Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Σε επιτήρηση η Ελλάδα για «ανεπάρκεια στην πάταξη της διαφθοράς»


Σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης μέχρι τέλους του 2012 τίθεται η Ελλάδα, από την Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), για «την πλήρη ανεπάρκεια που παρουσιάζει στον τομέα πάταξης της διαφθοράς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στην διασφάλιση της διαφάνειας στη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων».

Η έκθεση της Ομάδας των Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), που αναφέρεται διεξοδικά στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, στον τομέα πάταξης της διαφθοράς, στην πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία, έχει παραδοθεί στις ελληνικές αρχές από τις 22 Ιουνίου 2012 και μέσω αυτής, γνωστοποιείται ότι η Ελλάδα τίθεται (με βάση το άρθρο 32 του Κανονισμού της Επιτροπής) σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης μέχρι το τέλος του έτους, διάστημα κατά το οποίο οι ελληνικές αρχές θα πρέπει υποβάλλουν έκθεση, σχετικά με την ενδεχόμενη πρόοδο που θα έχουν παρουσιάσει στον τομέα πάταξης της διαφθοράς. Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να μεταφράσουν στα ελληνικά, το εκ 52 σελίδων κείμενο του πορίσματος της GRECO και να του δώσουν ευρεία δημοσιότητα.

Στην έκθεση, η οποία αναφέρεται στο πολυπλόκαμο τέρας της διαφθοράς στην Ελλάδα και στα κενά και τις ελλείψεις που την υποθάλπουν, στηλιτεύεται το γεγονός ότι, οι ελληνικές αρχές εφάρμοσαν μόνον μία από τις 27 συστάσεις που είχε απευθύνει, προ διετίας, η GRECO, τόσον στον τομέα πάταξης της διαφθοράς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα όσον και στον τομέα της διασφάλισης διαφάνειας στην χρηματοδότηση πολιτικών και πολιτικών κομμάτων.

«Ακόμα και αν αυτή, η σχεδόν παντελής έλλειψη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων, μπορεί να είναι κατανοητή δεδομένης της δύσκολης κατάστασης στην Ελλάδα, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι καμία πρόοδος δεν έχει καταγραφεί ούτε για τις λίγες προτάσεις που δεν θα απαιτούσαν, κατ ανάγκη, την αλλαγή του νόμου», συμπεραίνει, χαρακτηριστικά η Επιτροπή.

Με την έκθεση της η Επιτροπή επισημαίνει ότι, παρά τις συστάσεις που υποβλήθηκαν προ διετίας, οι ελληνικές αρχές:

-Δεν κατήργησαν την προθεσμία παραγραφής, που υπάρχει, για την άσκηση ποινικών διώξεων σε μέλη και πρώην μέλη των ελληνικών κυβερνήσεων που κατηγορούνται για διαφθορά και δεν κατήργησαν τη νομική φόρμουλα που επιτρέπει την παύση της δίωξης πολιτικών για αδικήματα, με την αιτιολογία ότι η δίωξη αυτή ενδέχεται να διαταράξει τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.

Όπως σημειώνεται, οι ελληνικές αρχές ανέφεραν ότι η συμμόρφωση με τη σύσταση αυτή θα απαιτούσε μια αλλαγή στο Σύνταγμα, δεδομένου ότι οι διατάξεις σχετικά με την παραγραφή για τη δίωξη των μελών και πρώην μελών της κυβέρνησης προκύπτουν άμεσα από τις διατάξεις του, γεγονός που, όπως υποστήριξαν, δεν είναι δυνατόν να γίνει πριν από το 2013.

Στην έκθεση περιλαμβάνεται ακόμη ο ισχυρισμός των ελληνικών αρχών ότι, σε απάντηση στην αυξανόμενη δημόσια αγανάκτηση, πολλοί εισαγγελείς έχουν προσπαθήσει να παρακάμψουν το εμπόδιο της ειδικής παραγραφής, κατηγορώντας πρώην υπουργούς για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και ψευδείς δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων.

Η GRECO, ωστόσο, επιμένει ότι κι αυτές οι πληροφορίες αποδεικνύουν ότι η ειδική παραγραφή είναι ακόμα σε ισχύ και εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο για τη δίωξη των εν ενεργεία και πρώην μελών των ελληνικών κυβερνήσεων, για τα αδικήματα δωροδοκίας και διαφθοράς, όπως παραδέχονται και οι ίδιες οι ελληνικές αρχές.

