Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των εργαζομένων στους δήμους


Μετ΄ εμποδίων ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι η σημερινή ομιλία του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη στο ξενοδοχείο «Intercontinental», όταν εργαζόμενοι της ΠΟΕ -ΟΤΑ μπήκαν στην αίθουσα, φωνάζοντας συνθήματα, με αποτέλεσμα ο υπουργός να καθυστερήσει να ξεκινήσει το λόγο του. Στο χώρο εισέβαλαν και εργαζόμενοι από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με πανό στα χέρια.

Να σημειωθεί ότι όλοι οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» ξεκίνησαν στις 9 το πρωί την πορεία τους από την Κλαυθμώνος για να καταλήξουν αρκετή ώρα μετά έξω από το ξενοδοχείο, εκεί όπου ενώθηκαν με τους εργαζομένους της ΠΟΕ - ΟΤΑ.

Οι εργαζόμενοι παραμένουν συγκεντρωμένοι έξω από το «Intercontinental».

Μετά τη χθεσινή επεισοδιακή συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, διαμαρτυρόμενοι για τα οικονομικά των ΟΤΑ και τους μισθούς των δημοτικών υπαλλήλων.

Περιμετρικά του ξενοδοχείου παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ συνεχίζεται, με ομιλίες παρατάξεων και δημάρχων, ενώ στις 17:30 το απόγευμα αναμένεται να παρθούν τελικές αποφάσεις.

Πηγή: protothema.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Αντιδράσεις για την αναστολή χορήγησης φαρμάκων με πίστωση


Ανάστατοι είναι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις των Φαρμακευτικών Συλλόγων για αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων με ιατρική συνταγή ΕΟΠΥΥ, αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου.

«Πριν από μερικούς μήνες μου διέγνωσαν καρκίνο. Ανεξάρτητα από το σοκ και την ψυχολογική ταλαιπωρία, αυτό σημαίνει ότι από το πουθενά πρέπει να εξασφαλίσω τεράστια ποσά και να ορίσω άλλες προτεραιότητες και ισορροπίες στην ζωή μου», επισημαίνει η 27χρονη Έλενα Μαυράκη από το Χολαργό.

Συμπληρώνει δε ότι «το ένα κουτί με φάρμακα που παίρνω κοστίζει 700 ευρώ και για κάθε χημειοθεραπεία χρειάζομαι κατά μέσο όρο τρία από αυτά... Ξέρετε τί ψυχολογική πίεση βιώνω κάθε φορά που ψάχνω φαρμακείο σε διάφορα μέρη της Αθήνας, ώστε να βρω το φάρμακο; Τί θα γίνει αν δεν το βρω ή αν δεν μου εγκριθεί από τον ΕΟΠΥΥ; Εγώ είμαι τυχερή μέσα στην ατυχία μου, καθώς λόγω ηλικίας έχω και προτεραιότητα σε σχέση με άλλους ασθενείς. Αν κάποιος άλλος δεν έχει την ηλικία μου τί θα απογίνει; Δεν φτάνει όλο αυτό που περνάμε, θα πρέπει να έχουμε το άγχος και για την διαθεσιμότητα του φαρμάκου».

«Είναι μεγάλη ταλαιπωρία. Και για εμάς τους νεότερους, αλλά και για τους συνταξιούχους. Οι γονείς μου μία ζωή έδιναν, τα έχουν πληρωμένα και παρακρατημένα τα φάρμακα τους, γιατί να πρέπει να πληρώνουν πάλι από την τσέπη τους και να ταλαιπωρούνται; Οι ασφαλισμένοι ουσιαστικά πέφτουμε όμηροι του συστήματος. Εν τω μεταξύ, οι ιατροί του ΕΟΠΥΥ ολοένα και μειώνονται γιατί και οι ίδιοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν μέσα σε αυτό το σύστημα. Από τον Σεπτέμβρη θα αρχίσει ένας πραγματικός γολγοθάς για όλους μας. Καλύτερα να είχαμε ιδιωτική ασφάλεια, να τελειώναμε μια και καλή», δηλώνει η Χριστίνα Μύτικα, ασφαλισμένη στον ΕΟΠΥΥ.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Πωλούνται ΤΤ και Millenium μετά τη Γενική και Εμπορική Τράπεζα

Τέσσερις μεγάλες τράπεζες θα μείνουν έως τον Δεκέμβριο

 
Πλέον έμεινε να πουληθούν η Εμπορική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Millenium Bank. Οι υπόλοιπες μικρές τράπεζες αναγκαστικά θα πρέπει να βρουν μια φόρμουλα μεταξύ τους για να συνεννοηθούν.

