασία και με τους άλλους φορείς της Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς και τη διοργάνωση συλλαλητηρίων, κατά τις επόμενες ημέρες, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. 

Οι καθηγητές διεκδικούν ενιαίο μισθολόγιο δημόσιων λειτουργών, με ενσωμάτωση στο βασικό μισθό των σημερινών επιδομάτων. Να μη γίνει καμία μείωση του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού γιατί, ήδη, όπως υποστηρίζουν, τα ιδρύματα λειτουργούν οριακά και ο κίνδυνος να μην πραγματοποιούνται πολλά εργαστηριακά μαθήματα είναι ορατός. 'Αμεσο διορισμό όσων έχουν εκλεγεί σε θέσεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

ΕΣΕΕ: Ιδού οι λόγοι που οι τιμές παραμένουν στα ύψη

Σε 13 αιτίες αποδίδει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) τη διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα, παρά την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα και τη μείωση της κατανάλωσης. Μεταξύ των λόγων αυτών συγκαταλέγονται οι υψηλές συντελεστές ΦΠΑ αλλά και η δημιουργία καρτέλ!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η ΕΣΕΕ σε σημερινή ανακοίνωση, η κατανάλωση την τελευταία διετία μειώθηκε κατά 14,77% (από 36,9 δισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του 2010 σε 31,45 δισ. το ίδιο τρίμηνο του 2012 σε σταθερές τιμές) αλλά ο πληθωρισμός παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα. Η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι ο πληθωρισμός έχει αρχίσει πλέον να υποχωρεί και να κινείται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, παρά την ξαφνική αύξηση που παρουσίασε τον Αύγουστο στο 1,7 από το 1,3 του Ιουλίου, τονίζει ωστόσο ότι ο πληθωρισμός καταγράφει το ρυθμό μεταβολής και όχι αν οι τιμές είναι υψηλές ή χαμηλές.

Αναλυτικότερα, οι αιτίες της ακρίβειας κατά την ΕΣΕΕ είναι:

1) Οι υψηλοί συντελεστές ΦΠΑ.

2) Οι ενδοομιλικές συναλλαγές πολυεθνικών (transfer pricing).

3) Οι ρήτρες απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών, ο εξαναγκασμός δηλαδή των λιανεμπόρων να μην αγοράζουν από θυγατρικές των προμηθευτών τους σε άλλες χώρες όπου ενδεχομένως πωλούν φθηνότερα σε σχέση με την ελληνική αγορά.

4) Οι στρεβλώσεις σε σχετικές με το εμπόριο αγορές όπως στις μεταφορές,
εφοδιαστική αλυσίδα (logistics) κ.λπ.

5) Οι πολεοδομικοί περιορισμοί στις προδιαγραφές κτηρίων που εμποδίζουν την πλήρη εκμετάλλευση των αποθηκευτικών χώρων και λοιπά, γραφειοκρατικού τύπου, προσκόμματα.

6) Η ολιγοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς χονδρικού και λιανικού εμπορίου με μυστικές συμφωνίες.

7) Η διατήρηση υψηλών περιθωρίων κέρδους σε τμήμα της εγχώριας αγοράς παρά την ύφεση, σύμφωνα με την Έκθεση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για το 2011.

8) Η μεγάλη εξάρτηση από τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών πετρελαίου και αδυναμία πάταξης του λαθρεμπορίου καυσίμων, με επιβάρυνση στην τελική τιμή σε σειρά προϊόντων όπου τα καύσιμα χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη έχουν αυξήσει το κατά μονάδα κόστος καθώς έχουν εκτινάξει και το κόστος των μεταφορών.

9) 1Η πεπατημένη πως οι βραχυπρόθεσμες εκπτώσεις και προσφορές λειτουργούν περισσότερο ελκυστικά για τους καταναλωτές παρά οι μόνιμα χαμηλές τιμές.

10) Η πτώση του μισθολογικού κόστους αλλά και του κόστους μίσθωσης επαγγελματικής στέγης (ενοίκια) αντισταθμίστηκε πλήρως, αφενός από την αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και αφετέρου από την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού των επιχειρήσεων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

11) Η αδυναμία πλήρους αποτύπωσης της ελληνικής πραγματικότητας, αφού σε πολλές περιπτώσεις λαμβάνουν χώρα άτυπες εκπτώσεις και «παζάρια» του υψηλού ΦΠΑ, στο ταμείο πριν την έκδοση της απόδειξης, ανάλογα μάλιστα και με τον τρόπο πληρωμής, γεγονός που οδηγεί σε διαμόρφωση διαστρεβλωμένων στοιχείων.

12) Η μονομερής προσήλωση των κρατικών φορέων στην άρση των εμποδίων εισόδου των επιχειρήσεων στην αγορά όταν θα ήταν αποτελεσματικότερο να ενταθούν οι προσπάθειες στην κατεύθυνση της διερεύνησης εκείνων των παραγόντων που διαμορφώνουν το κέρδος.