- Δεν θεσμοθέτησαν ευρύτερα το αδίκημα της διαφθοράς για δικαστές, κατηγόρους και μέλη των εθνικών επιτροπών, ξένων και διεθνών συμφερόντων, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και για τους οποίους δεν υπάρχει ποινικοποίηση του αδικήματος της διαφθοράς.

- Δεν διασφάλισαν, μέσω της νομοθεσίας, τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση πολιτικών, υποψηφίων βουλευτών και πολιτικών κομμάτων, όχι μόνον κατά τις προεκλογικές περιόδους αλλά γενικότερα.

Σ' αυτό το σημείο η Επιτροπή σημειώνει ότι θα πρέπει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στη διαχείριση εσόδων-εξόδων των πολιτικών κομμάτων, σημειώνοντας ότι ακόμη και τα «κουπόνια» ενίσχυσης των κομμάτων πρέπει να είναι ονομαστικά και οι ενισχύσεις και οι πάσης φύσεως δωρεές να καταβάλλονται μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Σημειώνεται δε, ότι από τις 26 συστάσεις για την εξασφάλιση διαφάνειας στα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων, που είχαν υποβληθεί τον Ιούλιο του 2010 και δεν εφαρμόσθηκαν από τις ελληνικές αρχές, οι 16 αφορούν την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για τον έλεγχο και τη διαφάνεια στις παντός είδους χρηματοδοτήσεις των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών στην Ελλάδα.

Από το περιεχόμενο του πορίσματος της GRECO προκύπτει ότι, οι ελληνικές αρχές στις απαντήσεις που έδωσαν, υποστηρίζουν ότι όλες οι σχετικές ρυθμίσεις, για την ποινικοποίηση της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας, στον δημόσιο τομέα και σ' εκείνον που αφορά δραστηριότητες πρώην υπουργών, βουλευτών, δικαστών και ανώτατων στελεχών της δημόσιας διοίκησης, περιλαμβάνονται σε σχετικό νομοσχέδιο που καταρτίζεται αλλά δεν έχει υποβληθεί, ακόμη, για συζήτηση και έγκριση στη Βουλή των Ελλήνων.

Στην έκθεση αξιολόγησης της Επιτροπής, ωστόσο, επισημαίνεται ότι «η αναποτελεσματική εφαρμογή του νόμου, σε περιπτώσεις δίωξης και εκδίκασης εγκλημάτων διαφθοράς, οδηγεί σε μια ευρέως διαδεδομένη αντίληψη για ατιμωρησία και αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας στην Ελλάδα».

Ανάμεσα στους λόγους που αναφέρονται στην έκθεση, και συνδράμουν στην ατιμωρησία των υπευθύνων για εγκλήματα διαφθοράς, είναι η απουσία αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου στη δημόσια διοίκηση, η έλλειψη επαρκών αποδεικτικών στοιχείων, η ελλιπής οργάνωση των αρχών επιβολής του νόμου και η υπερβολική βραδύτητα της δικαιοσύνης.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων


Σε 13 δήμους της Αττικής και σε δύο της Θεσσαλονίκης κατοικούν οι πιο πλούσιοι Έλληνες, ενώ οι «πληβείοι» διαμένουν σε 44 περιοχές της ευρύτερης περιφέρειας της χώρας.

Μάλιστα, οι πιο πλούσιοι φορολογούμενοι δήλωσαν πέρυσι στην Εφορία μέσο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως και 26 φορές υψηλότερο από το μέσο οικογενειακό εισόδημα του συνόλου των φορολογούμενων, το οποίο ήταν 20.202,35 ευρώ. Ενώ, η διαφορά στο μέσο ετήσιο εισόδημα των πλέον πλούσιων (Παλαιό Ψυχικό) και των φτωχότερων φορολογούμενων (Οργάνη Ροδόπης) είναι 535.981 ευρώ!