Την επισήμανση αυτή κάνει τραπεζικό στέλεχος που έχει γνώση των τελευταίων εξελίξεων στον κλάδο ειδικά μετά την  απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ταχύτατη  έως τον Δεκέμβριο αποκρατικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου και την απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς να αγοράσει την Γενική.

Χθες ο υπουργός Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε στα μέλη της επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής ότι «τόσο η Τράπεζα της Ελλάδας, όσο και ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας έκριναν το ΤΤ μη βιώσιμο».

Πλέον μετά από αυτές τις εξελίξεις θεωρείται δεδομένο ότι έως το τέλος του 2012 θα έχουν μείνει 4 μεγάλες τράπεζες δηλαδή η Εθνική , η Alpha Bank, η Eurobank και η Πειραιώς και  κάποιες μικρές (Αττικής, FBB Bank, Citi κλπ).

Άρα το νωρίτερο έως το τέλος του έτους, χωρίς να αποκλείονται και οι αρχές του 2013, αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, την ώρα που η συγκέντρωση στον κλάδο θα ενταθεί.

Ενώ αρχικώς προβλεπόταν η ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, οι ελληνικές εκλογές και η δεινή θέση της χώρας απαιτούν μάλλον μια νέα επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα, η οποία θα λάβει χώρα όταν η  τρόικα επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το μάνατζμεντ των τραπεζών θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως σήμερα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα καθορίζεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Η οριστικοποίηση των όρων της επανακεφαλαιοποίησης (π.χ., και με προνομιούχες μετοχές και Warrants), οι οποίοι θα καθοριστούν μετά και τις νέες συζητήσεις με την τρόικα τον επόμενο μήνα, θα κρίνει τη συμμετοχή των ιδιωτών στις αυξήσεις κεφαλαίου και θα παίξει καταλυτικό ρόλο στον τρόπο επαναπώλησης του ποσοστού (90%) του Ελληνικού Δημοσίου στο μέλλον.

Πρακτικά τώρα όλα τα βλέμματα στρέφονται στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το όποιο θα παρουσιάσει ζημιές 2,8 δις ευρώ για το 2011. Ετσι υπάρχουν οι εξης επιλογές ειτε να χωριστεί σε good & bad bank όπως έγινε με την Ασπίς είτε να χωριστεί σε ενεργητικό παθητικό όπως εγινε με την Αγροτικη Τράπεζα. Το ζήτημα ειναι ποιοι θα είναι οι ενδιαφερόμενοι. Θεωρητικό προβάδισμα εχουν η Εθνικη και η Eurobank που κατέχουν απο 6 % των μετοχών έκαστος. Ομως και οι δυο τράπεζες εχουν καταθέσει προσφορές και για την Εμπορικη οπότε λογικά θα πρεπει να περιμένουν την καταληξη  του εγχειρήματος της γαλλικής θυγατρικής. Ο έτερος υποψήφιος ειναι η Alpha Bank.

«H  υπόθεση Εμπορική θα έχει διαφανεί που πάει έως τις αρχές Οκτωβρίου οπότε η υπόθεση ΤΤ μπορεί και να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου» λέει κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος.

Πηγή: protothema.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

ΑΔΑΕ: Ήξεις αφήξεις για την παρακολούθηση 50.000 τηλεφώνων

Η Αρχή δεν αναφέρει τον ακριβή αριθμό των «νόμιμων συνακροάσεων»


Την απάντηση της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών προκάλεσε το δημοσίευμα του «Βήματος» για την παρακολούθηση τουλάχιστον 50.000 πολιτών από τα συστήματα νομίμων υποκλοπών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Η Ανεξάρτητη Αρχή σημειώνει ότι «η παρακολούθηση των 50.000 πολιτών ούτε αναφέρεται ούτε προκύπτει από τα στοιχεία που περιλαμβάνει η Έκθεση Πεπραγμένων της Αρχής, ούτε επίσης προκύπτει από άλλα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΑΔΑΕ».