13) Η έλλειψη μελέτης «ελαστικότητας» μείωσης της ζήτησης από τα αρμόδια υπουργεία και η μη έγκαιρη αξιολόγηση της καταγραφής των επιπτώσεων από τους «σοφούς» της Τρόικας, διαμόρφωσε τις τιμές της αγοράς σε πολλούς κλάδους του εμπορίου χαμηλότερα από την τιμές του τέλειου ανταγωνισμού, ενώ στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης περισσότερο κοντά στις τιμές μονοπωλίων.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Απεργούν γιατροί, δικαστικοί και εκπαιδευτικοί

Aντιδρούν στα σχεδιαζόμενα μέτρα της κυβέρνησης που αφορούν νέες περικοπές στα μισθολόγια τους


Σε απεργιακές κινητοποιήσεις «κατεβαίνουν» γιατροί, δικαστικοί και εκπαιδευτικοί διαμαρτυρόμενοι για τα σχεδιαζόμενα μέτρα της κυβέρνησης που αφορούν τις νέες περικοπές στα μισθολόγια τους.

Ειδικότερα, επίσχεση εργασίας ξεκινούν από σήμερα οι 22.000 γιατροί που υπηρετούν σε όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας, προς νέες κινητοποιήσεις προσανατολίζεται το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ, σε εικοσαήμερη αποχή προχωρούν οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ τα μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έχουν ήδη κηρύξει εξαήμερη αποχή.

Σε επίσχεση εργασίας καλεί από σήμερα η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) 22.000 γιατρούς που εργάζονται σε όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας, ζητώντας την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών.

Για όσα νοσοκομεία αποφασιστεί από τους κατά τόπους Συλλόγους, αλλά και από τους ίδιους τους γιατρούς η συμμετοχή στην επίσχεση, θα εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά, ενώ τα ραντεβού θα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν. Η συμμετοχή γιατρών ή νοσοκομείων πιθανών να καθοριστεί σήμερα.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), το οποίο αναφέρει ότι «εξαιτίας της κωλυσιεργίας του υπουργείου Υγείας να αποπληρώσει δεδουλευμένες εφημερίες πολλών μηνών, δίνοντας ταυτόχρονα οδηγίες στις Διοικήσεις πολλών Νοσοκομείων να σφαγιάζουν τα προγράμματα εφημέρευσης, κινδυνεύουν οι ασθενείς που νοσηλεύονται ή προσέρχονται στα επείγοντα των Νοσοκομείων».

Η ΟΕΝΓΕ αναφέρει, επίσης, ότι η περικοπή 18% στο ιατρικό μισθολόγιο, το οποίο έχει ήδη υποστεί μειώσεις της τάξης του 40%, πυροδότησε έντονες αντιδράσεις στο ιατρικό σώμα. Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν ήδη αποφασίσει να συμμετάσχουν στη γενική απεργία της 26ης Σεπτεμβρίου, ενώ προγραμματίζουν από κοινού με τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία γενικές συνελεύσεις και συλλαλητήρια.


Οι εκπαιδευτικοί 

Προς νέες κινητοποιήσεις προσανατολίζεται το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ, το οποίο ήδη αποφάσισε ότι οι καθηγητές θα συμμετάσχουν στην 24ωρη πανεργατική απεργία που κήρυξαν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ.

Συγχρόνως το ΔΣ της ΟΛΜΕ προτείνει:

Νέα 24ωρη ή 48ωρη απεργία το διάστημα της κατάθεσης, συζήτησης και ψήφισης των νέων αντιλαϊκών μέτρων στη Βουλή, σε συντονισμό με άλλες ομοσπονδίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και με ενσωμάτωση σε αυτές ενδεχόμενες γενικές απεργίες.

Συλλαλητήρια στην Αθήνα με κατάληξη στο Σύνταγμα, αλλά και στις άλλες πόλεις, και όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Επιπλέον διοργάνωση απογευματινών συλλαλητηρίων ή συλλαλητηρίων τα Σαββατοκύριακα, ανάλογα με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί κατά τη συζήτηση και ψήφιση των μέτρων.

Η γενική συνέλευση των προέδρων των τοπικών Ενώσεων των Καθηγητών (ΕΛΜΕ), που θα πάρει και τις οριστικές αποφάσεις, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Από σήμερα αρχίζουν εξάλλου σε ολόκληρη τη χώρα γενικές συνελεύσεις των καθηγητών που θα συζητήσουν για τις εξελίξεις.