Οι τεράστιες αυτές αντιθέσεις προκύπτουν από τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος (5.681.280 φορολογικές δηλώσεις) που υποβλήθηκαν το 2011 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2010), και τις οποίες επεξεργάστηκε και ανήρτησε στο διαδίκτυο, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, ο οικονομικός πλούτος της χώρας φαίνεται ότι βρίσκεται συγκεντρωμένος στο Ψυχικό, την Εκάλη, το Κολωνάκι, το Κέντρο Αθηνών, το Ρουφ, την Κηφισιά, τη Νέα Ερυθραία, τη Δροσιά, τη Ροδόπολη, τον Διόνυσο, την 'Ανω Γλυφάδα, τη Βούλα, τη Βουλιαγμένη Αττικής, την Πυλαία και το Πανόραμα Θεσσαλονίκης.

Στον αντίποδα, οι φτωχότεροι φορολογούμενοι κατοικούν σε περιοχές των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Δωδεκανήσου, Έβρου, Ευρυτανίας, Ηλείας, Ημαθίας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κοζάνης, Λακωνίας, Λάρισας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πειραιά, Ροδόπης και Τρικάλων.

Από την επεξεργασία του μέσου ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος με βάση τον Ταχυδρομικό Κώδικα των διάφορων περιοχών της χώρας, προκύπτει ότι οι πλέον πλούσιοι φορολογούμενοι είναι 15 οικογένειες που κατοικούν στην περιοχή του Παλαιού Ψυχικού. Οι κάτοικοι της περιοχής αυτής, δήλωσαν κατά μέσο όρο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 544.601 ευρώ. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται 2.883 κάτοικοι της Εκάλης, με μέσο οικογενειακό εισόδημα 122.879 ευρώ. Συνολικά, σε 35 περιοχές της χώρας, το μέσο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κυμάνθηκε από 40.000 ευρώ έως 544.600 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, οι περισσότερες περιοχές με νοικοκυριά πολύ χαμηλού εισοδήματος βρίσκονται στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, ενώ γενικότερα το μέσο ετήσιο δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα στις εισοδηματικά αδύναμες περιοχές κυμάνθηκε από 8.600 ευρώ έως 12.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, με βάση τα στοιχεία της ΓΓΠΣ:

Πλουσιότεροι όλων των Ελλήνων εμφανίζονται να είναι:
-15 φορολογούμενοι στο Παλαιό Ψυχικό, με μέσο οικογενειακό εισόδημα 544.601 ευρώ.
-2.883 φορολογούμενοι που ζουν στην Εκάλη και δηλώνουν μέσο οικογενειακό εισόδημα 122.879 ευρώ.
-1.454 φορολογούμενοι στο Κολωνάκι, που εμφανίζονται στην Εφορία με μέσο οικογενειακό εισόδημα 77.419 ευρώ.
-3.923 φορολογούμενοι που ζουν σε Ψυχικό- Φιλοθέη και δήλωσαν μέσο οικογενειακό εισόδημα 74.798 ευρώ.
-16 φορολογούμενοι στο Νέο Ψυχικό, με μέσο οικογενειακό εισόδημα 72.406 ευρώ.
-18 φορολογούμενοι που κατοικούν στην Πυλαία-Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, με μέσο εισόδημα 68.557 ευρώ.
-10 φορολογούμενοι που κατοικούν στην περιοχή του Ρουφ, που δηλώνουν μέσο οικογενειακό εισόδημα 67.891 ευρώ.
-6.201 φορολογούμενοι στην Κηφισιά, με μέσο οικογενειακό εισόδημα 66.521 ευρώ.
-1.245 φορολογούμενοι στο κέντρο της Αθήνας, με μέσο οικογενειακό εισόδημα 59.932 ευρώ.
-2.786 κάτοικοι του Διονύσου, που δηλώνουν μέσο οικογενειακό εισόδημα 56.150 ευρώ.
-2.039 φορολογούμενοι στην Αθήνα, στις οδούς Σίνα, Σκουφά, κ.λπ., με μέσο οικογενειακό εισόδημα 49.657 ευρώ.
-1.834 φορολογούμενοι στο Κολωνάκι, στις οδούς Κανάρη, Πατριάρχου Ιωακείμ, Πλατεία Δεξαμενής κ.λπ., με μέσο οικογενειακό εισόδημα 48.426 ευρώ.