Σημειώνεται ότι στο ρεπορτάζ του «Βήματος»προσδιοριζόταν με σαφήνεια ότι στην εκθεση της η ΑΔΑΕ αναφέρει ότι «στην διάρκεια του 2011 εκδόθηκαν συνολικά 9.276 δικαστικές αποφάσεις για παρακολούθηση τηλεφώνων έναντι 6.400 το 2010 (σ.σ. αύξηση περίπου 70% σε σχεση με την προηγούμενη χρονιά)».

Στο ρεπορτάζ διευκρινιζόταν ακόμη ότι ο αριθμός των 50.000 παρακολουθήσεων πολιτών προκύπτει από την απλή παραδοχή ότι «σε κάθε μία από αυτές τις αποφάσεις περιλαμβάνεται η παρακολούθηση τουλάχιστον πέντε σταθερών ή κινητών τηλεφώνων». Η παραδοχή αυτή προκύπτει από εκτιμήσεις αξιωματικών της ΕΛΑΣ, καθώς επίσης και δεκάδων νομικών που ενημερώνονται μέσω δικογραφιών για παρόμοιες δικαστικές αποφάσεις οι οποίες αφορούν μαζικές άρσεις απορρήτου επικοινωνιών πολιτών.

Η ΑΔΑΕ στην ανακοίνωσή της δεν αναφέρει ποιός είναι τελικά ο ακριβής αριθμός των παρακολουθούμενων πολιτών.

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ηράκλειο: Σε ύφεση η νέα πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα


Μια ακόμη πυρκαγιά ξέσπασε στις 3 τα ξημερώματα στην περιοχή της Βιάννου, Ηρακλείου η οποία βρίσκεται σε ύφεση. Ο δήμαρχος της περιοχής Παύλος Μπαριτάκης μίλησε για εμπρησμό. Η πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Λειβάδια της Κάτω Βιάννου και άμεσα έσπευσαν 24 άνδρες της πυροσβεστικής με 9 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα, ενώ ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο έκανε ρίψεις νερού.

Στο μεταξύ, τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά που είχε ξεσπάσει στο Σμάρι του δήμου Μινώα Πεδιάδος, αφού αποτέφρωσε πάνω από 500 στρέμματα χορτολιβαδικής και γεωργικής έκτασης, ενώ σβήστηκε και η φωτιά στο Κορακοβούνι Ηρακλείου που ξέσπασε, κοντά σε κατοικημένη περιοχή και έκανε στάχτη 12 στρέμματα με ελιές και μια αγροτική αποθήκη.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Βουτιά 30% στη μετοχή του


Στο limit down άνοιξε σήμερα, Πέμπτη, η μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου εν μέσω αβεβαιότητας για το μέλλον της τράπεζας έπειτα και από τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα ότι δεν είναι βιώσιμη.

Λίγο μετά τις 11:10, η μετοχή σημείωνε απώλειες 29,71% και υποχωρούσε στα 0,1680 ευρώ, από 0,2390 στα οποία έκλεισε την Τετάρτη. Ο όγκος των συναλλαγών είναι 960.000 κομμάτια περίπου και ο τζίρος κοντά στις 160.000 ευρώ. Η ζήτηση είναι μικρή και δεν καλύπτει τη μεγάλη προσφορά τίτλων, με αποτέλεσμα πολλές εντολές πώλησης να παραμένουν ανεκτέλεστες. Τα αποτελέσματα για τη χρήση του 2011 θα ανακοινωθούν στις 31 Αυγούστου, καθώς δεν δόθηκε παράταση, ενώ οι εργαζόμενοι προχωρούν σήμερα σε 24ωρη απεργία.

Το γεγονός αυτό, δηλαδή η δημοσίευση των αποτελεσμάτων, με τις ζημιές από το «κούρεμα» των ομολόγων, δημιουργεί «τεράστιους κινδύνους και ραγδαίες εξελίξεις για την πορεία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και των εργαζομένων του», επισημαίνουν.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΤ, το Δημόσιο κατέχει άμεσα το 34%, έμμεσα άλλο ένα 10% που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο των ΕΛΤΑ, ενώ ποσοστό 7% έκαστη διαθέτουν η Eurobank και η Εθνική.

Ανακεφαλαιοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου - Θα συνεχισθεί η χρηματοδότησή του όπως και στην Αγροτική

Λύσεις για την ανακεφαλαιοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) αναζητεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα μετά την απόφαση να μην δοθεί νέα παράταση για τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του ΤΤ για το 2011.

Η προθεσμία λήγει την Παρασκευή, πράγμα που σημαίνει ότι ο οργανισμός πρέπει να γράψει και να ανακοινώσει τις ζημιές του που προέρχονται κατά ένα μεγάλο μέρος από το «κούρεμα» των ομολόγων του Δημοσίου, και να εμφανίσει αρνητική καθαρή θέση.

Υπό κανονικές συνθήκες, η λειτουργία του θα έπρεπε να ανασταλεί. Ομως σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Το δημόσιο που είναι βασικός μέτοχος με ποσοστό 45% θα δεσμευθεί για την ανακεφαλαιοποίηση αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Οσον αφορά τη χρηματοδότηση του ΤΤ, αυτή σημειώνουν θα συνεχίζει να γίνεται μέσω του μηχανισμού ΕLA της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως και στην περίπτωση της Αγροτικής.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Δημόσιο σε συνεργασία με την τρόικα θα εξετάσουν όλες τις εναλλακτικές λύσεις για την ανακεφαλαιοποίηση του ΤΤ. Σ΄αυτές συμπεριλαμβάνεται και το σπάσιμο σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και την εκποίηση της «καλής» τράπεζας, όπως έγινε με την Αγροτική.

Με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης και της τρόικας για πώληση της τράπεζας, ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα και άλλες ότι αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα.

Οσοι υποστηρίζουν πως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο «πάει πίσω» αναφέρουν ότι «δεν υπάρχουν λεφτά για την ανακεφαλαιοποίησή του, η οποία πρέπει να προηγηθεί της πώλησης» και ότι πρέπει πρώτα να συμφωνηθούν οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με την τρόικα, να ψηφιστούν από τη Βουλή, να εκταμιευθεί η επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ και μετά να ανοίξει το θέμα της πώλησης.

Ωστόσο τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στην πώληση υπό τον όρο ότι θα γίνουν όλα τα προηγούμενα. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η Εθνική Τράπεζα, η οποία κατέχει ποσοστό 6%, όσο και η Eurobank, εμφανίζονται ως επικρατέστεροι «μνηστήρες».

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώνουν τις ζημιές τους προς το κράτος

Θα αποδίδονται ευθύνες σε περιπτώσεις δόλου ή βαριάς αμέλειας


Από την «τσέπη» τους θα πληρώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι με τις ενέργειές τους ζημιώνουν το κράτος. Αυτό προβλέπεται σε εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταικούρα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο και με βάση τον αστικό κώδικα, ο υπάλληλος ευθύνεται έναντι του Δημοσίου για κάθε ζημιά την οποία προξένησε σε αυτό από δόλο ή βαρεία αμέλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Ο υπάλληλος ευθύνεται επίσης για την αποζημίωση την οποία κατέβαλε το Δημόσιο σε τρίτους για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις του κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, εφόσον οφείλονται σε δόλο ή βαρεία αμέλεια. Ο υπάλληλος δεν ευθύνεται έναντι των τρίτων για τις ανωτέρω πράξεις ή παραλείψεις του.

Σε περίπτωση δόλου του υπαλλήλου, αυτός παραπέμπεται υποχρεωτικώς στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Σε περίπτωση βαρείας αμέλειας, αν ο υπάλληλος παραπεμφθεί, το Ελεγκτικό Συνέδριο, εκτιμώντας τις ειδικές περιστάσεις, μπορεί να καταλογίσει σε αυτόν μέρος μόνο της ζημιάς που επήλθε στο Δημόσιο ή της αποζημίωσης που το τελευταίο υποχρεώθηκε να καταβάλει.

Αν περισσότεροι υπάλληλοι προξένησαν από κοινού ζημιά στο Δημόσιο, ευθύνονται εις ολόκληρον κατά τις διατάξεις του Αστικού Δικαίου, ενώ η αξίωση του Δημοσίου κατά υπαλλήλων του για αποζημίωση παραγράφεται σε πέντε έτη.