Από τα κυριότερα αιτήματα των εκπαιδευτικών είναι να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος στο δημόσιο, να μην εφαρμοσθεί η εφεδρεία και εργασιακή διαθεσιμότητα, να μη μειωθούν οι δαπάνες για την Παιδείας αλλά αντίθετα να αυξηθούν στο 5% του ΑΕΠ, κ.ά.


Οι πανεπιστημιακοί

Στα Πανεπιστήμια επίσης, συνεχίζεται η αναταραχή. Το προεδρείο των πρυτάνεων αναμένεται να αρχίσει από τη Δευτέρα κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς και τα κόμματα, αρχής γενομένης με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη (Δευτέρα 2:00 μ.μ.).

«Ξεκινούμε κύκλο επαφών και συζητήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς και τα κόμματα με στόχο να καταστήσουμε σαφές ότι το ζήτημα των περικοπών των μηνιαίων αποδοχών των μελών ΔΕΠ είναι σημαντικό αλλά εξίσου, αν όχι περισσότερο, σημαντικό είναι το γεγονός ότι από την οικονομική υποβάθμιση των πανεπιστημίων και των εκπαιδευτικών τους, απορρέουν τραγικές συνέπειες για τον τόπο» δήλωσε ο προεδρεύων της Συνόδου πρυτάνεων Γ.Παναγιωτάκης.


Οι δικαστικοί

Σε εικοσαήμερη αποχή από σήμερα, λόγω των σχεδιαζόμενων περικοπών των αποδοχών τους, προχωρούν οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώνοντας τη φωνή τους με εκείνη των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που έχουν ήδη κηρύξει εξαήμερη αποχή.

Ειδικότερα, οι δικαστές του ανώτατου δημοσιονομικού δικαστηρίου αποφάσισαν από την έναρξη του νέου δικαστικού έτους και έως τις 6 Οκτωβρίου να κατεβαίνουν από τις έδρες στις 10:30 έως τη λήξη του ωραρίου στις 3:30.

Παράλληλα, το 20ήμερο αυτό διάστημα αναστέλλεται η δημοσίευση αποφάσεων, όπως επίσης αναστέλλεται η έκδοση πράξεων και πρακτικών προληπτικού ελέγχου συμβάσεων μεγάλων έργων και προμηθειών.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει ήδη αποφασίσει εξαήμερη αποχή από τις 17 έως τις 22 Σεπτεμβρίου και οι δικαστές θα κατεβαίνουν από τις έδρες στις 10 πμ έως το τέλος του ωραρίου τους. Επίσης, στο εξαήμερο αυτό, δεν θα γίνεται καμία δημοσίευση απόφασης ποινικού και πολιτικού δικαστηρίου.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Πάτρα: Νεκρός βρέθηκε στο σπίτι του αξιωματικός της Αστυνομίας


Νεκρός μέσα στο σπίτι του στην Πάτρα βρέθηκε ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις ο θάνατός του οφείλεται σε παθολογικά αίτια. Ο αστυνομικός υπηρετούσε στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας. Ωστόσο, αναμένεται η ιατροδικαστική εξέταση, η οποία θα δώσει πλήρεις απαντήσεις για τα αίτια του θανάτου. 

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Τροχαίο με ελληνες ηθοποιούς στην Κύπρο

Και οι οκτώ ηθοποιοί έτυχαν των πρώτων βοηθειών στο γενικό νοσοκομείο Λεμεσού



Οκτώ δημοφιλείς έλληνες ηθοποιοί, οι οποίοι βρίσκονται στην Κύπρο για θεατρικές παραστάσεις, τραυματίστηκαν ελαφρά, όταν το μικρό λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε με άλλα δύο οχήματα στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού. Μεταξύ των ηθοποιών είναι ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, η Αννα Παναγιωτοπούλου, η Μίρκα Παπακωνσταντίνου και η Χρύσα Ρώπα.

Και οι οκτώ ηθοποιοί έτυχαν των πρώτων βοηθειών στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και έλαβαν εξιτήριο.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, αυτοκίνητο που οδηγούσε άγνωστος, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, έφυγε από την πορεία του με αποτέλεσμα να προσκρούσει στο δεξιό κιγκλίδωμα του δρόμου.

Το δυστύχημα αντιλήφθηκε δεύτερος οδηγός, ο οποίος σταμάτησε το όχημά του στη λωρίδα ασφαλείας και προσέτρεξε για βοήθεια. Το μικρό λεωφορείο με τους έλληνες ηθοποιούς, επίσης κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, προσέκρουσε διαδοχικά στα δύο ακινητοποιημένα οχήματα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οκτώ από τους επιβαίνοντες. Ο οδηγός του πρώτου αυτοκινήτου εγκατέλειψε το σημείο.

Ο θίασος, που παρουσιάζει το έργο «Ποια Βουλή θα παραδώσεις μωρή», ανακοίνωσε ότι οι παραστάσεις θα συνεχιστούν κανονικά.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com