Στον αντίποδα, οι φτωχότεροι πολίτες είναι:
-773 φορολογούμενοι στην Οργάνη Ροδόπης με μέσο οικογενειακό εισόδημα μόλις 8.620 ευρώ.
-87 φορολογούμενοι στην περιοχή Δάφνη Αγίου Όρους, με εισόδημα 8.664 ευρώ.
-553 φορολογούμενοι που κατοικούν στα μικρά νησιά των Δωδεκανήσων (Λειψοί, Αγαθονήσι, Αρκοί και Μάραθος) και δηλώνουν μέσο οικογενειακό εισόδημα 9.573 ευρώ τον χρόνο.
-23 φορολογούμενοι που κατοικούν στο Βασιλικό 'Ανω Πωγωνίου Ιωαννίνων, με μέσο οικογενειακό εισόδημα 9.959 ευρώ ετησίως.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Πόσα έχασαν τα ασφαλιστικά ταμεία από το «κούρεμα»


Τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω του «κουρέματος» του χρέους του ελληνικού δημοσίου, απεικονίζουν αναλυτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για την ονομαστική αξία της μερίδας κάθε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης στο Κοινό Κεφάλαιο.

Τα στοιχεία, τα οποία διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από αίτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου, απεικονίζουν τις ονομαστικές αξίες των μερίδων στο Κοινό Κεφάλαιο των Ασφαλιστικών Ταμείων πριν από το PSI (9/3/2012) και μετά από αυτό (12/3/2012), ενώ, όπως σπεύδει να υπενθυμίσει η Τράπεζα της Ελλάδος, μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης του PSI την 11/4/2012, η οποία αφορούσε τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου υπό αλλοδαπό δίκαιο, η ονομαστική αξία του ενεργητικού του Κοινού Κεφαλαίου υπέστη περαιτέρω μείωση η οποία ανήλθε στο 1,2 δισ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία, οι διαφορές στην ονομαστική αξία των μερίδων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης στο Κοινό Κεφάλαιο ξεπερνούν τα 8,3 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων, με βάση τις τρέχουσες τιμές των τίτλων που εξακολουθούν να έχουν στην κατοχή τους, ξεπερνούν τα 12 δισ. δραχμές.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, όπως επισημαίνει η ΤτΕ «η ονομαστική αξία δεν πρέπει να συγχέεται με την τρέχουσα αγοραία αξία των τίτλων, η οποία προκύπτει από τις τιμές διαπραγμάτευσης των τίτλων στην ασφαλιστική αγορά».

Οι πίνακες βρίσκονται στη διεύθυνση: http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/7692947.pdf


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

ΓΕΣΑΣΕ: «Όχι» στην περικοπή της 13ης και 14ης αγροτικής σύνταξης


Οδυνηρές θα είναι οι συνέπειες για τους χιλιάδες συνταξιούχους αγρότες στην περίπτωση πλήρους κατάργησης της 13ης και 14ης αγροτικής σύνταξης, αναφέρει η ΓΕΣΑΣΕ (Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας) και καλεί τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση να επανεξετάσουν τη στάση τους.

«Τυχόν εμμονή σε ένα τέτοιο μέτρο που άλλωστε έχει και ασήμαντη συμβολή στα δημόσια οικονομικά», αναφέρει χαρακτηριστικά, «το μόνο που θα επιφέρει θα είναι οδύνη σε ανθρώπους που εργάστηκαν για δεκαετίες σκληρά στο χωράφι προσφέροντας τα μέγιστα στην ελληνική κοινωνία και οικονομία».

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Σε εξέλιξη τρεις πυρκαγιές στην Εύβοια


Σε εξέλιξη παραμένουν τρεις πυρκαγιές που ξέσπασαν χτες το απόγευμα στην Εύβοια. Η μεγαλύτερη είναι αυτή στη θέση Φαράκλα, του δήμου Μαντουδίου- Λίμνης- Αγίας Άννας, η οποία καίει πυκνό πευκοδάσος και έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Για την κατάσβεσή της ενεργούν 80 πυροσβέστες με 35 οχήματα, 37 άτομα πεζοπόρο τμήμα, τρία οχήματα του δήμου, τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Μεγάλη είναι και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη νύχτα στην περιοχή Μουρτερή της Κύμης και καίει δασική έκταση. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα, τρία αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Σε εξέλιξη είναι και η πυρκαγιά στο Μαρμάρι Καρύστου, όπου όμως το έργο της κατάσβεσης πηγαίνει καλύτερα, γι' αυτό δεν συμμετέχουν εναέρια μέσα και αντιμετωπίζεται από 35 πυροσβέστες με 15 οχήματα και 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