Στην ίδια εγκύκλιο σημειώνεται οτι τα παραπάνω καίτοι επαναλαμβάνονται σε όλους τους Υπαλληλικούς Κώδικες, που ίσχυσαν κατά καιρούς, έχουν εφαρμοστεί σε ελάχιστες περιπτώσεις, με συνέπεια αφενός μεν την εν τοις πράγμασι ατιμωρησία των υπαλλήλων και αφετέρου τη μη αναζήτηση από το Δημόσιο των αποζημιώσεων που κατεβλήθησαν στους δικαιούχους.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι όπως διαπιστώνεται, κατά την εκκαθάριση δημόσιων κλπ δαπανών, το Δημόσιο, τα ν.π.δ.δ. και οι ο.τ.α. υποχρεώνονται, από τα δικαστήρια, να καταβάλλουν σημαντικές αποζημιώσεις για πράξεις ή παραλείψεις κρατικών οργάνων (παράνομες ή και αυθαίρετες πράξεις δημοσίων υπαλλήλων ή υπαλλήλων των ν.π.δ.δ. ή των ο.τ.α., αμέλεια ή / και αδιαφορία στην άσκηση των προβλεπόμενων ένδικων μέσων, μη τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών κ.λπ)

Ετσι, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας επισημαίνει στην εγκύκλιο που υπογράφει ότι περιπτώσεις κατά τις οποίες επέρχεται ζημία σε βάρος του Δημοσίου κ.λπ από δόλο ή βαρεία αμέλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων των υπαλλήλων, θα πρέπει να αναφέρονται αμελλητί στο Γενικό Επίτροπο Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκειμένου να κινείται, η διαδικασία αναζήτησης του ποσού που καταβλήθηκε κατά του υπαίτιου ή των υπαίτιων υπαλλήλων αμέσως μετά την πληρωμή εκ μέρους του Δημοσίου, των ν.π.δ.δ., και των ο.τ.α. του ζημιωθέντος τρίτου. Προς τούτο οι αρμόδιες, για την εκκαθάριση και εντολή πληρωμής δημόσιων κ.λπ δαπανών, υπηρεσίες θα πρέπει αμέσως μετά την έκδοση των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων να ενημερώνουν τον γενικό επίτροπο για τα περαιτέρω.

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Διαφωνίες κοινωνικών εταίρων στις αλλαγές για κατώτατο μισθό


Απόκλιση απόψεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και του υπουργείου Εργασίας σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, με το οποίο θα καθορίζεται στο εξής ο κατώτερος μισθός, διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Στη συνάντηση, που χθες, δεν ετέθη το ύψος του βασικού μισθού, ενώ εξετάστηκε το θέμα της διαχείρισης των πόρων των Οργανισμών Εστίας και Κατοικίας, που έχουν καταργηθεί, με δεδομένο ότι η θητεία της διοικούσης επιτροπής που είχε συσταθεί λήγει σε ένα μήνα.

Οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν στη σύσταση δύο επιτροπών που θα εξετάσουν τρόπους για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, καθώς και για την αντιμετώπιση της ανεργίας κυρίως των νέων.

«Η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα την αυτονομία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θεωρεί ωστόσο, ότι θα πρέπει η συμμετοχή του κράτους στις διαπραγματεύσεις, να είναι πιο ουσιαστική», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, (ΓΣΕΕ) Γιάννης Παναγόπουλος, τόνισε ότι η συνομοσπονδία αρνείται εξ αρχής να συζητήσει άλλον τρόπο διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού, εκτός από τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ χαρακτήρισε «άνισα και επώδυνα» τα μέτρα που προωθούνται.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Στις 7 Σεπτεμβρίου οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα


Την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου αναμένεται να επανέλθουν στην Ελλάδα οι επικεφαλής της τρόικας, ενώ θα έχει προηγηθεί την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου η άφιξη εξειδικευμένων τεχνικών κλιμακίων.