ΕΟΠΥΥ: Ταλαιπωρία χωρίς τέλος για τους ασφαλισμένους


Άκαρπη απέβη η συνάντηση της Δευτέρας των φαρμακοποιών με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά, παρουσία όλων των εμπλεκομένων στη διακίνηση του φαρμάκου, ενώ συνεχίζεται η ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) για τους οποίους εκτός από την αναστολή της χορήγησης επί πιστώσει φαρμάκων, από τη Δευτέρα πλέον δεν μπορούν και να επισκεφθούν τους συμβεβλημένους γιατρούς του οργανισμού.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Τροχαίο ατύχημα με νεκρούς στο Παλαιό Φάληρο


Τέσσερις 20χρονοι από το Αιγάλεω βρήκαν φρικτό θάνατο, ενώ ένας συνομήλικός τους τραυματίστηκε, σε τροχαίο δυστύχημα που έγινε στις 3.30 τα ξημερώματα στη συμβολή της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος με την οδό Νηρέως, στο Παλαιό Φάληρο.

Οι πέντε 20χρονοι επέβαιναν σε ΙΧ αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο ένας από αυτούς με κατεύθυνση προς Πειραιά. Το ΙΧ, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ξέφυγε από την πορεία του δεξιά και προσέκρουσε σε κολώνα της ΔΕΗ.

Από τη σφοδρή πρόσκρουση ο οδηγός πετάχτηκε από το παρμπρίζ τραυματισμένος στο δρόμο, αλλά οι άλλοι τέσσερις εγκλωβίστηκαν στο όχημα, το οποίο άρπαξε φωτιά με αποτέλεσμα να απανθρακωθούν.

Στο σημείο έσπευσε συνεργείο της Πυροσβεστικής που έσβησε τη φωτιά και οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν απανθρακωμένους τους τέσσερις νεαρούς, ενώ ο 20χρονος οδηγός διακομίστηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου νοσηλεύεται.

Προανάκριση για τις συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος διενεργεί η Τροχαία Καλλιθέας.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Υποχώρησαν οι τιμές των σχολικών ειδών


Σημαντική υποχώρηση παρουσίασαν οι τιμές των σχολικών ειδών σε σύγκριση με το 2011, σύμφωνα με τιμοληψίες τής Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς, που διενεργήθηκαν το διάστημα από 27 έως 31 Αυγούστου 2012 σε σημεία λιανικής πώλησης (σούπερ μάρκετ, βιβλιοπωλεία κ.ά.).

Συγκεκριμένα, σε ένα δείγμα με περισσότερα από 100 προϊόντα, διαπιστώθηκαν μειώσεις στις τιμές που φτάνουν μέχρι και το -20%.

Σε όλες τις επί μέρους κατηγορίες παρουσιάζεται αρνητική μεταβολή σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ η συνολική ετήσια μεταβολή υπολογίζεται στο -8,8% και υπογραμμίζεται ότι το εν λόγω διάστημα οι διεθνείς τιμές χάρτου παρέμειναν αμετάβλητες, σε αντίθεση, όμως, με τις τιμές πλαστικού, οι οποίες αυξήθηκαν λόγω της αύξησης των τιμών πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία τού υπουργείου προκύπτει μείωση 11,6% στις τσάντες, μείωση 5,6% για την τιμή των τετραδίων σε σχέση με πέρυσι, μείωση 3,3% για την τιμή των μπλοκ, μείωση 5,5% για τα ανταλλακτικά φύλλα, μείωση 0,3% για τα ντοσιέ, μείωση 5,1% για μολύβια και στυλό, μείωση στις ξύστρες 5,8%, μείωση 5,6% στις γόμες, μείωση 1,1% σε μαρκαδόρους και ξυλομπογιές και για το σύνολο των σχολικών ειδών προκύπτει μείωση 8,8%. 


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com