Αυτό ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Γιώργου Μέργου με τον μόνιμο εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, Μπομπ Τράα, κατά την οποία τέθηκε επί τάπητος ο προγραμματισμός των επαφών της τρόικας.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να συναντηθούν αρχικά με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών και στη συνέχεια με τους εμπλεκόμενους υπουργούς στο πακέτο των μέτρων 11,7 δισ. ευρώ, όπως τον υπουργό Εργασίας.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Στο τραπέζι «ψαλίδι» σε δώρα και επιδόματα

Τι περιλαμβάνει το πακέτο περικοπών που μελετά η κυβέρνηση

 
Η πλήρης κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος για το καλοκαίρι για όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, συζητήθηκε ως ένα από τα κύρια εναλλακτικά σενάρια για το πακέτο των μέτρων ύψους 11,7 δισ. Ευρώ, στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Θεωρείται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση θα προκύψει καθαρή εξοικονόμηση 2,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, στο «πακέτο» περιλαμβάνεται και η κατάργηση των εποχικών επιδομάτων ανεργίας, τα οποία λαμβάνουν 150.000- 160.000 άτομα, που εργάζονται εποχικά, όπως ξενοδοχοϋπάλληλοι, οικοδόμοι, καλλιτέχνες, καπνεργάτες, κ.ά.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υποστηρίζει ότι εάν καταργηθούν πλήρως τα δώρα και το επίδομα για το καλοκαίρι των συνταξιούχων, τότε οι περικοπές στις συντάξεις μπορεί να επιβληθούν από τα 1.000 ευρώ και άνω. Ενώ, στην περίπτωση που οι μειώσεις στα δώρα είναι κλιμακωτές (όπως, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητεί η ΔΗΜΑΡ), τότε οι συντάξεις θα περικοπούν από τα 600 ή τα 700 ευρώ.

Επίσης, στις προτάσεις περιλαμβάνεται η κατάργηση των δώρων και του επιδόματος άδειας για τους εν ενεργεία υπαλλήλους του Δημοσίου (1.000 ευρώ τον χρόνο μεικτά), η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ, σημαντικές περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη, «μαχαίρι» στις επιχορηγήσεις των ΟΤΑ, καθώς και μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 300- 500 εκατ. ευρώ εντός της επόμενης διετίας.

Η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππο Σαχινίδη, Γιώργο Κουτρουμάνη και Χρήστο Πρωτόπαπα, και τον εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρη Χατζησωκράτη, διήρκησε 4 και πλέον ώρες, καθώς άρχισε στις 8 το βράδυ χθες και τέλειωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα σήμερα. Στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν, εκ νέου, διαφωνίες μεταξύ των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση για συγκεκριμένα μέτρα που θεωρούνται αντικοινωνικά (π.χ. για τη δραστική περιστολή του ΕΚΑΣ, ή για την οριζόντια μείωση των επιδομάτων ανεργίας χωρίς εισοδηματικό πλαφόν).

Αναζητείται, εξάλλου, «φόρμουλα», προκειμένου να αποφύγουν οι μάχιμοι ένστολοι την εφετινή μείωση στο ειδικό μισθολόγιό τους (αναδρομικά από την 1η Ιουλίου). Ενώ, θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα ισχύσει τελικά η πρόταση για μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ το μήνα.

Παράλληλα, συζητήθηκε η άποψη να εγγραφεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με «ρήτρα ισοδύναμου», ένα μέρος από τα 11,7 δισ. ευρώ, το οποίο θα αφορά σε μέτρα που θεωρούνται απολύτως άδικα κοινωνικά. Και στην περίπτωση που η ανάπτυξη στη χώρα σημειώσει ταχύτερους ρυθμούς ή βρεθούν έσοδα από τη φοροδιαφυγή, να αντικατασταθούν.

Το βέβαιο είναι, όπως επισημαίνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ότι όλες οι εκκρεμότητες πρέπει να έχουν κλείσει έως τις 6 Σεπτεμβρίου, καθώς, όπως έγινε γνωστό χθες, οι επικεφαλής της τρόικας έρχονται τελικά στην Αθήνα στις 7 Σεπτεμβρίου. Οι τρεις εκπρόσωποι των δανειστών θα παραμείνουν στην Ελλάδα έως και τις 13 Σεπτεμβρίου, καθώς στη συνέχεια θα μεταβούν, μαζί με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, στη Λευκωσία, για τη συνεδρίαση του Eurogroup. Στην Κύπρο, ο κ. Στουρνάρας θα πρέπει να ενημερώσει αναλυτικά για τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο πακέτο της διετίας 2013- 2014.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com